Как да върнем доверието в отношенията

Как да върнем доверието в отношениятаЖивотът на повечето двойки рядко минава без никакви сътресения. В даден момент може единият да сгафи. В такъв случай е много важно да можем да различим случайната грешка от обмислената измама. И как бихме могли да върнем доверието в отношенията?
Ревността към любимия, както твърдят психолозите, е включена в категорията на най-обичайните и нормални човешки чувства. Но, разбира се, за острата и болезнена ревност това не важи. Тя причинява страдание и разрушава душата. В книгата си „Изкуството на любовта“ сексологът Жерар Леле предлага да се обърнем към себе си, за да намерим сили да върнем доверието в отношенията.

Важно е да спрете разрушението
Този, който е обзет от луда ревност, от болка, е готов да унищожи всичко – неверния си партньор, себе си, съперника и причината за своето мъчение. Но главното е, че той е готов да унищожи любовта – чувството, главната сила, която изпълва живота ни. А това е пагубно. Трябва да го спрете.

Трябва да се издигнем над себе си
Ако конкретните обстоятелства позволяват – „провинилият се“ казва, че искрено съжалява за своята грешка, че иска да съхрани отношенията. Единствен изход от тази ситуация е човек да се издигне над себе си, да се върне към изначалната, истинската любов, дарена безкористно. Измяната ранява и мъчи, защото от нас някой „отнема“ човека, който ние неволно считаме, че ни принадлежи. Но никой не може да бъде „имущество“ някому. Да обичаш някого – това преди всичко означава да му желаеш доброто и да го обичаш свободно.

Признайте чувствата си
Няма смисъл да си затваряте очите и да се правите, че нищо не се е случило. За да разберете как да върнете доверието в отношенията, преди всичко трябва да признаете своята болка и обида и ясно да разкажете на партньора си за своите чувства. Говорете винаги от първо лице единствено число – „усещам несправедливост“, „трудно ми е да повярвам“, „много бе боли“.
Истинската прошка не е саможертва и не е отказ от личните ценности. Това е винаги съзнателна и нелека задача за благото на двамата.

Преодолейте старите страхове
Изневярата винаги ранява егото и съживява стари, може би детски рани: недостатъчна родителска обич, усещане за беззащитност, младежки страх от отхвърляне и попадане в самота. За да застанем на позицията на силния зрял човек, какъвто сме, и да се върнем към днешния ден, е необходимо да се вслушаме в гласовете от миналото и да ги усмирим – в това може да ни помогне беседа с добър психолог.

Да преосмислим отношенията в двойката
Измяната може да е много драматичен момент в живота на двойката, но нея в никакъв случай не трябва да смятаме за край на отношенията с партньора. Да, донякъде тя срива доверието в другия – всъщност вярността и доверието са синоними в случая.
За да преодолеем този сложен етап, най-важното е да се отнесем към него като към изпитание, което дава шанс да се преосмислят отношенията, да се разбере какво в тях не е както трябва и в края на краищата, какво да се промени, за да се върнем към добрата връзка.