Как да се държим веднага след секса?

Как да се държим веднага след секса?

… Отиваме в банята. Или запалваме цигара на терасата. Може и да изпием чаша вино. След. Истината е, че твърде малко си даваме сметка за поведението веднага след половия акт. А то според психолози и сексолози може да означава много. За мъжа и жената е различно, казват специалистите. Мъжът може и да се обърне на другата страна и да захърка. Жената да е ядосана заради това, че сексът не й е доставил чаканото удоволствие. Въобще – сложно е.
„Колкото и да е удивително, всичко, което се случва или не се случва веднага след половия контакт – докосване, галене, целувки, разговори, които не пробуждат желание, а позволяват на двойката да почувства връзката си по-близка и по-дълбока, е изследвано все още твърде малко“, казва Ноам Спенсър, психолог от Университета в Охайо.

В края на 1970-те години, изследвайки 250 мъже и жени, психолозите Джеймс Халпърн и Марк Шърмън издават книгата „След секса: ключ към доверието“. В нея авторите твърдят, че интимната връзка след сексуалния контакт трябва да се разглежда като фундаментална част от отношенията.

Повечето участници в експеримента и от двата пола признават, че не им достига времето, което прекарват един с друг след интимната близост. Авторите на книгата откриват и за двата пола позитивна връзка между продължителността на общуването след секс и добрите отношения в двойката въобще. „През 90-те години всички изследвания на поведението след секс засягаха основно въпросите на контрацепцията – казва Ноам Спенсър. – Това се обяснява с факта, че тогава на пазара излизат първите противозачатъчни таблетки, които се приемат на следващото утро. И едва в последните години започнаха да се появяват изследвания, които позволяват уверено да се говори за това, че периодът, завършващ сексуалното общуване на двойката, е най-важен за хармоничните отношения…“
„За мен е много важно веднага след секса да можем да поговорим и после да заспим прегърнати – споделя пред сексолог 32-годишната американка Джейн Форман. – Аз обаче зная, че макар моят приятел да ме обича, в такива минути не изпитва остра необходимост от думи и съприкосновение…“

Когнитивният психолог Аманда Бороу казва следното: „Нашето отношение към ласките след секса отчасти зависи от пола и е свързано с различните роли в репродуктивния процес. Неслучайно това е необходимо на жената в пъти повече от мъжа. Жената еволюционно е програмирана за стабилен и дългосрочен съюз, за да бъде под защитата на мъжа по време на бременността и след раждането на детето. И вътрешна задача на жената е да привърже партньора към себе си. Мъжете са биологично склонни към кратки сексуални контакти и са по-малко разположени към харчене на емоционални усилия за ласки след секса. Затова и съвместният сън, прегърнати след близост, обикновено е по инициатива на жената…“

Изследване на психолозите Даниел Крюгер и Сюзан Хюз също открива полови различия в поведението след сексуалната среща. В експеримента участват 170 американски студенти, които отговарят на въпроси за поведението си след интимна близост: целувки, прегръдки, нежни докосвания и разговори. Резултатите показват, че много по-често общуването е инициирано от жената, дори в случаите, когато жената не е влюбена и мъжът не е постоянният й партньор.
Неотдавнашни японски изследвания, посветени на сексуалните желания и фантазии, също демонстрират, че жената се нуждае от по-голяма проява на внимание и нежност след секса, отколкото получава в действителност.

Интересна картина пък показва друго изседване на Крюгер и Хюз, според което не само жените се нуждаят остро от нежност. Това е важно и за мъжете, но само в случай ,че те гледат на връзката си като на нещо стабилно и доверително. При това изследователите опровергават разпространеното мнение, че мъжете заспиват бързо след секс. Що се отнася до жените, те провеждат охотно времето си с мъжа след секс, ако са получили удоволствие, и заспиват бързо, ако това не се е случило.

Психолози от Калифорнийския университет са провели изследване с участието на 200 американски студенти и откриват връзка между оргазма и последващото общуване на двойката. Участниците, които са изпитали оргазъм, по-често отбелязват потребност от проява на чувство след близостта, като това особено се отнася за жените. Емоционалната яркост на секса обаче влияе и върху желанието на мъжа да бъде нежен и да проведе допълнително време с партньорката, преди да заспи. Според психолога Денис Афифи, споделяйки най-висшето наслаждение, ние се чувстваме в по-голяма безопасност и изпитваме особена душевна близост. Причина може да е нивото на хормона окситоцин, който съществено се повишава веднага след оргазъм. Точно този хормон намалява стреса и способства за отпускането.

В университета в Торонто също изучавали нежното поведение след секс и сексуална удовлетвореност. Оказало се, че колкото повече време двойката е прекарала заедно след правенето на любов, толкова по-позитивно партньорите са се изказвали за своите отношения, включително и сексуалната страна на съвместния живот. „Изборът в полза на общуването след сексуален контакт зависи и от обстоятелства, непряко свързани със секса – твърди психологът Сюзан Хюз. – Хора, които не са близки един с друг, разговарят доста по-рядко. Общуване след секса доста по-често осъществяват тези двойки, които се обичат…“
Макар близостта след секс да се цени повече от жената, по същество тя е необходима и за двамата партньори. Този кратък и наглед незначителен момент от общуването укрепва нашите отношения, придавайки им топлота и доверителност.