Как правилно да ядем суровите продукти

Как правилно да ядем суровите продукти

Напоследък се появяват различни направления в системата на храненето, сред които особено място заема суровоядството. Да видим какво знаем за него.

Хората решават да минат на суровоядство по много причини, но основната от тях е в това, че растителната храна лекува организва по-добре от който и да е лекар. Това наистина е така – с времето организмът се очиства от токсините и шлаките и в резултат на това се подобрява самочувствието, повишава се имунитетът, човек изглежда по-красив и доволен от живота. Но преходът към суровоядство е свързан с определени правила и ако не ги съблюдавате, може да нанесете на организма си сериозна вреда.

Избягвайте преяждането

Отначало може да ви се струва, че не сте се нахранили. Това не е учудващо, защото месото дава усещане за тежест в стомаха, което мнозина бъркат със ситостта. Начинаещият суровоядец трябва да си изясни, че размерът на порцията трябва да е такъв, както ако в нея присъства месо или риба. Ситостта идва не по време на храненето, а след 15-20 минути след обеда или вечерята.

Пазете се от месото

Всъщност, малка част от суровоядците употребяват и месо, и риба. Но в много случаи това е свързано с географноско разположение – жителите на северните страни са принудени да живеят без обилие от ядки и плодове и не им остава друго, освен да попълват недостига от витамини и минерали с веяно или сушено месо.

Но ако живеете в благополучна географска дестинация, по-добре се откажете от месото, тъй като живеещите в него паразити могат да предизвикат стомашни инфекции и отравяния.

Не смесвайте мазнини, белтъци и въглехидрати

Когато изядените продукти преминават през храносмилателния тракт, в процеса на усвояването им се задействат различни ферменти. Затова растителната храна ще бъде истински полезна само тогава, когато започнете да се придържате към тези правила и не ядете на едно хранене например боб и пшенични трици.

Не пийте по време на храненето

Ако обичате да пиете чай или вода по време на хранене, ще трябва да се откажете от този навик. Може да пиете течности 1-2 часа преди и след храненето.

Суровоядците не ядат продукти, съдържащи сол и захар. Те не трябва да употребяват алкохолни напитки, кафе, шоколад и печени сладкиши. Солта може да се замени със сушени морски водорасли, прекарани през кафемелачка, а захарта и сладкишите – с банани, фурми или смокини.