Как да възпитаваме момченцата

Как да възпитаваме момченцата

Майките винаги подхождат по-старателно към въпроса как се възпитават децата. И ако с момиченцата обикновено им се получава интуитивно и те се разбират една друга от половин дума и само с поглед (обикновено), то с момченцата често има някакви проблемчета.

20 полезни съвета

Ето 20 полезни съвета за възпитаване на щастлив син, дадени точно от майки на момченца:

Дайте му възможност да повреди онова количество предмети, които той така или иначе ще повреди. Ако се изнервяте всеки път, когато момченцето ви идва у дома с изпоцапани и скъсани дрешки, навлизате в безнадеждна битка. Не харчете енергията си да се ядосвате за неизбежното – момчетата опознават света, като се катерят по дърветата и оградите, скачат в локвите, стават и падат.

Това е в реда на нещата.
Осигурете му нещо, което да освободи енергията му – барабанче, боксьорска круша, открито пространство, вода или куче. Дайте му нещо, от което той да се дразни и да „откача“ – или ще използва нещо ваше, за което после може много да ви е яд.

Дайте му възможност да помага

Има голяма разлика между това да дадеш възможност да помогне и да го заставиш да помага. Да дадем възможност означава да запалим огънче в сърцето, което някой ден ще се превърне в голям огън и ще осветява света. Бъдете му пример – помагайте един на друг и помагайте на околните.

Обяснете му, че практиката помага да се постигне съвършенство. Това не се отнася само за спорта или музиката, отнася се за всичко, което правим. Създавайте му правилни навици, които ще му помагат като голям човек по-леко да се справя с всичко в живота.

Отговаряйте му, когато ви пита: „Защо?“ Отговорете му или потърсете отговора заедно. Покажете му къде може да намери отговора (да попита татко си, баба, дядо или пък да потърси в интернет). Задавайте му въпроси, за да започне сам да мисли. Ако някой ден се притеснява да ви попита нещо, той ще знае къде да намери отговора.

Научете момчето си да изразява с думи чувствата си. То може да вика от отчаяние, да се крие от притеснение, да нервничи от вълнение или да плаче от страх. Обяснете му, че това са емоции, които диктуват на тялото как да се държи. Когато порасне, то ще се научи да прави разлика между разочарованието и мъката, между злостта и смущението, ще може да се справя със своите емоции и да ги изразява грамотно.

Следвайте интересите му – научете и вие тънкостите на футбола или имената на любимия му отбор. Научете песните на любимата му група или певец, учете се да рисувате и да плувате заедно… Бъдете активен участник в живота му, а не страничен наблюдател.

Излизайте заедно навън

Изключете телевизора, сложете телефона да се зарежда и оставете фотоапарата. Просто излезте на улицата заедно с детето си, гледайте как тича, изследвайте реакциите му, говорете си. Това е истинска магия, непременно опитайте.

Научете сина си да подрежда стаята си и бюрото си, да си пере чорапите и да си глади ризите. Може това никога да не му потрябва, но не е изключено някой ден жена му да ви бъде благодарна за това.

Четете му и четете заедно. Децата стават читатели на коленете на родителите си. Нека детето вижда, че и вие четете. Разказвайте му за своите любими книги и герои. Обяснете му защо е важно да се чете, четете заедно и обсъждайте, измисляйте, фантазирайте, рисувайте любимите приказки. Учете го да изразява гледната си точка.

Поощрявайте го да танцува. Музиката, ритмите и танците са универсален език, разбираем за всички. А свободното владеене на тялото е необходим навик за здраво и хармонично развитие.

Убедете се, че пред него има пример от добри хора – умни, смели, силни, талантливи и честни. Разказвайте му за великите писатели, пътешественици, учени, художници, фотографи. За техния живот и за това, колко е трудно да се постигне успех. Както и за това, че вътрешната красота често е много по-важна от външната.

Научете сина си на добри маниери – да казва „благодаря“ и „моля“, да подава ръка на жените, да предлага помощ, да отстъпва място на възрастните и др. Това прави света наоколо малко по-добър.

Дайте му нещо, в което да вярва. Вашето момче често ще изпитва страх или тревога, болка или мъка, или пък просто ще ви търси, когато не сте до него. Дайте му нещо, към което може да се обърне, когато се почувства сам, за да знае, че никога няма да е самотен. Никога.

Научете го, че понякога е важно да е нежен – към малките деца, животните, растенията и към чувствата на другите хора.

Позволете му да губи

Колкото и да ни се иска, детето не може да бъде винаги победител. Това всъщност е добре, защото понякога животът предлага такива обрати, от които ни се иска с всички сили да опазим рожбите си. Но тази практика ще му е полезна по-нататък, когато той загуби отново… и отново, и отново. Научете го, че понякога ще печели, а понякога ще губи. Това не означава, че трябва да се предава.

Нека татко го научи на най-важните неща. Ако позволите таткото да се включи в процеса на възпитание на детето от самото начало, някой ден у него ще се формира правилното мнение, че татко му знае всичко на света. Вие винаги ще бъдете любимата му майка, но таткото за момчето е особен човек, който знае отговорите на всички въпроси.

Постройте му крепост. Нахвърляйте на пода възглавниците от дивана, подредете столовете, метнете отгоре им няколко одеала – и вашият хол ще се превърне в „пещерата на чудесата“. Това е особено важно знание за това, че всяка обикновена вещ има вътрешен потенциал да се превърне в нещо вълшебно.

Целувайте го и го прегръщайте!

Всяка майка на синове ще ви каже, че малките момченца са много обичащи и нежни. Те могат да са диви и супер палави по цял ден, но има такива моменти, в които стават добри, нежни и чувствителни. Не се страхувайте, че ще го направите прекалено изнежен – момчетата много силно се нуждаят от любов!

Когато мъникът се учи да ходи, той ще се отделя от вас на няколко крачки, а след това ще се връща. След това ще отива по-далеч, и пак ще тича при вас… Когато се научи да рисува, ще очаква вашата горда усмивка. Когато се научи да чете, по 20 пъти ще ви чете на глас една и съща приказка, за да може мама да слуша с увлечение. Когато излезе навън и играе футбол с другите деца, ще търси вашето щастливо лице на трибуната.

Даже когато порасне и в живота му се появи нова жена и нов дом, вие завинаги ще останете неговата мама. Нещо постоянно и непроменимо – като слънцето. Най-важното, което трябва да знае вашият син е, че той винаги е във вашето сърце и може да разчита на вашата безусловна любов. Всичко останало се подрежда някак си…