Как да развием интуицията си

Как да развием интуицията си

За някои хора казват, че имат развито шесто чувство. Други си признават, че нямат. Според психолозите нашият мозък генерира всеки ден до 60 000 мисли, като близо 95 на сто от тях са стара информация, съхранена в паметта вчера, завчера и няколко години назад. Това означава, че повечето размишления се появяват в главата ни против нашата воля и са посветени на потребности, които не се променят през годините. На практика огромна част от тях не е нищо друг освен „психичен боклук”. Той нарушава яснотата на възприемането на действителността и заглушава вътрешното чувство.

Затова, за да развием интуицията, главната ни задача е да очистим съзнанието си и да се избавим от „мисловния боклук”. Тогава и шестото ни чувство ще може да се обажда и няма да грешим при вземането на някои решения.
Университетски учени от Лондон под ръководството на доктор Матиас Песиглион са открили, че интуицията често помага да се вземе бързо по-доброто решение, отколкото ако то бъде взето прекалено внимателно и осъзнато. „Подсъзнателните знания може да се формират на оснавата на асоциации”, твърди д-р Песиглион. Например, добрият играч на покер винаги знае кога да пасува и кога да блъфира. Така е, защото на подсъзнателно ниво той улавя сигналите в поведението на опонента си и на тяхно основание прави изводи.

Един от най-значимите изследователи на феномена интуиция е Хосе Силва. Неговата програма за развитие на шестото чувство се базира на четири ритъма на човешкия мозък – алфа, бета, тета и делта. В състояние на бодърстване у нас доминира бета-ритъмът. Непосредствено след заспиване или събуждане – алфа-ритъмът, в състояние на сън или медитация – делта и тета-ритъмът. Според учения свръхчувственото възприятие действително е свързано с алфа-ритъма (в този момент активно работи дясното мозъчно полукълбо).

Няма трето око, няма паранормални способности, казва той. Хосе Силва разработва авторски метод, основан на това нашето съзнание да обръща внимание на неща, които е игнорирало по-рано. Методът акцентира върху подобряване на паметта, бързо излизане от трудни ситуации и достигане на успех във всички аспекти на живота. Ученият предлага система от няколко базови упражнения, които могат да настроят правилно вътрешния ви компас. Опитайте ги, не губите нищо.

Медитация

Хосе Силва доказва: всекидневната медитация не само е необходима, за да бъде развита интуицията, но тя също така погдотвя ума за получаване на по-голямо количество информация, която често пропускаме край себе си. За медитацията е писано много, така че вие може да използвате избран от вас метод, важното е да го правите всеки ден. Най-простото е: сядате на удобно място, като държите гърба изправен, а главата – с поглед напред. Трябва да почувствате как се отпускате, а всякакви насъщни грижи напускат вашето тяло.

Съсредоточете се върху дишането, накарайте мислите си да замълчат и послушайте вътрешния си глас. Колкото повече медитирате, толкова по-бързо ще развиете шестото си чувство. Освен това по време на медитация количеството натрупан у вас стрес намалява, концентрацията се усилва, вие подобрявате творческите си способности и разширявате възможностите си за обучение. Това е отлично начало за разработка на безотказна интуиция.

Визуализация на ландшафти

Методът на визуализацията притежава огромен потенциал за настройка на шестото чувство. Ето и една инструкция със стъпките, които можете да следвате:
– Затворете очи и дишайте равномерно. Почувствайте колко безкраен е светът наоколо.
– Сега помислете за място, където се чувствате спокойно и безопасно. Представете си го и го разгледайте внимателно, без да изпускате никакви детайли от пейзажа. Какъв е ароматът на това място? Има ли облаци по небето? Помислете за природата наоколо – шепот на вълни, ласкав вятър… Вие сте длъжни да запомните всеки детайл от този безгрижен пейзаж.
– Направете дълбоко вдишване, отворете очи и се върнете в реалността. Вие не само ще се почувствате доста по-добре, но и ще развиете интуицията си.

Използвайте подсъзнанието, докато спите

Нали знаете поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта”. Преди да се отправите към леглото вечер, помислете за въпросите, които през деня са останали без отговор. Постарайте се да разгледате различни възможности за изход от затруднени, нервни, съмнителни ситуации. По този начин вие активирате въображението и, докато спите, подсъзнанието ви ще работи над тях, за да намери най-вярното решение на проблемите. Запасете се с лист и химикал за сутринта, тъй като, когато се събудите, е възможно в главата ви да има идеи, хубаво е да ги запишете.

Визуализация на фигури

Както вече стана дума, визуализацията на образи е важен фактор за развитие на интуицията. Включвайки в съзнанието геометрични фигури, ние стимулираме заветното дясно полукълбо на главния мозък – неговата творческа страна. И така:
– Представете си пред себе си чист бял лист или екран.
– Мислено нарисувайте на него някаква геометрична фигура – квадрат, триъгълник, кръг или въобще първото, което ви хрумне. Концентрирайте се върху тази картинка няколко минути, след това преминете на друга картинка.
– Направете пауза, а след това си представете съчетание на няколко геометрични фигури. Например триъгълник в кръг.

Доверете се на интуицията

Длъжни сме да се научим да се доверяваме и да слушаме вътрешния си глас. Ако ви предстои да вземете важно решение, а мислите, че всеки от вариантите няма да ви устрои, това не е правилно. Всеки човек по различен начин усеща себе си в различни ситуации и онова, което за един е приятно, за друг е неприятно и обратното. Не ви ли се е случвало понякога, когато кормувате, да усетите нещо странно да ви свива стомаха и да ви се приисква да отбиете за малко встрани от пътя? Може би това е предчувствие, което ви е помогнало да предотвратите пътно-транспортно произшествие.

А не ви ли се е случвало да се окажете на точното място в точното време, за да получите, примерно, мечтана работа? Интуцията е вашето вътрешно ръководство за действие, така че е добре да се научите да й се доверявате. Възможно е в началото това малко да ви плаши, но ако положите усилие, може да постигнете феноменални резултати.