Как да успяваме в бизнеса: Съветите на Джек Ма

Как да успяваме в бизнеса: Съветите на Джек МаАко на работно съвещание 90 на сто от присъстващите гласуват „за” някое предложение, аз го изхвърлям в коша. Причината е проста – ако всички толкова явно виждат една възможност, то вероятно по нея вече работят много други компании и ние вече нямаме шанс да бъдем първи, споделя Джек Ма.
49-годишният предприемач и филантроп е първият бизнес лидер от континентален Китай, който се появи на корицата на Forbes. Към ноември 2014 той е най-богатият човек в Китай и 18-ят по богатство човек в света. Създател и собственик на Alibaba Group, изключително успешен интернет базиран бизнес.

Грешките, за които съжалявам
През 2001 г. обясних на служителите, с които основах компанията, че за тях кариерният връх е да бъдат мениджъри. За топ мениджъри на ниво вицепрезидент и нагоре мислех, че трябва да наема професионалисти отвън. След години никой от тези наети професионалисти не работи повече при нас, а тези, в които се съмнявах, прекрасно изпълняват ролята им.
Имам ръководен принцип: твоето отношение към работата и решенията, които вземаш, са по-важни от способностите ти.
Не можеш да накараш всички да мислят еднакво, но можеш да ги накараш да вярват в една обща цел. Много по-лесно е да обедините хората около обща идея, отколкото около един лидер, каквито и невероятни качества да има той.

Какво различава лидера от служителя?
Шефът на фирмата никога не трябва да сравнява своите технически навици с уменията на служителите си. Техните технически умения трябва да са по-високи от вашите, иначе защо сте ги наели. Какъв обаче трябва да е лидерът? Той трябва да вижда развитието на компанията години напред. Да е упорит и твърд, за да издържа и при неизбежните провали.

Не се занимавайте с политика
Политиката и парите трудно се намират в едни и същи ръце. Забравете за бизнеса, ако искате да се занимавате с политика, и обратното. Когато парите се срещнат с политиката, все едно кибритът се среща с динамит – очаквайте взрив.

За конкурентите и конкуренцията
Само глупавите хора се отнасят към конкуренцията агресивно. Ако се отнасяте към всички наоколо като към врагове – те наистина ще са ви врагове. Избягвайте омразата. Конкуренцията е като игра на шах. Ако сте загубили, винаги има следващ тур. Истинският предприемач няма врагове. Когато го осъзнаете, никой няма да може да ви спре.

Оплачете се, не е страшно
Не пречи понякога да се оплачете. Но ако изпадате в депресия редовно и се оплаквате от живота, това прилича на алкохолизъм – колкото повече пиете, толкова по-сложно става. По пътя към успеха ще забележите, че успешните хора не хленчат и не се оплакват. На света му е все едно какво казвате – важното е какво ще направите.

Към предприемачите
Истинските възможности са там, където никой не ги вижда. Старайте се служителите ви да идват на работа с радост. Номер 1 са клиентите, номер 2 – служителите. И чак след тях са интересите на акционерите. Започнете да се адаптирате към новите условия преди да са ги забелязали другите. Забравете за парите и как ще ги печелите. Фокусирайте се върху стабилността и дългосрочните планове.
Търсете за партньори хора, които допълват вашите умения. Търсете правилните, а не най-добрите хора. Най-ненадеждното нещо в света са отношенията между хората. „Безплатно” е много скъпа дума. Днес ще бъде трудно, утре ще е още по-зле, но вдругиден всичко ще е прекрасно.

Какво да не правим
Най-лошите качества за предприемача са да е сноб, да не умее да оценява обстановката, да вдигне темпото високо и да не може да го поддържа, както и да няма умения да гледа напред. Ако недооценявате конкурентите си или не виждате заплахата в тях, задължително ще загубите. Ако конкурентът ви е по-слаб от вас, отнасяйте се към него като към равен. И аналогично – ако конкурентът е много по-голям, не се страхувайте от него.

За собствения бизнес
Когато започвате свой бизнес, вие се отказвате от стабилен доход, болнични и годишни бонуси. От друга страна, вашите доходи няма да се ограничават от нищо, ще използвате времето си по-ефективно и няма да се налага да искате разрешения от други хора. Ако решенията ви се отличават от решенията на връстниците ви, то и животът ви ще се различава от техния – в една или друга посока.

Снимка: