Как да се справим с неприятните колеги

Как да се справим с неприятните колегиЗа някои работата в офиса е втори дом. Има и такива, които прекарват на работа дори повече време, отколкото у дома. Затова е много важна обстановката на работното място. На практика във всеки офис се срещат колеги, с които е много сложно да се работи. Понякога се чудим как трябва да се отнасяме с тях. А неприятните колеги, според психолозите, са три основни типа.

Вечно недоволни
Хората по принцип обичат да недоволстват и в това няма нищо лошо. Но ако такъв човек не е осемгодишната ви дъщеря, да се понася и търпи недоволството, е сложно нещо. И особено сложно се понася вечно недоволният и оплакващ се колега. На всички нас се е налагало да работим с хора, за които недоволството е всъщност главно удоволствие в живота. Лошото е, че ако постоянно ви въвличат в подобни разговори, това неизбежно ще започне да влияе и върху вашето настроение.
Да помолим такива хора да се спрат, не е много вежливо, а в работна ситуация е и опасно. Защо ви е необходимо да си създавате недоволни врагове? Да се търпи постоянното недоволство обаче, е също доста непоносимо. Какво да правим?
След протоколно проявена симпатия пробвайте да проведете практичен разговор. Попитайте колегата как мисли да се справи със ситуацията. Какъв е планът му. Има ли идеи. Недоволникът може да избяга от вас – каквото всъщност вие искате, защото не е дошъл при вас за разрешаването на проблем, а е дошъл да поплаче. Другият вариант е колегата да започне действително да мисли как да реши проблема и да престане да се оплаква, което също ще ви се отрази благоприятно.

Лъжец
Ако някога си помислите, че не трябва да му се доверявате, по-скоро сте прави. Не му се доверявайте. Ние знаем, че има хора, които са готови на всичко, за да израснат в кариерата – няма значение как и колко чужди кариери ще провалят, докато са заети със своята. И един от най-ефективните методи, с които успяват да постигнат високи резултати, това е лъжата. Към това може и да се отнасяте спокойно, ако сте сигурен, че всеки път, когато ви обвиняват в нещо, началството ще ви привика на разговор и търпеливо ще ви изслуша. Това обаче невинаги става така.

В повечето случаи хората изслушват не всички страни, а просто този, който е дошъл да се жалва при него. Затова срещу офисната лъжа е много трудно човек да се бори. Главното правило е следното: С колегите, на които нямате доверие, всички делови беседи трябва да провеждате в писмен вид, за да имате доказателство, когато ви потрябва. Дори да сте обсъдили някакъв въпрос на среща и да сте се договорили за нещо, изпратете писмо след срещата, където още веднъж подчертайте всички точки, по които сте постигнали съгласие.

Агресор
Всички сме срещали хора, които на работа разговарят само с повишен тон и недоволна интонация. И винаги започват всяка делова среща с обвинения. Те смятат, че не са поработили достатъчно, ако не са изпортили настроението на колегите и не са дали на подчинените си да знаят колко са незначителни и колко отдавна е трябвало да бъдат уволнени.

Такива хора често са достатъчно умни и във всяка друга ситуация с интерес бихте чули тяхното мнение, ако не сте достатъчно заети с това да ги ненавиждате. Ако вие сте спокоен и мек човек, ще ви бъде доста трудно с агресивните колеги. Проблемът е в това, че народната мъдрост в дадения случай е права и хора от такъв тип разбират само от сила.

Дайте им отпор. Няма никакъв друг вариант да спрете агресивния колега. Той не е свикнал на това и ще остане удивен от факта, когато почувства, че не му позволявате да властва над вас. Достатъчно е просто да не давате възможност на агресора да ви крещи по време на среща. Спокойно отговорете на всички обвинения, не си позволявайте да се ядосвате. Ако можете, пошегувайте се. В някои случаи може просто да му предложите да се успокои и да ви чуе (агресорът естествено няма да се успокои. Дори само заради факта, че досега никой в историята не се е успокоил, когато някой му го предлага. Той обаче ще се удиви, че някой има сила и смелост да му се противопостави).

Още един проблем има с такива хора – че един път на тях винаги им е малко. Така че повтаряйте формулата многократно.