Как да си извоюваме повишение на заплатата

Как да си извоюваме повишение на заплататаНа пръсти се броят ония, които, когато стане дума за заплата, са готови категорично да потвърдят, че месечното възнаграждение им е достатъчно. Повечето от хората – и това е нормално, смятат, че с работата си заслужават повече пари, но по една или друга причина вземат по-малко. Въпросът е: можем ли да направим нещо за себе си при това положение? Редно ли е да опитаме да си поискаме повече пари? И как да го сторим?

Не се страхувайте
Да говорим за доходите си, обикновено е трудно и една от причините е фактът, че при това ние неволно оценяваме себе си и се сравняваме с другите. А за човек със скромна заплата и неустойчива самооценка това може да бъде много болезнено. Или напротив: високият доход може да раздразни завистниците, а в общество, което е доста криминализирано, може и да навлече главоболия на човека. Ако все пак искате да получавате повече пари, трябва да преодолеете тази бариера и да се научите без страх и свободно да говорите за доходите си. При това с тези, които ги плащат.

Оценете се адекватно
Като начало се постарайте трезво да оцените „стойността“ си, проучвайки, например, съществуващото положение на пазара на труда. Ако специалисти с вашия опит и знания получават в други компании средно 15 на сто повече, можете да обосновете молбата си така: „От момента, в който започнах да получавам тази заплата, ситуацията на пазара се промени, затова бих искала моят доход да бъде приведен към средния в бранша.“ Естествено тук са нужни факти от ваша страна, затова се запасете с доказателства и цифри. Бъдете точни, съблюдавайте сроковете, поемайте сложни задачи. Колкото повече и по-добре изпълнявате ежедневната си работа, толкова по-логично ще изглеждат преговорите ви за повишение на заплатата.

Изберете правилно времето
Как да поискаме надбавка за заплатата си? Важно е да имаме предвид финансовото състояние на компанията. Има ли фирмата ресурс да удовлетвори желанието ви? Съществуват няколко коректни момента за договаряне на евентуално повишение. Най-добре е това да се прави в благоприятен за фирмата период. Друг вариант: постарайте се да разберете кога компанията утвърждава новия си бюджет. В противен случай ръководството ще има коз, че разчетите вече са направени. Специалистите препоръчват този въпрос да се обсъжда в края на седмицата и през втората половина на деня. Съвсем нежелателно е да се говори за повишение в деня за заплата.

Предразположете шефа към себе си
Бъдете доброжелателни, усмихвайте си, сядайте удобно, дръжте се открито, поддържайте зрителен контакт със събеседника си. Вашето настроение и външен вид трябва да облъчват събеседника ви с тезата: вие сте дошли не да изисквате, не да молите, а да обсъдите.

Обосновете молбата си
Ако вашата заплата е добра, но въпреки това искате повече, изразете готовност да поемете нови задачи. Увеличението на работната заплата е в съответствие с условията на бизнеса и отчитаните резултати. Кратко изложете колко усърдно и отговорно сте се трудили през това време, как това е повлияло върху работата на вашия отдел или на цялата компания. И най-главното: какви ваши идеи и проекти ще помогнат за оптимизацията на резултатите. В противен случай вашият разговор ще изглежда така: искам повече пари за същата работа. В края кажете каква конкретна заплата (сумата трябва да е адекватна на пазарната ситуация) искате да получите.

Поставете въпроса ребром
Ако смятате, че вашите доводи не са убедителни, поставете въпроса ребром: какво трябва да правя, за да получавам по-голяма заплата? Ако шефът обещае да помисли, уточнете кога може да продължите разговора.

Отказ
Възможно е и да не получите желаното. Причината за отказ твърде рядко е лична. Освен това началството уважава хората, които не се боят от решителни стъпки и са готови да рискуват. Не се отчайвайте. Възможно е в дадения момент възможностите на компанията наистина да са ограничени. Подгответе почвата за следващия ход: периодично напомняйте за себе си, за своите достижения и за това, че при определен финансов стимул може да направите още много. След половин година може отново да се върнете към разговора.

Как не трябва да правим
Главната и много разпространена грешка е да се отиде при шефа с изречението: „Искам да получавам по-голяма заплата, защото в момента изплащам кредита за колата (за ремонт, за ново жилище и т.н.)“. Това е най-верният път към безапелационен отказ. Друга грешка, също често допускана, е шантажът: „Или ми повишете заплатата, или ще напусна“. Не е уместно и сравнението с колегата: „Петров работи по-зле, а получава повече“. Не върви и намекът за конкурентна компания: „А в… получават повече за тази работа“. И естествено не поставяйте въпроса за повече пари, ако шефът ви е в лошо настроение.