Как да вземем правилните решения

Как да вземем правилните решения

Ние вземаме хиляди решения през живота си – някои от огромна важност, други – само изглеждащи така. Къде да учим, какво да работим, какво да облечем сутринта, какво да си купим от първата заплата, какво да подарим на любимия…

И колкото и неочаквано да изглежда на пръв поглед, постоянните въпроси „какво, къде, кога” започват да натрупват стрес. Отначало незабележим, но после той се усилва, ако дълго не може да решим кой е правилният ход. Това започва да влияе зле на психиката и още повече забавя отговорите и процеса на избор.

Разбира се, че е полезно да се мисли и да се анализира ситуацията. Но ако цяла седмица размишляваме над един и същ въпрос, в това едва ли има нещо хубаво. В състояние на силно колебание започваме да губим трезвия поглед върху нещата и непрекъснато се съмняваме в правилното решение на задачата. Какъв е изходът?

Тайната на избора

Можем да се придържаме към определени правила, за да не попадаме в подобни капани. Те съществуват, макар че не са универсални, разбира се. Огледайте се – със сигурност сред познатите ви има такъв човек, който с лекота приема всяко, дори и най-трудното решение. Как го прави? Има няколко тайни, които позволяват да изберем оптималния вариант на решението на проблема в кратки срокове.

Попитайте приятел

Когато имате да решавате нещо важно, не трябва да разчитате само на себе си. Полезно е да го обсъдите с близки хора и приятели. При огласяването му проблемът получава по-отчетливи очертания, може да се огледа от повече страни и по-бързо да се намери изход. Напълно възможно е близките да ви дадат полезен съвет. Не преминавайте обаче границите и не разказвайте на всички околни. Те също ще се втурнат да съветват, а прекалено много странични мнения може да ви объркат.

Не слушайте емоциите

Не вземайте решение, ако сте изпълнен с емоции. Те са лош съветник в този случай. Рискувате да решите импулсивно, което често води до нежелани последици. По-добре изчакайте чувствата да се уталожат, а след това помислете трезво и се опитайте да намерите верния път за решение.

Решете сами

Колкото и умни съвети да получите, все пак решението вземете сами. Това е вашият живот и е неразумно да оставяте друг да решава вместо вас. Хората гледат на ситуацията от свой ъгъл, така че дори едно и също нещо могат да виждат различно от вас. Сляпата вяра в чуждото мнение може да доведе до опасна ситуация – ако съветът помогне, ще продължите и занапред да се допитвате до този човек. А ако не помогне, може да ви се прииска да обвините човека, който си е казал мнението. Не прехвърляйте собствената си отговорност на чужди плещи.

Какво ви подсказва светът?

При избор на решение да вземем предвид какво подсказва интуицията. Не вътрешния глас, а някои подсказки от външния свят – това могат да са отделни фрази, някакви насоки, плакати, предмети и др. Околната действителност нерядко подпомага концентрацията на мислите върху нужния метод за решаване на задачата. Може да ви изглежда странно, но фактите го доказват.

Отложете до сутринта

Ако не знаете как да постъпите, отложете решението за следващия ден, нали казват, че утрото е по-мъдро от вечерта. Всички отговори на нашите въпроси „знае” нашето подсъзнание. През деня претовареният с информация мозък не може да ги разшифрова. Но нощем, докато спим, това е напълно постижимо. Затова, като си лягате, задайте си още веднъж въпроса, на който не можете да намерите отговор. Напълно е възможно сутринта вече да знаете какво трябва да се направи. Сложете до леглото си лист и химикал или диктофон. Ако решението се появи, докато дремете, ще можете да си го запишете.

Новото не винаги е забравено старо

Когато вземате решение, не се водете от това, че по-рано подобен вариант е вършел работа. Животът се променя и онова, което е било ефективно вчера, днес може да се окаже безполезно. Светът е като река, в която не можем да влезем два пъти. Затова винаги се старайте да намерите нов начин да излезете от ситуацията, даже ако тя изглежда съвсем аналогично на нещо от минал период.

Винаги гледайте към бъдещето

Разбира се, много от нашите решения изобщо не влияят на следващите събития. Но сред тях има и такива, които могат кардинално да променят живота ви. Например, искате да смените работата или местожителството си. В този случай помислете 100 пъти, преди да вземете решение. Възможно е напускането на работа да ви лиши от перспектива в бъдеще, а смяната на местожителството да ви обрече на самота. А може да се окаже точно обратното, след това да започне вашият истински възход. Просто претеглете всички за и против, преди да направите стъпката.