Как да събудим новогодишното настроение

Как да събудим новогодишното настроение

Новогодишното настроение не се появява от само себе си. Необходими са малко усилия, за да се вдъхновим от атмосферата на празника и да се заредим с вълшебни емоции. Напълно е възможно на някого да не му е до празнуване, или пък стресът и проблемите да са го притиснали до стената.

Възможно е да сте прекалено уморени или претоварени и въобще да не ви е до празници. И все пак, могат да се направят някои малки нещица, които да приповдигнат настроението ви и да се почувствате готови за Новата година.

Подредете дома си и се отървете от излишното

Да, подреждането не е най-увлекателното занимание. Но чистотата вкъщи много влияе на психологическото състояние, далеч не случайни са традициите преди Нова година да се изхвърлят старите вещи. Изхвърлете ненужните вещи, това ще помогне да се избавите и от лошите мисли.

Починете си

След почистването у дома си струва да поставите ред и в главата си. Отделете си поне няколко часа в почивните дни или вечер след работа, за да поседите на тишина и да помислите какво добро и какво лошо ви се случи през отминаващата година.

Освободете се от мислите, които ден след ден ви тормозят и убиват настроението ви. Ако няма как да се уедините у дома, позволете си самотни разходки по 15-20 минути на ден – време, в което да можете да поразмишлявате на спокойствие.

„Облечете” телефона си с новогодишен калъф

Или пък си сложете новогодишна мелодия на телефона и красива зимна картина на бюрото, колкото и това да ви се струва глупаво и несериозно. В крайна сметка предновогодишното настроение си е такова – глупавичко и несериозно, както като дете можехте да се радвате на всякакви дреболии като например мигащите светлинки на гирляндите.

Подредете елхичка и украсете дома

Когато вкъщи е чисто, а вашите мисли, да се надяваме, са станали по-позитивни, е време да се заемете с украсата на дома. Непременно привлечете останалите от семейството – часовете, в които общувате и се занимавате с нещо заедно, са скъпоценни и се помнят дълго с радост.

Само помнете, че не бива да тровите тези моменти с излишен перфекционизъм. Не участвате в конкурс за идеалната елха, така че не си струва да се ядосвате, ако някой от домочадието не е закачил играчката както трябва.

Ако живеете сами, все пак украсете дома си, пуснете си новогодишен филм или музика, поканете приятели за новогодишно pre-party. Леки мезета, шампанско, мандарини, съвместно рисуване на еленчета по прозореца – и така, в приятна компания, новогодишното настроение ще намери място и във вашия дом.

Напишете писмо на Дядо Коледа

Може би ви се струва детинщина, но е полезна и за възрастни. Не е необходимо да си поискате мерцедес или екскурзия на Малдивите. Може обаче да му разкажете преживяванията си, да споделите как сте прeкарали отминалата година и какво бихте искали да постигнете в новата. Записвайки мислите си, вие ги структурирате, а от потока мисли се ражда план за действие как ще постигнете новите цели.

Ако не ви се пише толкова откровено писмо, просто си спомнете някоя смешна или трогателна новогодишна история, която може да извика у вас приятни емоции. Докато я описвате в детайли, ще си спомните хубавото настроение, което тя ви е дала и ще се почувствате по-добре.

Можете да пуснете писмото в пощенска кутия, както се правеше някога, или пък да го пратите по имейл – или просто го приберете в плик и го отворете на следващата нова година, тъкмо ще видите какво от пожеланото се е сбъднало от съдбата.

Срещнете се с приятели

За новогодишните празници някои пътуват в чужбина или на планина, други остават със семействата си, затова дните преди това са удобно време да се съберете с приятелска компания, да си спомните събитията от отминалата година и даже да си размените малки подаръчета за настроение.

Гледайте новогодишни филми и слушайте новогодишни песни

Психолозите отдавна практикуват така наречената кинотерапия. Гледането на филми и тяхното обсъждане помага да осъзнаем и преосмислим себе си и своите цели, чувства, потребности, развиват способността да бъдем искрени в изразяването на чувствата си и формират позитивно мислене.

Назначетеси новогодишна терапия – започвайте деня с новогодишни песнички (ако някои от тях са ви станали досадни от прекалено повтаряне, потърсете в мрежата по-непознати), а вечерта непременно погледайте някоя романтична новогодишна комедия.

Хапнете новогодишни лакомства

В сладкарниците и моловете от тавана висят снежинки и свири подходяща музика, а в менюто със сигурност вече са се появили изключителни новогодишни предложения като сладки с канела.

Посветете половин час от безценното си време да се потопите в новогодишната атмосфера и да се поглезите с вкусно десертче. За да не ви се струва, че губите времето си, можете на чаша кафе или чай да направите списък с подаръците за близките си.

Разходете се из града

Навсякъде в градовете вече светят новогодишните елхи и проблясват гирлянди и светещи играчки. Облечете се топло и се разходете, насладете се на празничното настроение, позяпайте украсените витрини и опитайте вкусотиите, които предлагат търговците на новогодишните базари.

Изпийте чаша горещ чай или греяно вино и си направете снимка с приятели пред елхата на площада. Тези развлечения са достъпни само през зимата, даже само преди Нова година, затова не пропускайте момента.

Пригответе подаръчета за роднините и близките си

Докато все още има време, измислете какво ще подарявате на близките си, за да не купувате всякакви глупости сутринта на 31 декември. В търговските центрове вече цари суматоха и е претъпкано с народ. Затова при възможност изберете най-непопулярното време – рано сутрин в почивен ден или още по-добре – сутринта в делничен ден, ако работният график ви го позволява.

Тогава ще можете на спокойствие да изберете, каквото сте решили, без да висите по опашки. Другият добър начин е да си пуснете приятна коледна музика и на този фон и чаша ароматно кафе да изберете подаръците си по интернет.

Опаковайте подаръците

За получателя ще е приятно да отвори красивата опаковъчна хартия, а вие ще се заредите с нова доза новогодишни емоции, докато опаковате подаръците и ги украсявате с елхови клонки и други новогодишни атрибути.

Ако поне мъничко сте усетили новогодишното настроение, докато четяхте тези редове, опитайте се да го задържите. Нека Новата година бъде наистина вълшебна за вас и вашите близки!