Как е изглеждала Клеопатра

Как е изглеждала Клеопатра

Клеопатра в киното винаги е била представяна от най-ефектните и красиви актриси на своето време – Вивиан Лий, София Лорен, Елизабет Тейлър, Моника Белучи. Но митът за красотата на египетската царица е може би една от най-разпространените заблуди. Учените правят опити да реконструират реалния образ на владетелката и резултатите са повече от изненадващи.

В масовото съзнание външността на Клеопатра се асоциира с образа, създаден от западното кино – холивудска красавица от европеидната раса. Но във външния вид, пресъздаден от учените, се долавят както европейски, така и египетски черти.

Реалния образ на владетелката
Реалния образ на владетелката

Вероятно тя не е била изцяло европейка, пояснява Сали Ан Аштън. Нека не забравяме, че когато тя идва на власт, семейството й е живяло Египет вече 300 години.

Мургавата жена с не особено правилни черти на лицето едва ли може да претендира за титлата най-красива. Съдейки по запазилите се изображения, Клеопатра е имала доста голям нос, тънки устни и остра брадичка. Историците от Британския музей стигат до извода, че фигурата й е била набита и пълновата, и при своя ръст от 152 см тя е изглеждала непропорционална. Според учените, подобно телосложение е обусловено генетично – повечето потомци на македонската династия на Птолемеите са наследили подобни черти.

Гръцкият историк Плутарх пише за Клеопатра: „Казват, че външната й красота съвсем не е била ненадмината… но тя общувала с неотразим чар. От една страна, нейната външност в съчетание с изкусителната й реч, а от друга – нейният характер, който по необясним начин се проявявал във всичките й постъпки, в огромна степен покорявали околните. Гласът й звучал нежно“.

И все пак, неизразителната външност не попречила на Клеопатра да се прочуе като една от най-прекрасните и желани жени в историята. Тя успяла да покори сърцето на императора Юлий Цезар и пълководеца Марк Антоний. Говорело се, че тя притежава невероятна сексуалност и изключителен ум, и че в съвършенство владее изкуството да прелъстява. Освен това, царицата била отлично образована, знаела няколко езика и можела да поддържа разговор за литература, философия или даже за стратегиите за водене на война, и много добре се ориентирала в политиката.

Съществува мнение, че митът за красотата на Клеопатра се е появил благодарение на император Октавиан Август, който не искал да признае нейните интелектуални достойнства и политически талант, поради което разпространявал слухове за чисто женските причини за влиянието й над Юлий Цезар и Марк Антоний. Пак оттам се появил и митът за прекомерния й сексуален апетит.

Струва си все пак да се отбележи, че реконструкцията на външния облик на Клеопатра, изпълнена от Сали Ан Аштън, предизвиква съмнения у британския египтолог, професор от Оксфордския университет Джон Бейнс. Ученият заявява, че проектът на колегите от Кембридж има популистки характер и не представлява научна ценност, тъй като запазените изображения на Клеопатра не могат да бъдат признати за истински и достоверни.