Как да върнем страстта в отношенията

Как да върнем страстта в отношенията

Угасването на романтиката е един от най-честите проблеми в двойките, които са заедно отдавна. Партньорите стават наистина близки хора, но постепенно дружеските отношения стесняват любовните.

За това как да се върнат романтичните чувства и сексуалното влечение разказва пред psychologies.ru журналистът Сара Хагес.
„Готова съм да поспоря – казва тя – вие очаквате отново да чуете за играчки от сексшопа, обличане на сексуално бельо и романтични вечери на свещи.

Навярно вече сте пробвали това, но нещата не са сработили. Когато изчезне физическото влечение, отстъпвайки място само на духовната и емоционална близост, да се започва с подобен боеви любовен арсенал няма смисъл. Какво трябва да се предприеме?”

Изучавайте секса отново

Сексуалните желания са променливи. От момента, в който сте срещнали своя мъж, са изминали години и предпочитанията ви може да са се променили. Вероятно е необходимо време, за да се срещнете с ново телесно проявление на вашето „аз”.

Пробвайте да отделяте на това повече време: започнете да четете блогове или да гледате видео, което да ви помогне да развиете въображението си. Нещо от описаното или показаното може да ви разпали отново. Имайте предвид, че сексуалността на партньора също може да се е променила.

Като начало трябва да се научите открито да говорите за желанията си: започнете диалога първа, бъдете искрена и непредвзета към онова, което ще чуете от партньора. Дори някакви негови фантазии отначало да ви се сторят неприемливи, не бързайте да казвате това, дайте му възможност да е напълно откровен с вас.

Когато разберете какви промени са се случили с вас двамата, престанете да губите време в опити да съживите предишни нежизнеспособни сексуални сценарии и просто започнете отначало.

Помислете какви ваши действия гасят сексуалното желание

Караница за това, че мъжът ви е забравил да изхвърли боклука или не е прибрал чорапите си, е способна да убие желанието у него. Желанието на жената може да угасне, ако мъжът е престанал да я прегръща и целува при среща или при тръгване за работа, отчитайки се само с дежурното „здравей”. Ние често се концентрираме върху това какво не ни харесва и забравяме за чувствата на другия.

Замислете се какво във вашето поведение може да снижи сексуалното желание на партньора. Най-сигурният начин да убиете интереса е да заявите на мъжа, че той е лош любовник. Усещането за вина няма да повиши градуса на желанието, а самата идея за близост с жена, която не оценява неговите старания, ще предизвика отблъскване. Двамата партньори са отговорни за ситуацията, в която са се оказали, и в случая може да помогне само откритостта на двамата и желанието да се срещнат отново.

Отделете секса от бита

От бита колкото и да искаме няма как да избягаме: почистване на дома, готвене, слагане и вдигане на масата, миене на чинии, занимание с децата – всичко това е неотменна част от съвместния живот. Ние логично се уморяваме, иска ни се да разпуснем по пижама и халат и не мислим за това как изглеждаме. Това желание е естествено.

Но домашниият образ не трябва да се пренася в сексуалния живот, превръщайки го в монотонен ритуал. Проявете инициатива и променяйте сценария: предложете да правите любов във времето, в което партньорът ви най-малко очаква. Това може да бъде дори среща в хотел или бърз секс в кухнята, преди децата да са се върнали от училище.

Важен момент: добре е по-раничко да намекнете на мъжа какъв сюрприз му готвите. Това ще го настрои за нежни ласки и ще му даде време да се настрои за очакваното. Ако пък искате да му спретнете номер без предупреждение, има голям шанс да срещнете съпротива: да се окаже, че той е зает, уморен или просто е решил да посвети вечерта си на спорта или на по-дълъг сън.

Не приемайте това като принципен отказ нещо да се промени. Просто вашето предложение може да е хванало неподготвен вашия партньор и затова той да е отказал играта.

Преструвайте се, докато не започнете да вярвате наистина

Възможно е да сте забелязали, че имате примерно лошо настроение, но вие се заставяте едва ли не насила да излезете на среща с приятели и започвате да се чувствате по-добре. Общуването, разговорите, усмивките ви помагат да се чувствате във форма.

Същият подход работи и с угасналата романтика в отношенията. Ако не изпитвате силно желаниие, започнете да провите онова, което обикновено ви възбужда. В началото ще ви е странно и не много приятно чувството: вие буквално принуждавате себе си към онова, което трябва да се случи естествено.

Не зацикляйте върху това – главното е вие да успеете да разтопите вътрешния лед. С времето ще почувствате, че на вас ви трябва съвсем мъничко, за да изпитате желание.
Главният съвет: нека още тази вечер на вас и партньора ви се случи някакво романтично събитие. Не го отлагайте за утре!