Как да се преборя с усещането, че съм скучен човек

Как да се преборя с усещането, че съм скучен човек

Психолозите са убедени, че ако вашият живот е скучен и безинтересен, то причината обикновено не е в хората около вас, а у вас самите. Много хора обаче не смеят да си признаят, че са скучни. Други признават, но не знаят как да се преборят с това усещане.

Предлагаме ви 10 характерни признака на скучните хора. Ако ги откриете у вас, просто направете така, че да се измъкнете от образа, който тези признаци налагат. Това не е толкова трудно. И така, скучните хора:

Не слушат събеседника

С такъв човек е трудно да се води конструктивен диалог, защото той през повечето време или мълчи, реагирайки на вашите реплики само с многозначителното „аха” и поклащане на главата, или постоянно разказва истории от своя живот и при това не ви дава думата за отговор.

Не реагират на езика на тялото

За никого не е тайна, че наред с вербалното общуване в диалога винаги присъства и езикът на тялото, който придава на вашата реч по-емоционална окраска. Ако обаче си имате работа със скучен събеседник, въобще не се опитвайте да го приобщите към разговора с помощта на жестове.

Независимо от това доколко активно ще допълвате разказа си с жестове и мимики, едва ли ще можете да получите обратна връзка от подобен човек.

Не знаят как да забавляват събеседника си

Наличието на чувство за хумор у един човек на практика показва, че той е способен да оцени идеите ви или някакво събитие от различни гледни точки, а след това да преработи информацията и да я ретранслира от свой ъгъл. Скучните хора обикновено гледат на информацията точно така, както им е била поднесена, без да си правят труда да я обработват.

Правят едни и същи неща

Замислете се защо някои ваши познати и приятели отказват да ви правят компания, ако ги поканите примерно на откриване на изложба или в залата за тенис на маса. Отговорът е много прост. Скучните хора се боят да напускат зоната на личния си комфорт, затова винаги посещават едни и същи места и правят едно и също.

Не поддържат разговора

Вие никога няма да чуете от скучния човек разгърнато мнение по повод на една или друга ситуация, тъй като тях просто ги мързи да я обмислят. Обикновено такива събеседници отговарят с неутрални фрази от рода на „възможно е”, „трудно ми е да кажа”, „навярно си права”, „никога не съм мислил за това”.

Нямат собствено мнение

Това невинаги се набива веднага на очи, но ако забележите, че повечето от вашите бележки по даден въпрос събеседникът ви свежда до банални фрази, които вие вече сте чували, пред вас е типичният скучен човек.

Той отдавна е престанал да се труди в осмислянето на нечие мнение, не формира собствено виждане за нещата, просто ретранслира онова, което чува от вас. И толкова.

Не умеят да разказват истории

Умението цветно да се предаде някаква история е не само признак на артистична натура, но и доказателство, че човекът дълбоко преживява онези събития, които преразказва. Затова ако вашият събеседник така и не е успял да ви заинтересува със своя разказ, по-скоро той е отвикнал да изпитва емоции и да съпреживява случващото се.

Не могат да се поставят на мястото на другия

Способността да приемеш страната на другия човек показва, че вашият събеседник е в състояние да мисли мащабно и е готов да влиза в различни социални роли, а не да се намира в плен на предразсъдъците си.

Нямат какво да разкажат

Доколкото повечето скучни хора ходят само на проверени места, с тях рядко се случват някакви изключителни събития – те просто нямат какво да споделят с околните. Затова не е учудващо, че те не знаят къде в града се продават най-вкусните бургери, примерно, и не са в състояние да говорят за премиерните филми през седмицата.

Говорят не теми, които са интересни само на тях

Интересният събеседник обикновено умее да се настройва на вълната на околните и избира теми, които са удачни според ситуацията. На скучния човек му е все едно какво се говори – той е способен да разказва само онова, което на него му е интересно – как не е успял да измие колата си, да си купи последния модел телефон и т.н.