Как да се научим на себеуважение

Как да се научим на себеуважение

Всеки би се чувствал добре, ако е уважавана личност. Психолозите обаче са единодушни: трудно е да заслужиш уважението на другите, ако сам не се уважаваш. Радиоводещият Доусън Макалистър предлага 7 принципа, които ще ни помогнат да се научим на себеуважение.

Според него да уважаваш себе си, означава да се приемеш такъв, какъвто си, и да си прощаваш за грешките, които вършиш. Това не е толкова просто. Но ако можеш, съветва Макалистър, подходи към огледалото, виж отражението си, усмихни се и кажи „Аз съм хубав човек”. Усещането е забележително, пише thehopeline.com. И така на въпроса за седемте принципа на себеуважението.

Вашата представа за себе си не трябва да зависи от чуждите оценки

Мнозина от нас формират представата за себе си, изхождайки от това какво говорят другите. Това води към развитие на зависимост – в един момент човек не може да се чувства добре без одобрителни оценки. Такива хора обикновено казват: „Обикнете ме, тогава ще мога да се обикна и сам. Приемете ме, тогава и аз ще се приема”. Такива хора винаги ще усещат недостиг на самоуважение, тъй като те не могат да се освободят от влиянието на другите.

Не говорете лошо за себе си

Вашите грешки и слабости не ви определят като личност. Колкото по-често си казвате „Аз съм неудачник, никой не ме обича, ненавиждам се”, толкова повече ще вярвате на тези думи. И обратното: колкото по-често произнасяте „Аз заслужавам любов и уважение”, толкова повече ще усещате себе си като достоен човек. Старайте се често да мислите за своите силни страни, за това какво можете да дадете на другите.

Не позволявайте другите да ви казват какво да правите и какъв да бъдете

Не става дума за високомерното „Моите интереси са над всичко”, а за това да не позволявате на другите да ви упътват какво и как да мислите и правите. За целта трябва добре да знаете своите силни и слаби страни, емоциите и стремежите си. Не се настройвайте според желанията и изискванията на другите, не се старайте да се промените само заради това да угодите на някого. Такова поведение няма нищо общо със себеуважението.

Бъдете верни на моралните си принципи

Мнозина не се уважават заради това, че някога са извършили неблагоразумна постъпка и са нарушили моралните си принципи. Това обаче е нещо минало. Простете си. За това има и хубава поговорка: Ако започнеш да мислиш за себе си по-добре, ще постъпваш по-добре.

А колкото по-добре постъпваш, толкова по-добро ще мислиш за себе си”. И това е самата истина. Точно както е вярно и обратното твърдение. Мислиш ли лошо за себе си – така и ще се държиш.

Учете се да контролирате емоциите си

Самоуважението предполага да умеем да управляваме емоциите си, за да не причиняваме вреда на себе си и на другите. Ако вие безконтролно проявявате гняв или обида, ще се поставите в неловко положение, а е възможно и да разрушите отношенията си с околните, което неизбежно снижава вашата самооценка.

Разширявайте кръгозора си

Огледайте се наоколо: много хора живеят в някакъв собствен свят, смятайки, че техните мисли и знания не са нужни никому. Те се смятат за тесногръди и предпочитат да мълчат. За какъвто се смятате, така и ще действате. Това правило винаги работи. Старайте се да разнообразите своите интереси, учете нови неща.

Задълбочавайки знанията си за света, вие развивате мисловните си способности и ставате интересен събеседник за най-различни категории хора. Животът е пълен с възможности – изследвайте ги.

Поемете отговорността за собствения си живот

Всеки от нас има свои представи за това кое е правилно, но далеч невинаги следваме посоката. Започнете с малкото: престанете да преяждате, преминете на здравословна храна, пийте повече вода, наспивайте се добре, спортувайте, движете се. Гарантирано е, че дори тези малки усилия ще повишат самооценката ви.