Как да се опазим от кулинарните изкушения

Как да се опазим от кулинарните изкушения

По ирония на съдбата винаги, когато сме на диета и решим да смъкнем някой килограм, ни се дояжда какво ли не. Кулинарните изкушения ни мамят и от тях като че няма отърване, макар да знаем какво ни лепят те в личното тегло. При това ни тегли все към вредни неща – било хамбургер, било чипс или кроасан, било парче пица.

Диетолозите са категорични: за всяко нещо, което ни изкушава в менюто, си има причина и това обикновено е недостиг на някакви хранителни вещества в организма ни. Специалистите смятат, че на всяко изкушение може да се противопоставим, стига да знаем как. И така.

Ако ви привлича шоколадът

Това означава, че организмът ви страда от недостиг на магнезий. Този минерал е отговорен за производството на енергията, за метаболизма на глюкозата и мускулните функции. Особено актуално е това за ония дами, които ходят редовно на фитнес. Освен това нивото на магнезий естествено се понижава в предменструалната седмица, затова и толкова много ни се хапва шоколад точно по това време.

Какво да направим? Избирайте шоколад с ниско съдържание на захар – в него не трябва да има по-малко от 75% какао. Или включете в менюто си обикновени слънчогледови семки.

Ако ви привлича сладкото

Абстрактното желание да се яде сладко е явен признак за това, че не ви достига енергия. Захарта в дадения случай е най-простото и мигновено топливо за клетките. Особено след дълга напрегната работа или изтощителен стрес.
Какво да направим? Бърз начин да се заредите с енегия е да изядете нещо протеиново с мазнини. Примерно ябълка с шепа ядки или кисело мляко с плодове. За разлика от простите захари това топливо за клетките ще се израходва по-бавно.

Ако ви привлича сладоледът

Това означава, че тялото ви се нуждае от полезни мазнини. Какво да направим? Колкото и издевателски да звучи, заменете любимия сладолед с шепа орехи или половин авокадо – в тях има много полезни мазнини. В извънредни случаи може да хапнете все пак и сладолед, но изберете такъв с кокосов вкус – традиционно в него има по-малко захар.

Ако ви привлича соленото

Това означава най-очевидното – вие сте обезводнени. Солите помагат за задържането на водата, затова искаме нещо солено, когато на тялото не достигат течности.
Какво да направим? Просто пийте вода. Да се поддържа нивото на хидратация, е важно по всяко време на годината, но особено с приближаването на летните месеци.

Ако да пиете обикновена вода ви е сложно, добавете в нея мента, лимонови резенчета или замразени плодове. Ако трикът с водата не сработи и сърцето ви тегли към солени пържени картофки, опитайте се да намерите по-малко калорийна алтернатива – например чипс от водорасли или морска трева.

Ако ви се хапва бургер

Ако ви изкушава бургер, много голяма е вероятността на организма ви да не достига желязо, витамин В12 и фолиева киселина.
Какво да направим? Добрата новина е, че хамбургерите също могат да бъдат здравословни и апетитни, при положение, че са направени от същинско фермерско месо – т.е. животните са хранени без прием на антибиотици и хормонална стимулация. Това обаче е малко вероятно вие да знаете. Алтернативата е извара, фъстъци, леща, либа тон.

Ако ви привличат нишестени въглехидрати

Острото желание да се хапне за вечеря пица или спагети е SOS сигнал от организма, че той се нуждае спешно от хормона серотонин, който подобрява настроението.
Какво да направим? Вземете вана в обкръжението на ароматни свещи. Другият вариант е медитация. Ще се почувствате мирно и спокойно, ще отпуснете излишните затормозяващи мисли и ще свалите стреса. А едновременно с това ще обезопасите талията и бедрата си от излишни сантиметри.