Как да се грижим за детското зрение

Как да се грижим за детското зрениеПонякога родителите забелязват, че детето им, което иначе вижда нормално, на снимките излиза леко кривогледо. Или пък дете, което вече е в началното училище, пише буквите така, че изпадат от реда. Не приемайте, че детето е невнимателно към задачките си, то може би има проблем със зрението.

При дечица до 3 години е трудно да се установи това, защото те самите не разбират какво се случва и не могат да обяснят, че виждат предметите размазано например. Макар че всяко дете се развива по различен начин, наблюдението ще помогне да разберете дали вижда добре. На какво трябва да обърнем внимание, за да съхраним зрението на рожбата си?

Наблюдаваме очите
Детето често примигва или търка очите си, или забелязвате, че очите му често се зачервяват? Консултирайте се с детски офталмолог, за да се установи какъв е проблемът.

Кривогледство
При децата до 1,5-годишна възраст кривогледството е напълно нормално състояние. Причината може да е несъгласуване на мускулите, отговарящи за движението на очите. Когато детето се научи да управлява тези мускули, кривогледството изчезва.
Ако то обаче не премине след тази възраст, родителите трябва да се обърнат към лекаря. При криво оченце зрението пада и се развива амблиопия, така нареченото „лениво око”. При него даже с очила зрението остава влошено. Ако обаче се обърнете навреме към лекаря, лечението е по-ефективно.

Обръщайте внимание на цвета и размера на зениците. Те трябва да са еднакви и черни. Белезникавият оттенък на зеницата сочи на новообразувание вътре в окото – ретинобластом. Веднага се посъветвайте с лекар.

Далекогледство
Ако детето постоянно търка очи и при това често мига, стиска очи и след това широко ги отваря, това говори за далекогледство, при което се запазва остротата на зрението надалеч, но има проблеми при гледане на близо разположени предмети. По-рано този дефект на зрението се наблюдава при възрастните след 40 години, но сега често се среща и при децата.

Късогледство
Другият проблем – късогледството, се диагностицира и при 2-3 годишни деца. Тук в по-голяма степен носят вина родителите, които още на тази възраст учат децата да четат, да играят на компютър, позволяват им дълго да гледат телевизия. При използването на таблети или гледане на телевизия не се включват мускулите, свързани с настройката на далечно виждане, затова рискът от развитие на късогледство е голям.

Важното е навреме да се установят проблемите със зрението на децата. Своевременната среща с лекар, който ще препоръча да се носят очила и какви точно, помага да се „израсте” проблемът с далекогледството или късогледството, които в не малко случаи отзвучават след пуберитета.
Спомнете си своето детство, когато вместо електронните играчки имахте плюшени мечета и зайчета. Ако нещо липсваше, на помощ идваха домашно направените играчки, а децата се развиваха нормално без таблети и компютри. Днес изборът на играчки е толкова голям, че може да се намерят най-различни „обучаващи” играчки без електроника.

Осветлението
На бюрото слагаме лампа с регулиран наклон. Светлината трябва да пада върху учебниците и тетрадките така, че да няма сенки. За левичарите лампата се разполага отдясно, а за десничарите – отляво. Повърхността на бюрто трябва да има нисък коефициент на отразяване и да не образува бликове. Стените също трябва да са матови, за да се избегне преумора на очите.

Дневен режим
Да започнем от нощния сън, който трябва да е качествен и продължителен. Добре е да се спазва един и същи час за лягане и за ставане сутрин. Също така е важно да има прекъсване между занятията и уроците. Детето трябва да прекарва достатъчно време на въздух.

Хранене
За доброто здраве на очите са полезни продукти, съдържащи белтъчини – млечни продукти, яйца, месо, сезонните зеленчуци и плодове.

Гимнастика за очите
Не е задължително, но е полезно, като имаме предвид, че днес децата прекарват доста време пред компютъра или се занимават с телефона си. Достаточни са 5 минути дневно, за да се укрепят мускулите на очите, да се подобри притокът на кръв в тъканите. Посъветвайте се с детския офталмолог, той със сигурност може да ви подскаже няколко прости упражнения, които да изпълнявате с детето си дори под формата на игра.