Как отсъствието на секс влияе върху психологическото здраве

Как отсъствието на секс влияе върху психологическото здраве

Специалистите са доказали, че въздържането от секс не нанася съществена вреда на организма. Често обаче то става причина за проблеми в отношенията. Сексуалният глад може да се превърне в депресия. В същото време трябва да е ясно, че сексът не е черешката на тортата. И въпреки това повечето от нас не са съгласни доброволно да се откажат от него. Сексът прави живота ни по-приятен и здравословен по много причини. Но означава ли това, че въздържанието от секс непременно ще означава лошо здраве, пише CanadaLiving.

Не съвсем, смятат експерти. Добрата новина е в това, че няма да умрете от въздържание и освен това липсата на секс няма да ви доведе болести от рода на рака или сърцето. За разлика от храната сексът не е толкова необходима част от нашия живот. Специалистите обаче уточняват, че дългото въздържание може да окаже негативно въздействие върху психиката ни – особено в случаите, когато вие искате секс, а не можете или се страхувате да го правите.

Тежестта на сподавеното желание заедно със сексуалното напрежение създават един омагьосан кръг. Резултати от изследването на тема на каква възраст хората започват да правят секс, публикувани в American Journal of Public Health през 2008 г., показват: онези, които се лишават от девственост късно – на възраст доста след 20 или след 30 години, по-често са подложени на тревоги.

«Нашата култура придава голямо значение на способността за привличане на партньори. Ако не намирате потвърждение на това, че вие сте желани, това може да се отрази на вашата сексуална самооценка» обяснява сексологът Джесика О’Райли. Секс-терапевтът Дейвид МакКензи добавя, че за мъжа това е особено важно: «Колкото повече се въздържате от секс, толкова повече расте вашата неувереност и сдържаност».

По думите на Джесика О’Райли към негативните последствия от дългото въздържание се отнасят и сексуалната неудовлетвореност, и спадането на желанието. «Ако вие се въздържате от секс заради нерешени проблеми в отношенията, вашата близост с партньора може постепенно да затихне напълно, а вашите чувства да се лишат от нежност и интимност», – предупреждава тя.

Джесика О’Райли отбелязва още, че в някои случаи въздържанието от секс може да повлияе на това как човек реагира на сексуалните стимули. «Мозъкът е най-мощният сексуален орган. Именно той подхранва всички наши сексуални усещания – казва сексологът. – Ситуации в обществото и семейството, които заставят жените и мъжете да сподавят сексуалните си желания, може негативно да повлияят на развитието на сексуалната идентичност и да създадат у човека устойчиво отвращение към секса».
В края на краищата всичко зависи от това коя е била причината за въздържанието от секс, смята Джесика О’Райли.

Доброволният отказ от секса за известно време помага на нейните клиентки да узнаят повече за своето тяло. «Това е особено важно за онези жени, които никога не са изпитвали оргазъм по време на интимна близост с партньора – обяснява експертът. – Когато тези жени се научат да си доставят удоволствие сами с помощта на мастурбация, без напрежение и повишени очаквания, те започват по-добре да разбират своите собствени желания и усещания…»

Сексът в двойката е важен не само сам по себе си. Той създава чувство на емоционална близост и привързаност. Затова, ако вие сте охладнели към секса, важно е да разберете защо това се е случило. Добре е въпросът да бъде обсъден с партньора и ако това е необходимо, да се посъветвате със специалист.