Как да се държа, за да не го изгубя

Как да се държа, за да не го изгубя

Сложно нещо са човешките отношения. Най-сложното. Наглед уж добра връзка между мъж и жена може много лесно да се изпорти – заради някои дразнещи навици на единия от партньорите, заради недостатъчно внимание към молбата на другия, липсата на интерес към неговите проблеми, какво ли не още. Бившият адвокат и автор на книги Гретхен Рубин разказва за грешките, които допускаме в брака и споделя съвети за тяхното избягване.

Най-често от всичко се замислям за това какво трябва да променя у себе си, за да укрепя здравето си, за да бъда щастлива, продуктивна и креативна, и това става в т.нар. важни дни – в навечерието на Нова година, на рождения си ден. Тези дни ме карат да се замисля за живота и за надеждите си за бъдещето, казва Гретхен.

И продължава разказа си. Неотдавна бе Свети Валентин – прекрасен повод да се замисля над личния си живот. Аз обичам мъжа си, но понякога не съм достатъчно добра с него. Трябва да си напомням: не бъди към непознатия на улицата по-благосклонна, отколкото към собствения си съпруг. Изследвания показват, че действително партньорите понякога се отнасят по-добре към непознати, отколкото един към друг.

Аз правя грешки в отношенията, макар да зная, че не трябва да го правя. Да, това са дребни неща, но те така или иначе дразнят. А в брака е важно колкото може по-малко да се дразним с партньора.

7 грешки, които допускам в отношенията с мъжа си

Първо: Зная, че е неуважително, но така или иначе чета електронната си поща, докато разговарям с него по телефона.

Второ: Зарязвам дрехите си на куп в ъгъла на спалнята, макар да зная, че това го дразни.

Трето: Ако няколко пъти ме пита едно и също, отговарям подигравателно, дори въпросът да е елементарен и нормален отговор да не ми коства нищо.

Четвърто: Разхвърлям у дома където ми падне празни кенчета от кола, макар да зная, че това го дразни.

Пето: Преди няколко месеца той имаше рожден ден и ме помоли вместо подарък да почистя килима в хола. Обещах му, но не го направих.

Шесто: До момента не съм си записала час за контролен преглед при лекар, макар той да настоява, че имам нужда.

Седмо: Ако за нещо се безпокоя – да не закъснея, дали правилно възпитаваме децата, или пък имам проблем на работата, се нахвърлям върху него и разговарям прекален рязко.

Полезни навици, които бих могла да отработя

Първо: Всеки път, когато мъжът ми тръгва нанякъде, го целувам и му казвам „Довиждане“. Когато се прибира го посрещам с „Добре дошъл“ и с целувка.

Второ: Всяко сутрин, когато стана преди него, подреждам стаята и варя кафето, за да може когато стане, да му е приятно.

Трето: През деня му пращам забавни съобщения: нещо любопитно, което съм фотографирала на улицата, смешна картинка, куче и котка, които живеят заедно, деца, които играят на улицата.

Четвърто: Той не обича да го разпитвам, затова се старая да не задавам въпроси, дори когато наистина искам да узная какво прави в момента, примерно.

Пето: В дните, в които той не застила леглото, го правя аз. Двамата обичаме леглото да е застлано.