Как да си изберем брачен партньор

Как да си изберем брачен партньор

Да се омъжат, е мечта за много жени. Радостта от дългоочакваното предложение обаче не бива да замъглява разсъдъка, твърдят специалистите по семейни отношения. Дали вашият избраник наистина е достоен за вас? Психоложката Лори Питърс е съставила списък от 10 задължителни качества за достойния за брак мъж. Кои са те?

Той може да говори с вас за всичко и особено за сложните неща

Ако забележите, че той избягва трудните разговори, по-добре забравете за него. Това е тежко решение, но от него ще спечелите. Ако вие общувате малко или слабо се разбирате един друг, разочарованията няма да закъснеят. Животът ни изправя всекидневно пред различни трудности, а никой не иска да ги посреща сам.

Вие сте заедно именно за това, за да се поддържате един друг и да решавате заедно проблемите. Обсъдете с него това, изчакайте известно време, за да разберете дали той ще се промени. Ако не го стори, намерете си някой друг – открит, зрял, уравновесен. Намерете човек, който е убеден, че с бягство проблемите не се решават.

Той винаги е до вас в трудни минути

Когато настъпят трудни времена за вас, той или изчезва, или ви казва, че трябва да си починете малко един от друг? Той си тръгва, когато нещата са зле, и се връща, когато се оправят? Това е явен признак, че между вас ще има проблеми. По-точно вие ще имате проблеми с него.

Ако той не преживява трудните минути заедно с вас, значи не е готов за брак. Когато на пътя ви се появи препятствие, наблюдавайте реакцията му. Ако не ви харесва неговото поведение, поговорете за това. Как ще отреагира той? Ще се държи ли по нов начин, ако отново имате проблем? Не забравяйте, че поведението на един човек в трудна ситуация говори много за неговия характер.

Той се държи добре с жените

Наблюдавайте внимателно как той се отнася към другите жени, как общува с майка си или сестра си. Обърнете внимание колко е добър и уважителен по отношение на жените като цяло. Ако с нещо ви дразни неговото отношение, това е тревожен знак. Той ще се отнася и към вас по същия начин, бъдете сигурна.

Имате общи виждания по основни житейски въпроси: семейство, деца, кариера, пари, секс

Да, доста неща са, които трябва да се обсъдят. Но ако искате да се омъжите, тези разговори са неизбежни. Съвпадат ли вашите желания? Ако не, можете ли да направите компромис, който да устройва и двете страни? Ако той просто не иска да говори за това или пък не можете да стигнете до общо решение, значи нямате съвместно бъдеще.

Да, трудно е да се вземе подобно решение, ако обичате наистина мъжа. Вие не можете да си представите живота с друг човек, но бъдещето ще ви препрати към съдбата, която ви е предначертана. Ако мъжът, който сте си си избрали, не може или не иска да бъде такъв, какъвто вие си го представяте, потърсете друг.

Той се готви финансово за съвместното ви бъдеще

Ако вие притежавате голямо състояние или и двамата се договорите той да гледа децата, а вие да заработвате семейния бюджет, няма проблем. В противен случай на него ще му се наложи да работи. Проблемът с парите е на първо място в списъка с причини за раздяла на една двойка.

Да, сега сте безумно влюбени. Но дали занапред ще можете да водите заедно онзи начин на живот, който на вас ви харесва? Достойният за вас мъж трябва да има финансов план за бъдещето. Ако няма, това е тревожен сигнал за вас.

Той държи на обещанията си

Той казва «Идвам», а после го чакате още цял час? Или «Аз ще платя сметката, не се притеснявай», а после забравя да го стори, правейки се на приятно разсеян? Значи си пада само по обещанията, а не и по техните изпълнения. Мъжът до вас трябва да показва не само с думи, а и с действия, че вашите отношения са на първо място. Ако не го прави, по-добре скъсайте, колкото и да ви е трудно.

Той е психически устойчив

Той работи над себе си и се старае да става по-добър? Или обратното – признава грешките си само на думи, а на дела продължава да се държи по същия начин? Направете преценката си внимателно. Неуравновесен и нестабилен психически човек не е готов за брак.

Той трябва да може да заема твърда позиция по отношение на живота си – на собствения, на вашия, на другите хора. Представете си мъжа си след 5 или след 10 години. Как го виждате?

Неговите етични и морални ценности съвпадат с вашите

Не е задължително всички ваши убеждения и разбирания да съвпадат на сто процента. Но си дайте сметка споделяте ли неговите морални и етични ценности. Вероятно те няма да се променят с времето, освен ако той самият не го пожелае. Готов ли е за това? Вие имате набор от стандартни схващания, с които сте израснала. Близки и сходни ли са те до неговите? Ако имате различни убеждения по отношение на морала, примерно, нищо няма да излезе от връзката ви. Тя ще ви донесе само разочарования.

Той ви помага да решавате проблемите си

Винаги, а не само от време навреме. Поддържа ли ви, когато това е необходимо? Дори физически да сте далеч един от друг, той трябва да е убеден, че вие сте добре и с вас всичко е наред. Ако не го прави, вашите отношения са в беда. Все пак имайте предвид с какво той е зает – може да е с децата или с работата. Тогава бъдете внимателни. Вие трябва да сте в унисон с неговите главни приоритети. Ако това не е така, късайте.

Той ви казва, че ви обича, и го показва

Ако не е така, не се примирявайте с него и не си измисляйте оправдания, за да останете заедно. Ако сега не е в състояние да каже тези важни две думички и да ги докаже с постъпките си, представете си какво ще е занапред. Хората, които не умеят да изразяват чувствата си, имат нужда от помощ, за да осмислят собствения си живот.

Помогнете му да го стори, дайте му време. Но не може да го чакате безкрайно дълго. После преценете дали сте един за друг. Жена, която не се чувства желана, е достойна за съжаление. Не забравяйте, че встъпването в брак е едно от най-важните решения в живота. Вие решавате дали да го направите. Помислете за живота, който ви очаква занапред.