Как да станем щастливи за 45 дни

Как да станем щастливи за 45 дни

Живеем във време, в което наяве излизат все повече данни за нашия мозък. В следващите редове woman.ru предлага система, по която можем да се научим по нов начин да задействаме „хормона на щастието” – допамин. С уточнението, че никой не е в състояние да го направи за нас, както и ние не сме в състояние да го направим за никого, освен за себе си.
Ако се вслушате в съветите, вие ще можете да сформирате нови привички, основани на този или онзи хормон, за 45 дни. Създавайки си една такава привичка, ще се впечатлите толкова много от властта си над мозъка, че задължително ще ви се прииска да създадете още.

Нови навици, които помагат за изработването на допамин

Отбелязвайте малките си победи. Вие постигате някакви успехи всеки ден. Постарайте се да ги виждате и да си казвате: „Аз направих това!” Разбира се, вие няма всеки ден да дирижирате оркестър в „Карнеги хол”. Вие няма да водите тълпи страдащи хора в пустинята в търсене на Обетованата земя.

Приспособявайте своите очаквания към това, което можете да направите сега, за да получите от него поводи за радост. Било то и съвсем малки. Това просто означава, че вие ще забелязвате вашите малки победи точно така, както сте свикнали да отбелязвате и своите неудачи. Празнуването на малките победи стимулира изработването на по-голямо количество допамин, отколкото усещането за радост по повод на едно голямо постижение.

Удоволствието от голямото постижение трае кратко. Вместо това учете се да откривате радост в движението си към целта. Естествено всеки ден вие няма да отбелязвате този процес с шампанско и черен хайвер. Просто ще си позволите всеки ден да изпитвате радостта от нещо сторено. Това вътрешно усещане ще ви носи по-голямо удовлетворение, отколкото поощрението отвън. Всеки ден победата е с вас. Защо да не й се наслаждавате?

Успехът не може да бъде толкова малък

Никога не разрушавайте позитивните си емоции, извинявайки се пред себе си за радостта по повод най-малкия успех. Просто се наслаждавайте дори за миг на триумфа и продължете да се движите напред. Този успех е просто искра. Но ако вие генерирате подобни искри всеки ден, вие ще станете сами за себе си най-добрата „осветителна свещ”. Вие сами ще можете да решите за себе си, че заслужавате аплодисменти дори в случай, че успехът трае едва няколко секунди.

Дори доброто ви настроение да ви се стори неестествено и насилено, това е нормално, доколкото нервните връзки, призвани да смалят вашите достижения, са все още силни. Вие няма да можете да предприемате поредни стъпки, ако лежите на лаврите на минали крупни успехи. И още.

Всекидневните победи ще ви донесат по-голямо чувство на удовлетворение, ако не са свързани със стремежа да вземете връх над някого. Вие сте длъжни да празнувате онова, което сте успели да създадете и да постигнете, а не заради това, че сте нанесли някому някакво поражение.

Правило на десетте минути

Движете се към новата си цел с неголеми крачки. За да започнете да се движите към новата си цел, не са ви нужни нито много пари, нито много време. Просто отделете за това 10 минути на ден и ще почувствате радостта от движението вместо унилостта на инерцията. 10 минути на ден естествено са малко за това да изкачите планина, но напълно достатъчни за това да се приближите към целта и реално да оцените величината й.

Целите могат да се променят във връзка с натрупаната от вас информация. Вие можете дори да си изясните, че достижението на всички цели във вашия живот съвсем няма да ви направи щастливи. Всекидневната загуба на 10 минути обаче може да ви спаси от ненужни разстройства и да ви очертае хълма, на който реално можете да се качите.

Тези всекидневни 10 минути може да ви помогнат да определите вашите съразмерни стъпки, което ще ви освободи от напразни очаквания за страхотни пробиви напред, които може и никога да не се реализират. Не витайте в облаците, а предприемайте реални действия.

Не трябва да обръщате внимание на напразни мечти

Разпределяйте времето си преди всичко за конкретни действия. Не витайте в облаците, представяйки си, че ще захвърлите омръзналата ви работа или някой или нещо ще ви помогнат да го направите. Никой няма подобна задача. Вместо това се огледайте в практичната реалност. Правете това упорито в продължение на 45 дни и у вас ще се сформира навик към движение напред.

Ако мислите, че не можете да отделите за това 10 минути на ден, просто си спомнете колко време губите за напразни мечти за това с какво бихте могли да се занимавате. А това изгубено време бихте могли да използвате за търсене на полезна информация.

И още. Не привиквайте към това, че трябва постоянно да мислите само за бъдещето. Разделяйте неприятните задачи на няколко части. Всеки от нас има някакви проблеми, за съществуването на които бихме желали да забравим. Това може да бъде хаосът в чекмеджето на работното ви бюро или хладни отношения с някого, на когото държите. Заставете се да отделяте 10 минути на ден за решението на задачите, които са ви най-тягостни.

Не е задължително още в началото да имате готово решение. Достатъчно е желанието да предприемете крачки в правилната посока. Седнете до бюрото си, отворете чекмеджето и подредете вещите, които лежат там в безпорядък. Това ще ви отнеме 10 минути. Обърнете се към човека, с когото имате хладни отношения, и изгубете 10 минути за някакви действия, в които сте заложили добра воля.

Главното – да не спирате при постигнатото

Не допускайте да имате в живота си дни, в които да не отделяте 10 минути за решаване на вашите проблеми. Продължете така в течение на 45 дни и ще усетите чувството на комфорт от това, че се борите с дразнителите, които ви пречат да направите живота си по-добър.

И вие определено ще продължите тези свои усилия, защото вашите позитивни очаквания ще стимулират изработката на допамин. И ненавистен за вас проблем може да се реши дори за по-малко от 45 дни.

Ако това се случи, не се спирайте! Обърнете се към друга мъчителна задача, която бихте могли да решите за 45 дни. Именно такъв подход формира навикът за решаване на сложни проблеми на части, вместо да се боим да пристъпим към тяхното решаване. Помнете, че сте длъжни да се радвате на своите малки всекидневни достижения. И след известно време у вас ще се изработи навикът смело да преодолявате препятствията по пътя си и да се усещате възнаграден за това.

Целта трябва да е съразмерна на възможностите

Коригирайте целта така, че да е съразмерна на вашите възможности. Не си поставяйте неизпълними задачи. Позитивните емоции ще ви облъчват в момента, в който постигнете някаква цел, при това ако го направите „от раз”. В същото време ако летвата, която поставяте, е прекалено ниска, вие няма да получите особено удоволствие от постигнатото.