Как са гледали на женските гърди през вековете

Как са гледали на женските гърди през вековетеЖенските гърди, тяхната форма и големина са били обект на внимание през хилядолетната човешка история.

Майчиното мляко лекувало безсънието
Древните египтяни издигнали в култ гърдите на жената и смятали, че майчиното мляко може да лекува всякакви болести. В един от папирусите има записана рецепта за успокоителна напитка, която помага на страдащите от безсъние да се избавят от проблема.

Основната съставна част на еликсира е именно прясно изцеденото майчино мляко.

Аристотел твърдял, че жените с тъмна кожа произвеждат мляко, което е по-богато от млякото на майките със светла кожа. Освен това, ако млякото е топло, на децата им поникват по-бързо зъбки.

Елегантен бюст през Ренесанса
През Ренесанса аристокрацията въвежда като норма малките, елегантни и стегнати женски гърди. Жените от простолюдието и селата трябвало да имат едри и здрави гърди поради две причини – те трябвало да кърмят своите деца и да имат достатъчно мляко, за да кърмят и децата на своите господари.
Пак в същия период един свещеник от Фландрия твърди, че жените, които показват гърдите си прекалено много на съпрузите си, рискуват да се разболеят от рак на гърдата

Професията на дойката
Именно през Средновековието богатите започват да наемат дойка на малките си наследници. Вярвало се, че двойката не трябва да има сексуална връзка или не може да изпитва удоволствие от секса, ако майката кърми. Затова и аристокрацията масово наемала здрави и силни жени от народа, за да кърмят.
За поверието, че кръвта от менструацията циркулира в организма и се превръща в мляко след раждането на детето, е било написано в много от медицинските книги. За последен път за нещо такова се споменава през XVII век.

Карл фон Линѐ критикувал аристокрацията
Най-големият противник на тезата, че аристократките не трябва да кърмят, е шведският учен Карл фон Линѐ. Той се обявил срещу поведението на аристократична Европа да не се кърмят малките бебета. Богатите бързали да създадат наследник, за да гарантират, че имотите ще останат във фамилията.
Известно е, че жените трудно могат да забременеят в периода, когато кърмят. Шведският учен смятал, че майчинството трябва да се носи с гордост и достойнство.

Бокали с формата на гърди
Френският крал Анри II обожавал метресата си Диана дьо Поатие, благородничка с две титли – графиня и херцогиня. Кралят обичал гърдите й и поръчал да изработят красиви бокали за пиене на вино, а формата и големината им била точно такава, каквито били и гърдите на любимата жена.

Когато през XVI век се появява корсетът в Испания, по препоръка на лекарите той се състои от вшити дървени летвички, които да стягат талията и да притискат тялото така, че гърдите да се уголемят. Можем да си представим колко неудобна е била тази броня за тялото, а дали гърдите са станали по-големи можем само да гадаем.

Титлата Madam Poirine
През XVIII век по-малко от половината от английските млади майки от средното съсловие са наемали жени, които да кърмят бебетата им. Дойките във френския кралски двор се ползвали с различни привилегии, допълнителни възнаграждения и им се присъждала титлата Мадам гърди (Madam Poitrine). А съвсем различно и драстично решение е прието през 1793 г. във Франция – ако една майка не кърми рожбата си, то тя се лишавала от гражданство в страната. Такова било времето, но едва ли някой се осмелявал да подложи на съмнение идеите на Френската революция.

Бюстът навлиза в медиите
След официалното влизане на САЩ във Втората световна война в края на 1941 г. до нейния завършек през 1945 г., изданието „Esquire“ изпраща над 6 милиона екземпляра от списанието си до американските войници. На почти всички снимки има млади момичета с пищни бюстове.

Филмът „The Outlaw“ от 1943 г. на световноизвестната американска актриса Джейн Ръсел, считана дълги години за секссимвол на няколко поколения, бил забранен цели 6 години след премиерата му. Причината е, че на много места се виждал или по-точно очертавал бюстът на Ръсел, та макар и облечена в красиви рокли.