Какво да не забравяме, когато всичко отива на зле

Какво да не забравяме, когато всичко отива на зле

„Лежа в болничното легло, очаквайки да премахнат двете ми гърди. Но по странен начин се чувствам късметлийка. Досега не съм имала здравословни проблеми. Аз съм 69-годишна жена в стая съвсем близо до детското отделение на болницата. През последните часове се нагледах на дузини онкоболни пациенти в инвалидни колички и легла. Нито един тях не е на повече от 17 години.“

Това е запис от дневника на моята баба от септември 1977. Копирах го и го сложих на таблото си преди повече от десетилетие. И до днес е там, за да помня, че винаги имаме нещо, заради което да сме благодарни. Няма значение какво се случва, аз трябва всеки ден да бъда благодарен за моя живот, защото някъде другаде на този свят някой отчаяно се бори за своя.

Казано честно, щастието не е в липсата на проблеми, а в способността да ги преодоляваме. Представете си всички чудесни неща, които умът ви можеше да побере, ако не беше притиснат от вашите битки. Гледайте винаги това, което имате, вместо да съжалявате за това, което сте изгубили.

Така започва един текст на писателя и блогър Марк Черноф, който заедно с това предлага на читателите си няколко вдъхновяващи съвета. Предлагаме ви ги и ние, защото сме убедени, че винаги е добре да имаме готовност да посрещнем несгодите с мъдрост и… с усмивка.

Болката е част от израстването

Понякога животът хлопва вратите пред нас, защото е време да тръгнем. Това е полезно, защото ние често не започваме да се движим, ако обстоятелствата не го наложат. Когато настъпят трудни времена, напомняйте си, че няма болка, която да идва безцелно.

Оттласнете се от това, което ви причинява болка, но не забравяйте уроците, които тя ви е поднесла. Вие се борите, значи – не търпите неуспех. Всеки голям успех изисква достойна битка. Доброто отнема време. Бъдете търпеливи и уверени. Всичко ще се подреди – най-вероятно не на секундата, но в крайна сметка ще се получи.

Помнете, има два вида болка – която ранява и която променя. Вървете напред и не се съпротивлявайте на ситуациите, извличайте полза от тях.

Всичко е временно

Винаги, когато завали дъжд, знаете, че той ще спре. Всеки път, когато ви причинят болка, раната зараства. След мрака винаги идва светлина – за това напомня всяко утро, макар че често ни се струва, че нощта ще продължи завинаги. Няма да е така. Нищо не продължава вечно.

Ако в момента всичко е наред, наслаждавайте му се. То няма да продължи вечно. Ако всичко е зле, не се тревожете, и това няма да е вечно. Това, че днес животът не е лесен, не означава, че не може да се смеете. Ако нещо ви тревожи, не означава, че не бива да се усмихвате. Всеки момент дава ново начало и нов край. Всяка секунда вие получавате втори шанс. Използвайте го.

Тревогите и оплакването не променят нищо

Тези, които се оплакват най-много, постигат по-малко от другите. Винаги е по-добре да опитате да направите нещо голямо и да претърпите неуспех, отколкото да не правите нищо. Светът не е свършил, ако загубите. Но със сигурност нещата приключват, ако само се жалвате.

Ако вярвате в нещо, продължавайте да опитвате.
И независимо какво ще се случи накрая, помнете – истинското щастие идва тогава, когато престанете да оплаквате от проблемите и започнете да изпитвате благодарност за всички онези проблеми, които нямате.

Белезите са символ на вашата сила

Никога не се срамувайте от белезите, които животът ви поставя. Белегът означава, че вече няма болка и раната е завехнала. Победили болката, извлекли сте урок, станали сте по-силни и сте израснали. Белегът е татуировка на триумфа. Не позволявайте на белезите да ви правят съсипват. Не им давайте да ви заставят да живеете в страх. Гледайте на тях като на признак на сила.

Източният мъдрец Джалаладин Руми веднъж казал: “През раните във вас прониква светлината”. Нищо не е по-близо до истината. От страданието са се появили най-силните души; най-влиятелните хора в този огромен свят са белязани със зараснали рани. Погледнете на своите белези като на лозунг: “Да! Направих това! Аз оцелях, и имам белези, за да докажа това! И днес имам шанс да стана още по-силен”.

Всяка малка битка е стъпка напред

В живота ни търпението не е равно на очакването; то е способност да съхраним добро настроение, като работим упорито за мечтите си. Ако смятате да опитвате, идете докрая. Иначе стартът губи смисъл. Това може да означава загуба на стабилност и комфорт за известно време, може да означава мъка и трудности.

Вероятно ще се наложи да ядете не това, което сте свикнали, да не спите колкото сте привикнали, в продължение на много време занапред. Това може да промени вашата зона на комфорт. Да означава жертване на връзката или на всичко, познато досега. Това може да означава дори самота. Самотата обаче също е подарък, който прави много неща възможни. Вие ще получите пространството, което ви е необходимо. Всичко останало е тест за вашата издържливост, за това, колко силно се стремите към целта.

Ако искате нещо, ще го направите, независимо от неудачите и разногласията. С всяка следваща стъпка ще се чувствате по-добре, отколкото можете да си представите. Ще разберете, че борбата не е преграда по пътя, а е самият път.

Негативната хорска реакция не е ваш проблем

Бъдете уверени, когато лошото ви заобикаля. Усмихвайте се, когато другите се опитват да ви победят. Това е лесен начин да се поддържа собствения ентусиазъм. Оставайте себе си, когато другите говорят лошо. Не позволявайте на някакви разговори да ви променят. Не можете да приемате всичко прекалено навътре, даже ако то ви засяга твърде лично.

Не мислете, че хората правят нещо заради вас. Те правят каквото и да е заради себе си.

Преди всичко никога не се променяйте, за да произведете впечатление на някого, който казва, че не сте достатъчно добри. Променяйте се, ако това ще ви направи по-добри и ще ви поведе към по-ярко бъдеще. Хората ще приказват, независимо какво правите и колко добре го правите. Грижете се за себе си, а не за мнението на другите. Ако вярвате в нещо, не се бойте да се борите за него. Голямата сила идва от преодоляването на невъзможното.

Това, което трябва да се случи, ще се случи

Вие придобивате сила, когато се отказвате от плача и жалбите, когато започнете да се усмихвате и да цените своя живот. Съществуват благословения, скрити във всяка ваша битка по пътя, но трябва да бъдете с открито сърце и ум, за да ги видите. Не можете да накарате нещата да се случват. Можете само да опитвате. В определен момент може да се наложи да освободите ситуацията и да позволите да се случи това, което е предначертано.

Обичайте живота си, доверявайте се на интуицията си, рискувайте, губете и намирайте щастието, изучавайте всичко чрез опита. Това е дълъг път. Престанете да се тревожите, да си задавате въпроси и да се съмнявате. Смейте се, наслаждавайте се на всеки миг от живота си. Не можете да знаете точно къде сте смятали да отидете, но в крайна сметка ще стигнете точно там, където трябва да бъдете.

Просто продължавайте напред

Не се страхувайте да се разсърдите. Не се страхувайте да се влюбите отново. Не позволявайте на пукнатините в сърцето да се превръщат в дълбоки белези. Разберете, че силата ви се увеличава всеки ден. Осъзнайте, че храбростта е прекрасна. Намерете в сърцето си това, което кара другите да се усмихват.

Помнете, че вие не се нуждаете от много хора в живота си, затова не се стремете да имате повече „приятели“. Бъдете силни, когато е трудно. Помнете, че вселената винаги нещата по правилния начин. Признавайте си, когато не сте прави, и извличайте уроци от това. Винаги поглеждайте назад, вижте какво сте постигнали и се гордейте със себе си. Не се променяйте заради никого, ако сами не искате това.

Правете повече. Живейте просто и естествено. Мислете позитивно. Хранете се здравословно. Тренирайте, не се тревожете за нищо. Работете здраво. Често се смейте. Наспивайте се нощем.

И никога не спирайте да вървите напред.