Как правилно да направим пресен сок от плодове и зеленчуци

Как правилно да направим пресен сок от плодове и зеленчуциСоколечението е познато още в древността. Консумирането на пресни зеленчуци и плодове е от голямо значение за организма и за здравето ни. Стресът ни притиска всекидневно, напрежението на работа и вкъщи расте, организмът ни крещи за внимание и грижа.

Пресните сокове са прекрасно тонизиращо средство и имат лечебен ефект при десетки заболявания.
Според съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците можем условно да ги разделим в няколко групи.

Три групи според съдържанието на витамини
В първата група са тези, които са богати на витамините С, А и B2, захариди, целулоза, минерални соли. За да заредите организма с тези вещества, консумирайте домати, лимони, портокали, грейпфрути, касис, малини, ягоди, цариградско грозде и магданоз.

В следващата група попадат плодове и зеленчуци, съдържащи основно каротин, витамин С, захари и витамин B2. Това са морковите, тиквата, кайсиите, брюкселското зеле, грахът и фасулът. Те имат високи нива на изброените хранителни вещества.

В третата група са плодове и зеленчуци, които са необходими за обмяната на веществата и съдържат малки количества минерални соли и витамини. Към групата можем да включим краставицата, червеното цвекло, целината, ряпата, ябълките, крушите, сливите, гроздето и черешите.

За добрия ефект
За да се постигне добър ефект и да се запазят полезните лечебни и хранителни свойства, трябва да се имат предвид някои моменти в подготовката за приготвяне на качествени сокове.

Не използвайте остарели, загнили или повехнали плодове и зеленчуци. Обърнете внимание на тяхното качество.

Кореноплодните изискват внимателно почистване, може да използвате малко ножче и да премахнете повреждания по кората или проникнала кал. С грубата страна на кухненската гъбичка или четка може да се стигне навътре в кожата на плодовете. Не използвайте стара и мръсна гъбичка, а само такава, която имате специално за почистване на пресни картофи и зеленчуци.

Използвайте чисти съдове, в които да поставите измитите плодове. Дъската за рязане, сокоизстисквачката, рендето трябва също да са изрядно чисти.

Измийте веднага с вода почистените зеленчуци, те бързо загубват ценните си качества.

Обелените плодове и зеленчуци не се мият.

Почиствайте непосредствено преди приготвяне на сокове

Сокът трябва да се пие веднага, а не да престоява с часове в хладилника, иначе загубва голям процент от хранителните си стойности. Не изпивайте цялото количество прекалено бързо.

Наслаждавайте се на цветовете в чашата, мислете за хубави и положителни неща и отпивайте бавно и на малки глътки.

Не трябва да смесвате пиенето на сока с други храни, особено мазни и месни.

Доказано е, че сокоизстисквачката е много по-ефективна от ръчното изстискване. Чрез нея могат да се извлекат много повече ценни вещества.

Понякога има различно мнение за количеството сок, което може да се консумира дневно. Според някои се пие толкова, колкото му се иска на човек и му доставя удоволствие.

За постигане на лечебен ефект се препоръчват около 600 мл дневно.