Как да си изработваме хормоните на щастието

Как да си изработваме хормоните на щастието

Допамин, ендорфин, окситоцин, серотонин… Възможно ли е да стимулираме тяхната изработка в организма си? Може ли в резултат на това наистина да станем по-щастливи? Отговорите на тези въпроси дава psychologies.ru, като цитира книгата на професора от Калифорнийския университет Лорета Грациано Бройнинг «Хормоните на щастието».

Всеки от нас е слушал за хормоните на щастието – допамин, серотонин, окситоцин и ендорфин. Но съвсем не всички разбират как всеки от тях работи, защо се отделя и каква реакция в организма предизвиква. Би било добре да се научим да «включваме» приливите на нужните вещества, когато това ни е необходимо. Оказва се, че това е възможно. Достатъчно е да разберем механиката на процеса и малко да поработим над себе си.

Хормоните на щастието се синтезират активно в онези моменти, когато мозъкът идентифицира събития или явления, които могат да окажат положително влияние върху нашите преживявания. След това нивото на тези хормони в организма рязко пада до следващия «приятен» случай. Всяко от тези неврохимични вещества «включва» у човека специфично положително усещане.

Допамин

«Този хормон създава чувство на радост от това, че човекът открива нещо необходимо», пояснява проф. Бройнинг. Освен това допаминът мотивира получаването на нещо необходимо, дори това да е свързано с полагане на значителни усилия. Перспективата за достигане на целта стимулира изработката на допамин. Например, в организма на детето този хормон се изработва, когато то чува стъпките на майка си. Маратонецът усеща прилив на допамин при вида на финалната лента. Футболистът получава порция допамин, отбелязвайки гол.

Достигайки целта или просто виждайки я, вие изпитвате усещане на вътрешен комфорт. И затова заставяте тялото отново и отново да извършва действия, които обезпечават възникването на това чувство. Бегачът отново се пуска по дистанцията, футболистът отново се стреми да порази противниковата врата.

Как да стимулираме изработката на допамин? Помислете достигането на какви цели на работното място и във всекидневния живот ви носи радост. Възможно е това да е решението на някаква математическа задача или победа в интелектуална викторина, или това, че днес сте успели да пробягате 1 км повече в сравнение с вчера. Отбелязвайте дори малките победи.

«Никога не разрушавайте своите позитивни емоции, извинявайки се пред себе си за радостта по повод дори на най-малкия успех. Просто се наслаждавайте на мига на триумфа и продължавайте напред», съветва проф. Бройнинг. Нужно е да се стараете задачата или проблемът, които ви предстои да решите, да са подходящи по мащаб.

«Ако баскетболният ринг е монтиран прекален ниско и на удобно място, вкарването на кош няма да ви носи особено удоволствие от попадението. Ако се намира прекалено високо, няма смисъл въобще да опитвате да вкарвате кош…»

Ендорфин

Този хормон формира чувството на лекота и забрава, които помагат за смекчаване на болката. Често това състояние се нарича еуфория. Ендорфинът помага да се игнорира болката.

«Този невромедиатор е създаден от еволюцията – пояснява Лорета Грациано Бройнинг. – Вие можете да паднете и мигновено да скочите на крака, мислейки, че с вас всичко е наред, а после да откриете, че имате сериозна травма. Такова е действието на ендорфина… Той се освобождава, само ако човек превозмогва своите обичайни възможности и се довежда до състояние на дискомфорт».

Ендорфинът в продължение на доста време бе наричан от учените ендогенен морфин, тъй като механизмът на неговото действие напомня действията на опиатите.

Как да стимулираме изработката на ендорфин? Синтезът на ендорфина в организма е непостоянен. Физическите упражнения могат да предизвикат негов прилив. Но да се занимавате със спорт до изнемогване и поява на болка, е вредно. По-добре да редувате различни натоварвания и да пробвате нови видове физическа активност. Така ще натоварвате различни групи мускули и спортът няма да ви натежи.

Ендорфинът се изработва активно примерно по време, когато правите упражнения за разтягане. Може да ги правите не само в залата, а и у дома – дори докато гледате любимия си сериал или говорите по телефона. Смехът и плачът също стимулират синтеза на ендорфин, затова е важно да не ограничавате тези естествени за нас емоции.

Окситоцин

Това вещество дава на човека усещане за безопасност в кръга на себеподобните. «Доверявайки някому или разбирайки, че някой нещо ви доверява, вие изпитвате прилив на окситоцин. Удовлетворението от принадлежността към някаква група или усещането за безопасност във вътрешногруповите отношения – това също е резултат от действието на окситоцина» – пояснява авторът. Окситоцинът мотивира проявата на доверие по отношение на околните.

Как да стимулираме изработката на окситоцин? Синтезът на окситоцина се активизира от докосвания и чувството на доверие. Всякакви контакти с близки хора, започвайки от докосвания на ръцете до усещане за морална поддръжка, да не говорим за оргазма, предизвикват прилив на окситоцин.

Между другото, когато на вас ви доверяват, вие изпитвате положителни емоции независимо от това доверявате ли вие самите. Т.е. ако вие предизвиквате симпатия у хората, то ще можете по-често да се наслаждавате на окситоцинови «инжекции». Да вмъкнем само, че доза окситоцин може и да си купите, като просто си запишете час за масаж.

Серотонин

Този тщеславен хормон се създава у човека, когато той усеща уважението от страна на околните. «Серотонинът ни дарява чувството на собствена важност – пише проф. Бройнинг. – Ние лесно го забелязваме в другите, но не обичаме да откриваме стремежа към такива усещания у себе си. Нашият мозък е еволюирал, за да се стреми към социално доминиране – то обезпечава създаването на голямо количество копия на нашите гени.

Ние се стремим да избягваме конфликтите, защото заради тях нашите гени биха могли да изчезнат от лицето на земята. Нашият мозък е много внимателен към социалната среда. Ако има възможност по безопасен начин да се утвърди в нея, той ни награждава със солидна порция серотонин».

Как да стимулираме изработката на серотонин? Не се притеснявайте да изпитвате гордост за своите успехи и достижения. Ако вашите заслуги остават незабелязани, не е излишно да разкажете за тях. Наслаждавайте се на своето положение в семейството, на работа, в обществото. Отбелязвайте, когато вашето мнение го вземат под внимание и когато сте успели да повлияете на околните. Но бъдете готови да се примирите с факта, че не можете да контролирате всичко наоколо.