Как да установим добри отношения със свекървата

Как да установим добри отношения със свекърватаАко този въпрос за вас не е актуален, възможни са два варианта: или още не сте омъжена, или принадлeжите към редкия вид щастливи снахи, които успяват да поддържат с майката на вашия съпруг ако не топла дружба, поне комфортен неутралитет. Така или иначе да игнорираме тази задача – установяване на отношения със свекървата, е безсмислено: в живота на вашия мъж винаги ще присъства още една жена – неговата майка, и каква ще ви бъде тя – съюзник, помощник или противник, до голяма степен зависи от вас.

Откажете се от конкуренцията
Твърде често коренът на злото в отношенията със свекървата е обикновеното съперничество. На малко майки се отдава да се примирят с мисълта, че някой е способен да се грижи за любимия им син по-добре, отколкото те самите, оттук идват и безкрайната придирчивост, критика и коментари по повод на всяка дреболия – от вашите кулинарни способности до маниера ви на обличане.
Проявете търпение и пробвайте да не се състезавате с мамата на любимия за званието „най-най“, а признайте нейния опит и превъзходство. „Никога няма да се науча да бъда такава добра домакиня като вас“ – понякога тази проста фраза е достатъчна да разтопи леда и да се избегне поредната кавга.

Не се съгласявайте да живеете заедно
Банално е, но е факт: въпреки очевидните финансово-битови преимущества, животът под един покрив със свекървата е най-сигурният способ отношенията да се изпортят. Не само с нея, а и с любимия съпруг. Във всеки дом съществува негласен кодекс правила и установяването на този кодекс в случай на съвместно съжителство е дело на свекървата. А това означава вие да готвите, да миете чинии, да чистите и дори да заспивате и да се събуждате в съответствие с нейния график и привички. Дори да ви свързват в началото някакви топли отношения, рано или късно раздразнението ви ще прерасне в скандал, след който така или иначе ще се разделите със съвместното жителство. Да поправите отношенията пък, ще бъде трудно. Така че по-добре – живейте отделно.

Поискайте съвет
Наблюдавайки как растат децата й, майката все по-често се бои от усещането за своята ненужност – и от това започва едно вмешателство във вашия живот, което тръгва от съвети с какво да лекувате простудата си и стига до това как правилно да възпитавате детето си. Вместо да доказвате на свекървата, че ще се справите и без нейната помощ, по-добре е първа да поискате съвет. Първо, интересувайки се от нейното мнение, показвате, че признавате авторитета й и се нуждаете от нея. Второ, нейният опит може пък наистина да ви помогне в даден случай – нима няма да е приятно да чуете от съпруга си: „Твоята баница е много вкусна, също като на мама“.

Недейте да откровеничите
Дори да сте установили топли отношения със свекървата, съвсем не е задължително да откровеничите с нея какви са отношенията ви с началника, примерно, или пък с бившия ви приятел. Избягвайте и болезнените теми, които могат да провокират конфликт – примерно разговорите за политика. Помнете, че в случай на скарване всяка случайно изпусната дума може да се обърне против вас.

Благодарете
Най-простият съвет за това как да установим добри отношения със свекървата: научете се да казвате „благодаря“. Повод за благодарност може да намерите винаги – не се притеснявайте да я изразявате и не си пестете добрите думи: кажете благодаря за вниманието, за помощта, дори за нещо, което ви се струва незначително и глупаво. Не забравяйте, че именно на тази жена дължите съществуването на най-важния човек във вашия живот – дори само за това тя заслужава едно голямо благодаря.

Поемете отговорност
Важно е добрите отношения със свекървата да станат ваша цел – дори тя да има тежък характер и самата да не прави стъпки за сближаване с вас. Не забравяйте, че отношенията с мамата на вашия съпруг неизбежно ще влияят на атмосферата във вашето собствено семейство, а да ги построите, е ваша стратегическа задача. Дори да не станете първи приятелки, да установите спокойни отношения е напълно възможно: главното е да решите, че отговорността за тези отношения поемате вие и сте готова да проявите гъвкавост и находчивост, за да стигнете до компромис.