Как да различим любовта от страстта?

Как да различим любовта от страстта?

Според специалистите идеалното в една двойка е любовта и страстта на партньорите да е едно към едно. Страст и истинска любов едновременно – какво по-хубаво от това? Сексолозите обаче са на мнение, че подобно съотношение не е чак толкова често срещано явление.

В немалко случаи партньорите (или поне единият в двойката) не правят разлика между понятията любов и страст. А е възможно, казват експертите, заблудата, че някой те обича, а не те иска само заради сексуалната тръпка, да разруши отношенията. Има пет признака, твърдят сексолози, от които може да се разбере дали става дума за любов или само за страст.

Първи признак

Ако в присъствието на партньора вие започнете да изпитвате безпокойство, вашето сърцебиене се учестява, а светът около вас буквално престане да съществува (вината за това е невъзможно да се фокусира на нищо друго освен на обекта на вашето желание), налице са всички признаци за физическа зависимост от вашата половинка.

Ако в продължение на няколко месеца тези усещания не се заменят от спокойствие и отпускане в присъствието на вашия избраник, време е да биете тревога – у вас се развива подсъзнателна зависимост от партньора, която едва ли ще доведе до нещо добро. Хармонични отношения могат да бъдат наречени само тези, при които царят спокойствие и перманентно чувство на защитеност.

Втори признак

На вас постоянно ви се ще да се намирате близо до партньора и дори да ви се наложи да се разделите, започвате да обстрелвате възлюбения с есемеси къде е и какво прави в момента. Повярвайте, тоталният контрол е твърде лош способ да привържете един мъж към себе си. Рано или късно това ще му омръзне и той ще започне съзнателно да скрива от вас местонахождението си – при това само заради факта да си отвоюва малко лично пространство.

Трети признак

Всеки конфликт завършва в леглото. От една страна, това е нелоша възможност да се внесе малко огън в отношенията. Но трябва да се бие тревога, ако по друг начин, примерно с помощта на конструктивен диалог, нито един проблем не може да бъде решен.

Четвърти признак

Страстта преминава в зависимост в момента, когато сексът премине на втори план, а необходимостта от ярки емоции остава, поради което вие започвате да раздухвате конфликти там, където ги няма. У наистина влюбените двойки всичко е точно обратното: след като страстта от първите месеци отшуми, започват равните и спокойни отношения, в които всеки от двамата партньори се чувства комфортно.

Пети признак

Всепоглъщащата страст винаги може да ви изиграе лоша шега. Заради това, че вие изпитвате зависимост от своя партньор и наистина се боите да не изгубите източника на своите ярки сексуални емоции, вие започвате да прощавате лошото му отношение: грубостта, пренебрежението, присмеха по ваш адрес. Знайте, че истински влюбеният мъж никога няма да си позволи да оскърби своята втора половинка, а напротив, ще се старае да подхранва у нея увереността, че той я закриля.