Как да се предпазим от манипулаторите

Как да се предпазим от манипулаторите

Джексън Макензи, съосновател на онлайн групата PsychopathFree.com, която подкрепя пострадалите от общуване с психопати и манипулатори, е събрал пет различни фрази, с които манипулаторите се опитват (и не рядко успешно) да подкопаят нашата независимост.

Непрекъснато преувеличаваш

Разбира се, всички ние понякога придаваме прекалено значение на глупости. Но ако общувате с манипулатори, изведнъж това се оказва истина. Манипулаторите нарочно правят всичко да ви накарат да се почувствате параноици. Например, да флиртуват с вашия бивш приятел пред всички, а после да кажат, че това ви се е сторило и не трябва да правите от мухата слон. А след месец да се окаже, че точно този бившия са ви изневерявали.

Целта на манипулатора е да ви накара да се съмнявате в собствената си интуиция и да се чувствате като побъркан детектив. Те непрекъснато ви подхвърлят намеци, за да ви накарат да изпитате усещане за тревога, а после ви обвиняват точно в това.

Мразя драматизирането

Казват така и в същото време край манипулаторите непрекъснато има някакви драми. Отначало ще ви превъзнасят за прекрасния ви характер, но много скоро ще им писне. Манипулаторите са патологични лъжци, серийни измамници и вечни жертви. Те нарочно ви провокират и когато реагирате, започват да ви обвиняват, че драматизирате излишно, което те толкова ненавиждат. Това ви кара да се чувствате виновни, че реагирате на отвратителното им поведение.

Ти си прекалено чувствителна

Целта на манипулатора е да провокира емоциите ви. Отначало ви хвали и превъзнася, а после неочаквано започва да ви игнорира без причина и да чака реакция. А когато реагирате, започват обвиненията в излишна чувствителност или претенциозност. Те ще нагрубяват, оскърбяват и критикуват (обикновено уж на шега, като закачка), притискайки личните ви граници, докато не се възмутите. А когато това стане, започват обвиненията, че прекалявате. Манипулаторите са способни да направят човек беззащитен и неуверен, стига да им дадете времето за това.

Не ме разбра правилно

Във всяка връзка понякога има недоразбиране и грешки. Но манипулаторите нарочно организират провокационните моменти. И когато вие реагирате, те обръщат с главата надолу всичко и започват да ви обвиняват, че вие не сте разбрали нещата правилно.

Способни са нарочно да казват или да правят нещо, след което да обвинят другите в неправилно разбиране (или напълно да отричат, че казаното или направеното въобще са се случили). Всъщност, вие сте разбрали всичко правилно, но те се опитват да ви заставят да се съмнявате в собствения си здрав разсъдък.

Не си на себе си, ревнуваш, не можеш без мен

Лепенето на етикети е любим инструмент на манипулатора. Според тях, всичките им колеги, бивши любовници, приятели са или откачени, или самовлюбени, алкохолици или каквото даже не може да ви хрумне. Не се съмнявайте – и на вас вече са ви измислили етикетче. Когато се сблъскате с манипулатор, вие просто ще се окажете един от многото, попаднали в безкраен цикъл от идеализации и обезценяване, които са имали нещастието да попаднат на пътя му.

Единственият начин да се измъкнете от подобни декструктивни отношения е да прекратите всички контакти. Никакви съобщения, телефонни обаждания, имейли и приятелства в мрежата. В противен случай може да сте сигурни – те ще на правят и невъзможното да ви побъркат.

Добрата новина е, че ако манипулаторът ви кара да се съмнявате във вашата интуиция – тя му създава проблеми. Манипулаторите се опитват психологически да разрушат всеки, който може да застраши техните „представи“ за нормален живот. Затова, когато започнат да играят с вас своите игрички – бъдете сигурни, че не при вас, а именно при тях нещо не е наред.