Как да съхраним страстта след раждането на детето

Как да съхраним страстта след раждането на детето

Раждането на дете е краят на романтиката? Възможно е, ще кажат мнозина. Вие вече сте родители, не ви е до глупости. Факт е обаче, че някои успяват да съхранят близките отношения. Как става това, обяснява психологът от Вашингтонския университет Джон Готман пред psychologies.ru.

След раждането на детето разходките край морето и вечерята в ресторант на свещи наистина отиват на втори план. Но да се съхрани страстта в брака, е възможно, ако партньорите го желаят, твърди Готман. Той е наблюдавал 150 двойки до и след раждането на детето. Две трети от участниците отбелязват, че по-често се карат и усещат разочарование в отношенията след появата на детето. Професорът решава да разбере защо останалите една трета от участниците в експеримента успяват да съхранят отношенията си.

През първите няколко месеца след раждането на детето двойките по-рядко правят секс и това е нормално и предсказуемо. Но сексът както и преди остава важна част от съвместния живот и надежден индикатор за удовлетвореност в отношенията. За родителите е много важно да отделят време за секс и за близост.

Първична адаптация

Първите месеци след раждането животът напомня влакче на емоциите в увеселителен парк. Младите родители изпитват влиянието на естествени стрес фактори: изменение на хормоналния фон, възстановяване след раждането, умора и физическо изтощение. Не е учудващо, че в този период намалява сексуалното влечение у двамата партньори – на тях не им е до романтика.

За младата майка на първо място е кърменето на детето и грижата за него. За жената майка не е лесно да намери време за мъжа си. Мъжете пък се учат да бъдат бащи. Те чувстват повишена отговорност за обезпечаването на безопасността на семейството.

За съпрузите не е лесно да усвоят новите си роли. Докато те се учат да се грижат за детето, романтиката, сексът и близостта отиват на втори план. На тяхно място идват умората, сприхавите забележки, недоспиването, разпределянето на задълженията. Важното в случая е да се поддържат изпълнени със смисъл отношения. За това помагат различни ритуали, които сближават партньорите.

Създавайте ритуали на сближение

Качеството на сексуалния живот е в пряка зависимост от дълбочината на емоционалната близост между партньорите. Когато младите родители поддържат емоционална връзка, това помага да се намали нивото на стреса от появата на детето и стимулира страстта.

За да остане емоционалната връзка устойчива, трябва целенасочено да се работи за това. Обмислете утринен режим, по който да храните детето, да играете с него и да се грижите заедно с партньора си. Изяснете си какво се харесва и какво не на вашия партньор и използвайте тези знания за укрепване на близостта.

Планирайте необичайна разходка или нещо суперинтересно по време на почивните дни. Когато осъзнато практикувате ритуалите на сближение, вие укрепвате емоционалната близост всеки ден. Това стимулира сексуалното влечение.

Пазете романтиката

Повечето двойки смятат, че залог за романтиката са вечерите в луксозни ресторанти, пътувания за уикенда или изкусителното долно бельо, примерно. Младите родители трябва да разберат: от тях не се изисква нещо грандиозно. Достатъчни са ежедневните контакти: да се държат за ръце, да се прегръщат и целуват, да си казват лека нощ с целувка и да се посрещат и изпращат от работа с прегръдка.

Тези моменти на нежност помагат за поддържането на физически контакт. За да се реанимира сексуалният живот, трябва да се отделя време един за друг.

Поддържайте любовта

Младите майки изпитват излишък от докосвания: те постоянно са в контакт с детето. Жени в такова състояние не са склонни към контакти с мъжа. Но любовта има не само физически измерения, двойката може да поддържа близостта си и с думи. Разговаряйте за това какво ви харесва, говорете колко много се цените един друг, поддържайте всекидневните ритуали на близост – това ще се превърне в залог за хармония в двойката.

Вземете заедно вана, направете си лек масаж, поговорете за секс – това ще допринесе да се почувствате близки. Знайте, че угасналото сексуално желание може да бъде възстановено. Когато партньорите осъзнаят колко важно е това за отношенията като цяло, те ще се стремят отново да разпалят пламъка. На мнозина помага фиксираното време за секс. Така двамата с нетърпение чакат този момент. Да се прави секс по разписание изглежда глупаво, но на практика сексът рядко е наистина съвсем спонтанен.

Двойките, които току-що започват да се виждат, също планират секса: обличат се по-особено, купуват си нови парфюми, подбират романтична музика за вечерта. Това е също вид планиране. Отношенията могат да бъдат укрепени и с нежен сутришен секс, както и интимност по времето през деня, в което детето спи.

Може партньорите да си пускат сексуални есемеси през деня. Това ги заставя да чакат с нетърпение вечерта, за да развихрят въображението си. Ако преднамерено отделяте време само за вас двамата, вие напомняте, че сте отбор. Благодарение на това по-леко ще преодолявате всекидневните трудности.

Да, раждането на детето променя правилата на играта, но не е задължително да убива романтиката. Полагайки малко усилия, младите родители могат да съхранят близостта, въпреки новите си задължения.