Разделени, но въпреки това – заедно?

Разделени, но въпреки това - заедно?

Шегата за това, че идеалният мъж е капитанът далечно плаване, който никога не е у дома, е смешна само до момента, докато вие самите не почувствате нейната актуалност. Отношенията от разстояние са съвсем нелеко изпитание и дори изобилието на съвременни технологии – от скайпа до фейсбук, съвсем не спасяват влюбените от болезнената раздяла. Оказва се обаче, че временната раздяла е способна не само да разруши отношенията, но и напротив – да ги направи по-здрави и по-хармонични. Стига, разбира се, да знаете как.

Намерете плюсовете

Според психолозите отношенията от разстояние са не само сериозна проверка на здравината на една връзка, но и ефективна школа за взаимно разбиране, търпение и любов.
В резултат на едно изследване, проведено от Корнелския университет в САЩ, става ясно, че двойките, които живеят заедно, колкото и да е парадоксално, в 63 на сто от случаите смятат своите отношения за по-малко здрави, отколкото влюбените, принудени да живеят в раздяла. Причината е проста, твърдят психолозите: оказвайки се далече от любимия човек, ние си спомняме за това, че отношенията са труд, изискващ всекидневни усилия; стараем се да бъдем внимателни, съпричастни, да се вслушваме един в друг, да споделяме чувствата си, да си отделяме време – т.е. учим се на това, което пренебрегваме, когато живеем заедно.

„Влюбените, които живеят заедно, може няколко дни поред да се намират в едно пространство, да гледат телевизия, заедно да закусват и вечерят, но така и да не намерят 5 минути за разговор от душа – коментират авторите на изследването. — Оказали се на стотици километри един от друг, ние сме принудени да полагаме усилия за това нашето общуване да е по-дълбоко, искрено и интересно – а от това ставаме по-близо един до друг…“

Планирайте бъдещето

Раздялата сама по себе си е мъчителна, но неизвестността я прави просто непоносима. А това означава, че е необходимо да наберете смелост и навреме да поставите „точката над i“, както се казва. Честно си отговорете на въпроса: доколко по принцип са важни за вас тези отношения? Ще съумеете ли заради тях да се откажете от съблазнително предложение за работа, примерно, и ще бъдат ли те достатъчна причина да се върнете отново, след като сте живели в друг град няколко месеца или година, където ще бъдете обградени с нови интересни запознанства и ще създадете полезни контакти? Затова е необходимо да говорите за бъдещето, да строите планове, знаейки, че раздялата е временна. Да скучаете по любимия и да броите дните до новата щастлива среща е по-лесно и по-просто, отколкото да стоите в неведение и да се мъчите от ревност, съмнения и страхове.

Правете си срещи

Да, срещи – било то и виртуални, макар и на хиляди километри един от друг. Дори да нямате възможност заедно да отидете на кино или да поседнете пред телевизора заедно у дома, не ви пречи да изберете филм, който може да изгледате едновременно и заедно с това да обменяте мисли и впечатления. Скайпът е отличен помощник в това отношение. Вече има и видеовръзки. Благодарение на тях може да си устроите съвместна вечеря, дори да й придадете романтичен характер – на свещи и с официално облекло.

Запасете се с търпение

Ако умението да се доверявате и да изпускате от контрол любимия човек не е най-силното ви качество, да съхраните отношенията си на разстояние ще ви бъде доста по-сложно.

Никакви съвременни технологии не са в състояние да ви съобщят къде точно се намира в момента вашият човек и какво точно прави. Т.е. поводи за ревност и безпокойство може да намирате всеки ден. За да не разрушите отношенията си с безпочвени скандали, просто приемете факта, че вашата половинка ще провежда времето си – включително и свободното си време – с други хора. И най-доброто, което можете да направите в случая, е просто да му се доверите и да не се опитвате да контролирате ситуацията всяка минута.

Бъдете изобретателни

За да не се превърне разстоянието в нещо тягостно, старайте се да намерите нови способи да проявите внимание към любимия и да съхраните усещането за близост. Вместо обичайното „Скучая“ му пратете селфи с любимата му футболна фланелка. И нещо в аванс: когато му приготвяте багажа, тайничко му поставете някъде във вътрешните джобове записки с приятни думи – ще му бъде приятно да ги открие. Може да водите и съвместен блог за вашия живот на разстояние – той може да бъде достъпен само за вас двамата или открит за вашите приятели. Публикувайте в него всеки ден бележки, снимки, клипчета – това ще ви помогне поне мъничко да компенсирате дефицита на общи впечатления и усещането за близост.