Как да си направим уютна кухня

Как да си направим уютна кухняКак да планираме интериора в кухнята така, че това да стане любимото ни помещение в апартамента? Да се превърне не само в място, където се храним и веднага след това излизаме. А стаята, в която ще общуваме помежду си дълго, ще обсъждаме последните новини и ще споделяме какво ни се е случило през деня. Ето защо тази част от апартамента е нужно да се обмисли и подреди със специална любов, а не всичко в него да оставим на случайността.

Няма значение дали сте имали късмета да станете собственик на просторна кухня в нов дом, или се налага да се вместите в шест кв. метра кухненски бокс в 5 етажна сграда – във всеки случай се постарайте да направите най-доброто което може да го превърне в уютен кът.

– Първо помислете дали се налага само да обновите малко кухнята с украса, с декоративни материали и нови аксесоари. Или имате възможност да направите радикални промени като например инвестиране в модерна апаратура и нови мебели.

– Следващата стъпка по пътя към кухнята на вашите мечти е да изберете най-подходящия стил. Сред огромното разнообразие от различни стилове могат да се обобщят два големи под-вида: традиционна и модерна кухня. Традиционният стил е за \“класиците в жанра\“. Това обикновено е кухнята, декорирана в ярки цветове или \“дърво\“. Дървените мебели дават на кухнята топлина и комфорт, който може да се подчертае с подходящи аксесоари и ретро прибори. Мебелите в ярки цветове трансформират всеки, дори и малкия кухненски бокс в по-просторна и светла, чиста и свежа глътка въздух. За уют добавете няколко светли петна – различни аксесоари, прибори за хранене, многоцветни кърпи и други. Модерният стил е като правило интериор с нови материали, вградени електроуреди, смел дизайн на мебелите с лъскави, ярки цветове.

– След като сте избрали стила на бъдещата кухня, е време да помислите за плана. За да направите това, вие трябва да използвате специален софтуер, с който можете да определите най-подходящото разполагане на мебели и оборудване и да видите от първа ръка снимка на вашата кухня. Между другото в много магазини за мебели се предлага вече услугата компютърна симулация и дизайн.

С подобни програми можете да направите предварително всички възможни варианти за разположението на мебелите и домакинските уреди в зависимост от местоположението на вратите и прозорците, както и да изберете най-добрия вариант за използване на наличното пространство.

След като вече сте получили яснота за бъдещия стил, дизайн и оформление на вашата кухня, можете да отидете до магазина за избор на довършителни материали, мебели, нови уреди и различни аксесоари.