Как правилно да берем билки

Как правилно да берем билки

Спомням си една статия, която ми попадна преди години, написана от наш билкар. Според него билките въздействат силно на хората, но това се отнася само до треви, събирани на географската ширина, на която човекът е израснал.
Може и да е прав, а и в България имаме традиция, която сме успели да запазим във времето. Билки за чай, за подправка към ястия, за лек на болести или за общо положително въздействие върху тялото и душата.

Брането, често наричано и събиране на билки, има правила, които трябва да се спазват. От една страна, за да се запазят качествата им, от друга, да не се нарушава многообразието в природата и балансът.

Кога се берат билките

Билките се сушат веднага, не се оставят да са натрупани една върху друга, защото загниват от спарването и се появява вторична неприятна миризма. Старите билкари знаят, че не се берат билки на едно и също място две поредни години.

Находището се оставя да си почине и да се възстанови поне 12 месеца. Брането става сутрин рано в слънчев ден, след като се вдигне утринната мараня и росата, а по време на дъжд билките изсъхват трудно, стъблата им изгниват, листата потъмняват. Винаги се бере само една билка.

Какви са основните правилата за бране на билки?

Правилно избран период

Лекарствените вещества, съдържащи се в тревите, се променят през годината. Трябва да се има предвид почвата, дъждовете, стадият на развитие на растението, дори географската ширина и надморската височина са от значение. Съвсем лесно е да се разбере – ефектът не е същият, ако билката е брана през август, а не през юни.

Пъпки и цветове

Пъпките се събират само през пролетта малко преди да се разтворят. Количеството на хранителни и балсамни вещества тогава е на-голямо. Ако искаме да изсушим пъпки, отрязваме внимателно клончетата, завързваме на снопче и сушим.

Цветовете се откъсват внимателно, без да се мачкат или притискат и се слагат в кошница. Може да ги завържете на букетче или снопче по време на самото бране, а после само да ги окачите да се сушат. Намерете информация за месеца или сезона за бране на всяка билка или подправка. При бране никога не смесвайте билките от едно и също място, съхранявайте с почти еднакви цветове отделно. Особено внимателни бъдете с тревите, които имат отровни вещества.

Листа

За листата е важно да се берат преди или по време на цъфтежа. За маточината например е задължително да се обере преди да се появят белите цветчета. Никога не използвайте билки, събирани покрай шосета и пътища с натоварено движение, те са погълнали тежки метали и вредни за организма съединения. Не берете пожълтели или повредени от вредители листа.

Пазете корените

Когато се берат стръкове, се използва нож или ножица, като отрязваме до 30 сантиметра от върха на стъблото. Не изскубвайте цялото растение с оправданието, че после ще отрежете стръковете. Билките са многогодишни растения и към тях трябва да се отнасяме грижовно и с уважение.

Грудки и луковици

И тук се подхожда индивидуално. Някои корени и луковици се изкопават през пролетта, за други трябва да се изчака до есента. След като се изкопаят, се почистват от пръстта, изгнилата част се отстранява. Понякога луковиците не трябва да се мият, а има грудки, които се потапят в гореща вода за няколко минути, за да се избегне покълване.

Плодове

И плодовете, и семената се берат когато са напълно узрели. Не чакайте да презреят или да загният от дъждовете. Ако плодовете ще се сушат, прибират се точно преди да узреят. Меки плодове, ягоди и малини се събират рано сутрин, може и вечер, когато стане леко прохладно.

Запознайте се със законовите положения за бране на лечебни треви у нас. Има списък с растения, които се намират под особена защита, а нерегламентираното бране може да доведе до последствия за природата.