Как да се научим да казваме „не“

Как да се научим да казваме „не“

Оказва се, че това не е толкова лесно. Ако се замислим, ще видим, че има немалко житейски ситуации, в които много ни се е искало да откажем нещо, а не са ни достигали сили и увереност за това. Дори да става дума за сериозни и важни въпроси.

Много хора страдат от това, сочи световна статистика, че не могат да откажат, когато към тях се обърнат с някаква молба. Това направо усложнява живота им, в някои случаи. От този факт пък се възползват хора, свикнали да манипулират другите и да вършат нещо свое с чужди ръце. Психолозите казват, че човекът, който не умее да казва „не“, страда от собственото си безсилие. Още повече защото осъзнава, че се превръща в жертва на манипулация. Истината осъзнава, едва когато изрече фаталното „да“.

Все пак, казват експертите, има начини да се научим да отказваме и да даваме категоричния отговор „не“. Предлагаме ви само няколко прости способа за това.

Правете паузи в разговора

Преди за пореден път да поклатите одобрително глава и да произнесете „Да, разбира се, без проблем“, пребройте до десет, съветват психолозите. Докато броите, помислете вписва ли се във вашия личен график изпълнението на дадената молба, как това се съгласува с вашите интереси и искате ли въобще да направите това. Разумно е да предотвратите опита да се възползват от вашата слабост, вместо после да констатирате, че сте сбъркали.

Използвайте контраатака

Навярно има хора от вашето обкръжение, които не просто използват, а открито злоупотребяват с вашата безотказност. Следващия път, когато такъв субект подходи към вас с поредната си молба, действайте по метода на контраатаката. Ако сте сигурни, че отново ще искат от вас нещо, просто не позволявайте това да се случи.

Започнете пръв. Разкажете на субекта срещу вас как имате сериозни проблеми с работата, с началника си, с жена си, ако щете, с тъщата, с времето, с политическата обстановка, с растящите цени и т.н. Просто не му давайте да говори той. Говорете за това как у вас катастрофично не ви достигат времето, парите, силите, здравето.

Вие просто сте длъжни да засипете събеседника си със своите проблеми. При такава контраатака от ваша страна този човек скоро няма да опита да измоли нещо от вас.

Научете се да отказвате с помощта на здравия егоизъм

Помислете само какво ще се случи, ако откажете някому поредната молба. Ще настъпи краят на света? Слънцето ще угасне? Аха, ясно. Ще ви се обидят, ще престанат да ви ценят и уважават, ще престанат да общуват с вас, ще имат лошо мнение за вас. Ужас! Не ви ли се струва, че това са параноични халюцинации? А нима са ви нужни във вашето обкръжение хора, които ви ценят не заради личните качества, а само за това, че им служите за изпълнение на собствените цели? Помислете над това.

И се научете, в края на краищата, да обичате и да уважавате себе си. Научете се да събирате целия си егоизъм в юмрук и да заявявате: Стоп! Достатъчно! Водете се от своите интереси, принципи и приоритети. Своите, а не чуждите! Разберете и осъзнайте, че от това, че безропотно изпълнявате чужди молби, забравяйки за себе си и действайки в ущърб на собствения комфорт, спокойствие и благополучие, никой няма да ви цени и уважава в по-голяма степен. По-скоро обратното! Вие ще си останете „удобния“ човек.

Бъдете себе си – научете са да казвате „не“ и отказвайте категорично. Повярвайте, с времето във вашето обкръжение няма да останат хора, които искат вие да извадите кестените от огъня в интерес на собствената си леност, наглост или некомпетентност.