Как да си направим карта на желанията

Как да си направим карта на желаниятаТехниката на визуализациите отдавна се използва в психологията като начин да се вмести в съзнанието един или друг образ. Един от вариантите е непосредственото колажиране – създаване на еклектично произведение от всичко, което ни попадне под ръка – картини, снимки от списания, парченца плат и други малки предмети.
Картата на желанията се нарича още карта на мечтите, на съкровищата или на житейските цели, всички те способстват намеренията да се станат реалност.

Как действа това? Нашето съзнание е създадено така, че възприема околния свят в зависимост от настройката. Картата на желанията е един от начините то да се организира ефективно. За разлика от афирмациите, този начин задейства и образното мислене, а именно това позволява по-дълбоко да се потопим във въображаемата ситуация на успех, да я нарисуваме във въображението си.
Всяка мечта, фиксирана върху хартия, вече е конкретна цел, която непременно ще се изпълни в близко бъдеще. Така вие по-точно разбирате какво искате и правите първите си стъпки към въплъщението на желанията в живота. Давате сила на замисленото. Точно така работят екстрасенсите, когато влияят на бъдещето – те просто имат по-голям опит, но използват същите психологически методи.

Как правилно да подредим картата
Всеки от нас има мечти и желания, които могат да останат неосъществени, ако не ги преформулираме в афирмации и не направим първите стъпки към реализацията им.

Картата на желанията ще ви помогне да се видите всичко, дори и това, което още не е съвсем осъзнато. Оказва се, че чрез творчество и арт терапия (към които се отнася правенето на колажи) е много по-лесно да изразим себе си, отколкото с думи. Вижте какво ни е необходимо за картата:
– Голям лист картон (А2 е напълно достатъчен);
– Остра ножица;
– Тиксо или лепило;
– Снимки, на които изглеждате добре;
– Списания, вестници, рекламни плакати, брошури и др.;
– Цветни моливи, бои, флумастери, химикали, маркери и др.;
– Парченца плат, лентички, листа от храсти и дървета, миди и др.
– Добър музикален фон;
– Креативни идеи;

Преди да започнете да правите картата на желанията, настройте се на позитивна творческа вълна. Ще ви помогни диск с успокояваща музика, която трябва да си пуснете 10 минути преди да започнете работа. Мислете за това, че създавайки картата на желанията, вие създавате собствения си живот – нали вие сте главният автор и герой!

Като начало разделете картона на 9 сектора: югоизток (отляво горе), юг (горе), югозапад (отдясно горе), изток (отляво), център, запад (отдясно), североизток (отляво долу), север (долу) и северозапад (отдясно долу). Във всеки от тях ще се разположи зона, отговаряща на важна сфера от живота ви.
Сега можете да направите списък с желанията си. Той не трябва да е много дълъг – не повече от 10. Най-добре изберете основните, а когато се сбъднат, ще допълните картата или ще направите нова. Така няма да се разпилявате в дреболии и да харчите излишно енергия.

Дойде моментът да изрежете и да изберете съответни на секторите картинки. Те трябва да са жизнерадостни и позитивни. На картата няма място за мрачни изображения! Те също така трябва да са цветни и дълбоки, за да предизвикат съответни усещания. Полезно е също да добавите тактилната чувствителност, като използвате различни платове, вълна, камъчета или мидички.

Започваме с центъра, в който са мечтите за здравето. Това е вашето място – красива и щастлива! Тук може да поставите ефектна снимка на красиво тяло, което искате да имате. Непременно подпишете картинките, но без да използвате частицата „не” и думата „отслабване” – те носят отрицателна енергия. Желателно е в надписите да има конкретни числа – дати, суми, срокове – това мотивира още повече!
Секторът „Богатство” се намира на югоизток в картата. Поставете там всички картинки, които изобразяват мечтите ви за материални блага: дом, кола, диаманти, нова чанта или просто пари. Ето една забавна идея – залепете там една банкнота и допишете необходимите нули след цифрата. Добавете подпис от сорта „в моята банкова сметка има милион евро”. За другите предмети подхождат: „Седя зад волана на новата си кола”, или „Току що си купих ботушки от Chanel”. Нека написаното от вас да не е в бъдеще време, а като че е вече факт.

В сектора, посветен на семейството – на изток на картата, изберете картинки, които показват идеалното семейство според вашето разбиране. Например, грижовен мъж, добри деца, щастливи родители. Може да залепите там щастливи моменти от вашия живот, когато лицето ви свети от радост. И надпис: \“Щастлива съм с моето семейство!\“

Секторът „Кариера” се разполага на север. В нещо сложете картинки, подходящи за вашата мечтана работа. С какво се занимавате, на каква длъжност, какво прави вашата фирма? Можете даже да съставите график на вашата кариера, като изобразите стълба и напишете на всяко стъпало етапи във вид на дати и длъжности. Използвайте също формулировки като „Аз ръководя организацията Х”.

За сектора на любовта, който се намира на югозапад, изберете картинки със щастливи двойки и романтични атрибути – сърца, валентинки, букети, сватбени пръстени и др. Можете тук да поставите всичко, което се асоциира със сватба (особено актуално за неомъжени жени), тъй като този сектор е не само на любовта, но и на брака. Напишете си там: „С всеки ден все повече и повече обичам моя приятел (съпруг)”.

На запад се разполага зоната, посветена на децата и творчеството. Там най-добре слагайте снимки на щастливи деца и на това, с което обичате да се занимавате. Ако обичате да рисувате, например (или искате да започнете), сложете картинки със статив, четки и бои. И напишете съответно: „рисувам прекрасна картина” или „край мен са моите прекрасни деца”.

Секторът на знанията и мъдростта (североизток) трябва да включва всичко, което асоциирате с ума: снимки на известни мъдреци и техни цитати, списък на качествата, навиците и уменията, които искате да имате. Полезно е всичко, свързано с позитивното мислене, както и сертификатите и дипломите, които доказват вашите успехи. Не забравяйте да добавите подпис от сорта: „с лекота решавам математически задачи” или „аз имам блестяща способност да правя бизнес-планове”.

Последният сектор, разположен на северозапад – това е секторът на пътешествията и помощниците. Залепете тук картинки с многочислените градове и страни, където искате да отидете. Сложете и снимки на хората, които смятате за свои помощници или покровители. И съответните надписи: „Моят ангел-хранител ми носи късмет” или „Тръгвам на пътешествие из Европа”.

Така вашата карта на съкровищата е напълно готова. Не забравяйте да я обновявате, когато някое от желанията ви се сбъдне, или ако случайно откриете, че някоя от мечтите не е била истинското ви желание. Това е свързано с енергетиката – тя не трябва да бъде спирана.

Изобщо, колкото по-често се обръщате към своята карта на желанията, толкова по-бързо ще се изпълнят мечтите ви.
Къде да сложите картата с желанията? От една страна, тя трябва да е на видно място, за да оказва влияние върху живота ви, а от друга – по-добре я скрийте от чужди очи. Отлично място е спалнята или вратата на гардероба, която виждате всеки път, когато я отваряте да си изберете облекло за деня. Ако близките ви ще ви се смеят заради картата, скрийте я и от тях – насмешката внася негативна енергетика в колажа.

Имайте предвид, че не е достатъчно да направите картата на желанията – с нея трябва да работите всеки ден. И какво представлява този труд? Гледайте я всеки ден и си представяйте, че вашите мечти се сбъдват, влизайте напълно в образите, които сте избрали.
Така наистина се превръщате в тази млада жена от щастливото бъдеще, която вече има всичко. Работете с усещанията си – изпитвайте радост, щастие, възторг, откритост, страст – нали това е истинският живот!
Много успех с картата на желанията!

Илюстрацията на картата на желанията към този текст е съвсем примерна – сигурни сме, че всяка умна жена ще направи своята карта с много повече въображение, с радост и креативност!