Как да разберем какво мислят другите за нас

Как да разберем какво мислят другите за нас

В живота има немалко ситуации, в които за нас е важно да разберем как ни оценяват околните. Нов бизнес, нов проект, нова книга или дори нова дреха – иска ни се да узнаем мнението на другите, за да продължим напред. Случва се обаче да получаваме и неискрени похвали, които нямат никакво значение за нашето развитие.

Блогърът Скот Янг смята, че има 7 лесни метода, благодарение на които можем да разберем какво другите мислят за нас. „Забелязал съм, че хората около нас не са готови да разкрият истинското си мнение по няколко причини. Първо, те се страхуват да не изпортят отношенията си с нас. Второ, искат да ви поддържат и, трето, сами не осъзнават, че лъжат. Как да се ориентираме в обстановката и в това какво действително мислят за нас?“, пита Янг. И пояснява.

Приемайте критиката

Тежките коментари по наш адрес разстройват, но ако искате наистина нещо да подобрите у себе си, те могат да бъдат ценни инструменти. Не всички забележки са справедливи – критиките също може да са грешни и неправилни. Но ако вие дадете да се разбере, че сте готови да изслушате критиките, без да изпадате в ярост, градусът на искреност у околните със сигурност ще се повиши.

Задавайте правилните въпроси

Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да разгадаете истината, дори да е прикрита под ласкателство:
– Кое е онова, което най-много не ви хареса (в представянето ми, в продукта, който предлагам, в новия ми имидж)?

– Какво да направя, за да стане моят проект от добър най-добър?
– Бихте ли купили това? Ако не – защо?

Четете между редовете

Обръщайте внимание на онова, което не е изказано, бъдете внимателни към детайлите, които не са споменати. Ако например водите кулинарен блог в интернет – готвят ли вашите приятели по предлаганите от вас рецепти?

Публикувайте своите идеи във форумите

Форумите са способ да получите обратна връзка, без да имате личен контакт с човека. Виртуалността разкрепостява: ако вие не се харесвате на хората, те ще ви го кажат по някакъв начин. Ще ви се наложи да се сблъскате с липса на такт, с нетърпимост и стереотипно мислене. Но това е хубаво: светът няма да ви жали, но пък розовите очила само ви пречат по пътя към успеха.

Гледайте не думите, а делата

Ако приятел или познат не желае да закупи или да препоръча ваш продукт, той може би има не чак толкова високо мнение за вас, каквото и да ви говори.

Гледайте резултатите, а не съветите на близките

Най-добрата обратна връзка дава светът около вас като цяло, а не групата на близките ви хора. Искате да узнаете пишете ли добре? Създайте си блог или напишете разказ, стихотворение, роман. Искате да разберете харесва ли се вашият продукт? Започнете да го продавате в ограничен тираж.

Намерете човек, който във всички ситуации говори истината

Имате избор. Изяснете за себе си какво ви е необходимо – похвала или честност. Похвалата повдига настроението, когато резултатите не са толкова важни. Има разлика – продава ли се вашият продукт или това си остава само хоби, което ви носи удоволствие? Когато трябва да постигнете определена цел, честното отношение и оценка са ви необходими. Тя не само бие по самочувствието, но и учи на работа над себе си.