Как да станем по-женствени

Как да станем по-женствени

Да се говори за женствеността, е толкова сложно, колкото да се описва музиката или живописта – те се възприемат на нивото на усещанията, на емоциите, но трудно се поддават на определение. Не е толкова просто с две думи да се обясни с какво точно женствената девойка се отличава от неженствената: с дълъг крак, с цвета на косите и тена на лицето, с големината на бюста или с ерудицията и коефициента на интелигентност. На молбата да разшифроват понятието женственост мъжете дават различни характеристики: мекота, нежност, хармония, привличане, очарование, спокойствие. Неуловимото съчетание на всички тези качества създава около жената аура, особено енергетично поле, наречено женственост.

Трябва обаче да бъдем откровени: женствеността невинаги се поощрява от законите на съвременния свят. По-скоро обратното: за да изградиш успешна кариера, да успееш да се утвърдиш в професията в огромен град, често трябва да се конкурираш с мъжете на равни начала. Което пък означава да проявяваш съвсем нетипични за жената качества – сила, воля, устойчивост. Как в подобни условия да съхраниш баланса и да не се превърнеш в „Желязна лейди“?

Оказва се, че не е чак толкова сложно. Женствеността всъщност е качество, което може не само да се развива, но и да си спомняш за него. Тъй като то е изначално заложено във вашата природа, необходимо е просто да му давате възможност да се разкрие.
Пробвайте да вкарате в живота си някои от изброените по-долу способи и скоро ще почувствате как се променя вашето настроение и колко по-хармоничен ще стане денят ви. Така или иначе, нищо не губите.

Търсете помощ от мъжа

Този съвет е особено полезен за самостоятелните дами, привикнали с голи ръце да се справят с всичко, без да търсят мъжка помощ. Добре е да си наложите правилото на всекидневната молба: всеки ден се обръщайте към познат или непознат мъж с молба да ви помогне – дори да смятате, че може да се справите съвсем сама. Помолете го да ви погледне компютъра, ако е забил, да пренесе нещо тежко в съседния офис, да ви замени, ако помпите гумата на велосипеда си или сменяте гума на автомобила, да ви пренесе тежките торби от багажника до дома. Вариантите са десетки. Просто ги потърсете. Обръщайте внимание на собствените си емоции и на настроението на мъжете, които се съгласяват да ви помогнат: с удивление ще откриете, че дори непознатите по правило ще се радват макар и за няколко минутки да са ваши рицари. А на вас ще ви хареса да сте в ролята на принцеса, която я обгрижват и която не се притеснява да помоли за помощ, без да товари собствените се нежни рамене.

Проявявайте здрав егоизъм

Ако във вашето обкръжение има излъчващи женственост дами, навярно сте забелязали, че те се отличават с удивителната способност да поставят своите интереси приоритетно.
Нито семейството, нито вечното бързане за работното място не им пречат регулярно да намират време за фитнес и козметик. Те постоянно са увлечени от нещо – нова книга, интересно хоби, театрална премиера, и на практика намират за всички тези увлечения време и сили. При това те в никакъв случай не могат да бъдат наречени самовлюбени егоистки – колкото и да е странно, нито семейството, нито кариерата им страдат от липсата на грижи, по-скоро напротив: заредила себе си с приятни впечатления, отделила достатъчно време за желанията си, жената е готова да дари внимание на семейството и пълноценно да се реализира в работата си.

Изводът: научете се да радвате себе си и всеки ден намирайте минутки за собствената си особа. Съставете си списък на онова, което ви доставя удоволствие: любима песен, разходка в парка, ароматна вана, четене на хубава книга. Нека това време от деня да е около 30 – 40 минути. То трябва да стане за вас ритуал.

Следете за речта си

Така, както маниерът на говорене отразява нашето вътрешно състояние, така и ние можем да му влияем, коригирайки своята реч. Съгласете се, че не можем да си представим женствено момиче, което крисливо обяснява нещо на събеседника си, като го прекъсва постоянно, не му дава да се изкаже и сипе нецензурна реч. Постарайте се да говорите бавно, без да се увличате от прекалено пространствени конструкции, ограничете се в кратки фрази по същество и следете за избора на лексиката си, като се избавите от думите паразити. Някои психолози дори съветват по време на разговор да си се представяте с корона на главата – с помощта на подобна визуализация вие естествено ще усвоите характерната за царствените особи величав и женствен маниер на речта.

Заемете се с творчество

Творчеството, дори най-безполезното, е емоционална „батерия“ за жената, която й помага да съхрани женствеността и да бъде в хармония със себе си. Не се притеснявайте да намирате време за себе си в този вид творчество, който ви е близък – вариантите са много: бродиране, създаване на уеб сайтове, рисуване, пеене, съставяне на оригами… Отделно време може да намерите за танци по двойки: покрай плавните движения и грацията те учат на доверие в партньора, отстъпване на водещата роля на мъжа, което означава, че всяко танцувално занимание е минитренинг по женственост.

Осмислете стила си на обличане

Женствената външност това не е обезателно тоалети в пастелни тонове, рокля до земята, къдрици и добър пестелив грим. По-скоро това е умение да изглеждаш нескучно и постоянно да намираш нови оттенъци на собствения си образ. Ако години наред оставате вярна на един и същ стил, пробвайте да експериментирате със силуета, с цветовата гама, с аксесоарите, с прическата. Няма да е зле, ако се консултирате със стилист, макар че това не е задължително – може просто да се посъветвате с приятелки, на чиито вкус се доверявате.
В интерес на справедливостта трябва да кажем, че на роклите и полите би било добре да отделите по-специално внимание: те винаги добавят женственост към вашия вид.

Медитирайте

Да се съхрани женствеността в бесния ритъм на мегаполиса съвсем не е лека задача: задръствания, съвещания, срокове, постоянно бързане и хроничен дефицит на сън възпитават у нас самодисциплина и мултиефективност, но не и женственост. За да избегнете емоционални сривове и за да не се превърнете в мъж в рокля, намирайте макар и пет минутки на ден за проста медитация – дори и да е кратка, тя ще ми помогне да се отпуснете и да съхраните душевната си хармония, загърбвайки стреса и форсмажорните обстоятелства.