Как да започнем новата година щастливи

Как да започнем новата година щастливи

Психолозите са единодушни – началото на годината е отличното време за поставяне на ново начало. Ако годината и животът ви досега са били пълни с нелицеприятни събития, време е да ги загърбите. Да, универсална рецепта няма, но има някои простички неща, които, ако следваме, можем да започнем 2017-а на чисто и щастливи. Какво да направим?

Престанете да чакате чудото

Ако всеки ден мислите за това, че с вас трябва да се случи нещо невероятно, някакво чудо, а в действителност това няма да стане, след време ще започнете да мислите, че животът е много несправедлив към вас. Затова престанете да се надявате на чудо, а просто насочете усилията си към това да осъществите мечтата си.

Не се старайте да приключите всичките си задачи

Постоянно се опасявате, че може да вземете грешното решение или да не успеете да подготвите служебния си отчет навреме? Тогава вие страдате от „синдрома на отличника“ и като резултат от него постоянно сте в състояние на стрес. Не се опитвайте да решите всичките си задачи. Постарайте се да не гоните постоянно идеала. В живота има маса приятни неща, които са способни да ви донесат повече щастие, отколкото ви носи чувството за изпълнен дълг пред началството, примерно.

Не забравяйте да се радвате

В съвременната динамика на живота е много важно да успеем да се радваме на дребните неща – като почнем от свободния час, прекаран с любимата книга или филм, минем през комплимента на непознат от улицата и стигнем до вкусно приготвената вечеря. Просто се радвайте. Научете се да забелязвате дребните неща – понякога една невинна детска усмивка, и вашият ден ще бъде изпълнен с позитивни моменти.

Общувайте само с приятни и позитивни хора

Във вашия кръг познати и приятели има хора, които познавате от доста години и са ви свързвали общи интереси. Отговорете си обаче на въпроса: какво ще се измени, ако те изчезнат от вашия живот и престанат да ви досаждат със своите коментари относно вашата половинка и собствения ви живот.

Ако се отървете от тях, само ще спечелите. Не се притеснявайте да почиствате списъка с контактите си. Позитивно мислещите хора ще ви настроят и вас на позитивна вълна. От вечно мрънкащите просто нямате полза.

Спрете да дълбаете в себе си

Достатъчно е да приемете всичко на всичко една идея: на околните в крайна сметка в повечето случаи не са им интересни вашите проблеми и те почти никога не забелязват онези неща, заради които вие се терзаете. Спрете да дълбаете в себе си и се научете да се приемате такива, каквито сте.

Не се сравнявайте с другите

Във века на социалните мрежи е много трудно да избегнете сравненията с успешни, талантливи хора, които го изтъкват всеки ден в глобалното интернет пространство. Ако това ви действа като мотивация, може спокойно да продължавате да съпоставяте своите постижения с техните.

Ако обаче от сравненията започнете да изпадате в депресия от нечии успехи, спрете сравненията. Съсредоточете се върху себе си и правете онова, което според вас ще ви направи щастливи. Научете се да се гордеете със себе си.