Как да съхраним мозъка на стари години

Как да съхраним мозъка на стари години

Често чуваме от възрастни хора: „О, много съм стара, за да разбера това!“ Или „къде си сложих очилата?“ А това са неща от един и същи сорт, с подобен проблем се сблъсква всеки.

Това се нарича когнитивно остаряване. Способностите да се учи нещо ново, да се запомня известното и да се приемат битови решения отслабват с възрастта.

Съвсем не е задължително помътняването на съзнанието да се съпровожда от болест на Алцхаймер или деменция, но то може да създаде не по-малко проблеми. От елементарното „къде ми е тефтерчето с телефоните“ и „защо влязох в този магазин“ до опасното „къде живея?“

Разликата на когнитивното остаряване на мозъка от болестта на Алцхаймер е в това, че при остаряването невроните на мозъка не умират и не се разрушават невронните връзки. Тоест, то е обратимо на всяка възраст. И има достатъчно научни методи да го предотвратим. Ето какви:

Намалете количеството на лекарствата

Възрастните хора са като децата – слагат в устата си всякакви гадости. А ако го кажем сериозно, то в целия цивилизован свят възрастните хора вземат повече лекарства, отколкото всъщност им трябва. Това е реална статистика. Заради излишествата от лекарствени препарати проблемите с възрастта често се увеличават. Първо се убедете, че:
• Може да вземате тези лекарства. При много от лекарствата, например, против безсъние или алергия, има странични ефекти като намаляване на вниманието и паметта.
• Дали трябва да вземате това лекарство въобще. Много не означава „добро“-
• Консултирайте се с добър лекар. Откажете се от лекарствата с изтекъл срок и от биоактивните добавки, те само изяждат парите ви. Не вземайте лекарства самостоятелно, само защото са помогнали на някоя съседка или на ваши приятели.

Бъдете физически активни

Важно е кръвообращението. Всекидневна гимнастика, продължително ходене, каране на велосипед, даже работата в градината – всичко това, заедно и поотделно, ще поддържа мозъка ви в активно състояние. Ако ако в детството гимнастиката е била необходима повече на майка ви, сега тя ще ви е жизнено необходима.

Намалете риска от сърдечносъдови болести

Високото кръвно налягане, диабетът и тютюнопушенето с еднакъв риск увреждат мозъчните съдове. Откажете пушенето, погрижете се за теглото си и обърнете внимание на кръвното. Ако имате повишен холестерин, се консултирайте с лекар и следвайте съветите му.

Научете се да спите нормално

Една от причините, поради която активните хора могат да бъдат разсеяни и да се влошава паметта им е недоспиването. Добре е да се погрижите за режима си и да спите не по-малко от 8 часа. Обичайте тялото си и се вслушвайте какво ви подсказва. Ако ви трябват повече от 8 часа сън, спете повече. Ако обичате да поспиване денем, не си го отказвайте. Няколко кратки интервала сън от по 10-20 минути са по-полезни от един двучасов сън.

Стимулирайте мозъка си

Интелектуалното натоварване развива мозъка във всяка възраст. Главоблъсканици, кръстословици, судоку или шахмат – всичко, което ви кара да мислите напрегнато, е полезно за вашия мозък. Не е нужно да си организирате мозъчен маратон. Нека малките натоварвания за мозъка станат ваш всекидневен навик.

Общувайте

За съжаление, и до днес няма пряко научно потвърждение, че социалната активност поддържа мозъка. Всички знаем скучно може да е общуването пред блока. Но между общуване и общуване има разлика. Ако всеки ден преживяте едно и също или воювате с вятърни мелници, то това ще ви доведе до деградация.

Общувайте, за да научите нещо ново. Не новата серия от поредния сапунен сериал, а нещо наистина ново. Общувайте с хора, които са по-умни от вас или радикално се различават от вас по мироглед. Дори и ако те са много по-млади от вас – повярвайте, едва ли вече знаете всичко, че да няма какво да научите. Хранете мозъка си с нова информация, реализирайте своите мечти със съмишленици, и слабоумието ще ви заобикаля отдалеч.

Винаги има надежда

Изследванията показват, че когнитивното стареене, за разлика от деменцията, може не само да бъде предотвратено, но и изцяло преодоляно. Не е вярна поговорката, че старото куче няма как да научи нови фокуси. Невронните връзки в мозъка се образуват през целия ни живот. Ако осигурите за мозъка си нормално кръвообращение, не го притискате с лекарства и го захранвате с нова информация и задачи, вашата старост ще бъде разумна и щастлива.