Как да разберете, че отношенията ви нямат бъдеще

Как да разберете, че отношенията ви нямат бъдещеВсяка двойка рано или късно се сблъсква с трудности и опитва да се справи с тях. Това е нормално. Винаги ли обаче тези трудности са преодолими? Как да разберем, че най-добрият изход от кризата е раздялата? Има няколко признака.

Вие имате различни цели
Дори в най-трудните времена и в моменти на най-горещи кавги спасителен пояс за влюбените си остава съзнанието за обща цел. По пътя към общите мечти са възможни конфликти и неразбиране, но наличието на тези общи мечти определя целия смисъл на пътя. Ако вие искате в близко време да станете майка и мечтаете за собствен дом, а вашият възлюбен не смята жилищния въпрос за приоритет и е убеден, че главното в живота е кариерата, а децата само пречат, задайте си въпроса: какво в крайна сметка ви свързва? Сексуалната връзка и общата компания приятели са нещо хубаво, но какво вие двамата искате от живота? Отсъствието на общи цели неизбежно става препъникамък във вашите отношения и причина за постоянни свади, което ще доведе рано или късно до онзи ден, в който ще се разделите, признавайки, че просто вървите по различни пътища.

Вие постоянно избягвате секса
Безусловно, ако вие сте заедно няколко години, наивно е да очаквате един от друг опияняващата страст на първите срещи и секс по няколко пъти в денонощието. Това с времето се заменя от хармония, топлота и нежност. Своите корекции в графика на интимността неизбежно носят стресът на работното място, умората и ниското самочувствие. Съвсем различно е обаче осъзнатото избягване на близостта. Ако забележите, че постоянно търсите повод да не се занимавате със секс с вашия партньор, това е достатъчно сериозен сигнал.

Вие не му вярвате
Изневярата или сериозната лъжа могат не само да провокират криза в отношенията, но и да ви лишат от способността да вярвате на любимия. Възстановяване на предишното доверие може да отнеме не само година, но изисква и много усилия от двете страни. Истината е, че понякога никакви старания не са в състояние да върнат разбитото щастие – в този случай е необходимо да намерите в себе си сили да признаете, че в отношенията трябва да се сложи точка. Ако тежките спомени за предателството му продължават да ви раняват дълго време, а всяка крачка на възлюбения ви поражда съмнения, замислете се сериозно нужни ли са ви подобни мъки. Да съхраните отношенията само за да ги има, не е най-добрият вариант.

Отношенията ви причиняват болка
Човешките отношения – каквито и да са те, по принцип са работа, която никак не е проста и изисква компромиси. Ние обаче понякога бъркаме компромиса с навика постоянно сами да си стъпваме на гърлото. Ако кризата в отношенията се закучи, просто си задайте въпроса: а аз наистина щастлива ли съм? Какво ми дават тези отношения? Чувство на топлота, комфорт, защитеност или постоянна тревога и неприятни преживявания? Във филма „Сексът и градът“ на този въпрос показателен отговор дава Шарлот: в отговор на думите на Саманта, че „отношенията не са и длъжни да ни правят щастливи постоянно“, тя възразява: „Аз съм щастлива всеки ден. Естествено не през целия ден. Но всеки ден“. Това признание вдъхновява Саманта да приключи отношенията си. Нелека и болезнена стъпка. Но честна.

Сърдите се по всякакъв повод
Без преувеличение – по всякакъв повод. Тази точка е особено важна, ако повод за свадата стават неща, които по-рано сте възприемали достатъчно спокойно. Ако всяка дреболия става повод за конфликт, а всяко нещо предизвиква раздразнение, трябва да си зададете въпроса какво всъщност се случва? Ако хроничното недоволство не е свързано с външни обстоятелства (например финансови трудности или напрегната обстановка на работа), то не трябва да бъде оставено без внимание, особено ако това недоволство е взаимно.
Не е изключено малките свади да са само върхът на айсберга и в действителност вие да преживявате криза в отношенията, най-добрият изход от която е раздялата.