Как да се храни бъдещата майка

Как да се храни бъдещата майка

За немалко жени бременността е „златно време”, когато практически може да се яде всичко, което ви се иска, без да се ограничавате по отношение на сладко, вкусно и т.н… Правилно ли е това, обаче? Woman.ru предлага някои основни съвети по темата.

Не яжте за двама

Въпреки многото мнения по темата, бременността не е време, когато може и трябва да се яде за двама. По-добре е да увеличавате калоричността на храната постепенно, според ръста и развитието на плода. Преяждането може да повлияе негативно не само на самочувствието на майката, но и да доведе до прекалено големи размери на детето. Освен това след раждането е доста трудно свалянето на натрупаните килограми.

През първия триместър се препоръчва да се съблюдава порционът преди бременността. Във втория и третия триместър може леко да се увеличи калоричността на основния прием храна. Трябва обаче да се избира здравословна и полезна храна, която може да принесе полза на бъдещата майка и растящото дете.

Избирайте балансиран порцион

Много важно е да се следи не само за калоричността на порциона, но и правилно да се оценява съставът на храната. Нужно е да се увеличи количеството на белтъчна храна (месо, риба, яйца) – основният строителен материал за плода и плацентата. Трябва да се добави и храна, богата на въглехидрати и фибри: зеленчуци (пипер, домати, тиквички), пълнозърнести продукти, листни зеленчуци.

Освен това бъдещата майка трябва да осигури на организма правилен набор от витамини и минерали. В първия триместър, когато се полагат основите на всички системи и органи на детето, а така също се формира плацентата, много важна е фолиевата киселина. Нейният прием помага за предотвратяването на възможни дефекти на невралната тръба и други евентуални пороци у плода. Фолиевата киселина се съдържа в продукти от грубо смляно брашно, зелените зеленчуци и авокадото.

Във втория триместър, в периода на активен ръст на детския скелет и формиране на зъбите, важна роля играят калцият и витамин D. Те предотвратяват евентуални задръжки в развитието на детето. Съдържат се в млечните продукти, в мазната риба, в ядките, в дроба.

В течение на цялата бременност и особено в третия триместър е важно да се избягва рисковата желязодефицитна анемия у майката или детето. За целта лекарите могат да назначат специална диета (червено месо, бобови култури, елда), както и прием на желязо във вид на препарати.

Осигурете на организма витаминна поддръжка

В периода на бременността организмът се нуждае от специално подбрани дози витамини и минерали, затова на етапа планиране и по време на бременността трябва да се приемат специални витаминно-минерални комплекси. Те се вземат по лекарска препоръка, има различни видове в аптеките.

Употребата им помага за понижаване на риска от развитие на йоден дефицит, анемия и други усложнения у бъдещата майка, както и риска от задържане на ръста и развитието на плода. Комплекс витамини и минерали може да се приема и след раждането, в периода на кърменето – за профилактика на хиповитаминоза у кърмещата майка и детето.

Получавайте удоволствие

Помнете: бременността не е само важен етап при формирането на нов живот, но и време, когато бъдещата майка е длъжна активно да се грижи за себе си. Дори при най-балансирания порцион понякога трябва да се поглезите с любими макар и «неправилни» лакомства и да се наслаждавате на този чудесен период.