Как да разберем дали сме здрави ние – жените?

Как да разберем дали сме здрави ние - жените?Правилното функциониране на женската полова система е залог не само за щастливо майчинство, когато му дойде времето, но и за отлично самочувствие и прекрасен външен вид. Затова и най-малкият дискомфорт в интимната сфера изисква пълното ни внимание.

Женското здраве е много обширно понятие, което включва не само грижи за тялото и външността, но и внимателно отношение към работата на вътрешните органи, което в своята цялост ни дарява с отлично самочувствие и неувяхващо обаяние.
Всички ние през живота си преминаваме през етапите на израстване и някак неусетно се превръщаме от момичета в девойки, а после – в жени. Всеки етап се характеризира с определени вътрешни и външни изменения в организма. В случай на недостатъчно знания за нашето репродуктивно здраве има опасност да го загубим неусетно, а после да минат години да го възстановим и мъчително да мечтаем за майчинството.
Така че не е чудно – открай време девойките се вълнуват от едни и същи въпроси, които засягат продължителността на менструалния цикъл, правилното развитие на млечните жлези, полово предаваните болести и механизма на действие на противозачатъчните средства. Нали всяка девойка е неповторима и прекрасна в своята индивидуалност, а това означава едно – че трябва да се грижи за здравето си. Един от нейните верни съюзници в изграждането на щастливото бъдеще е лекарят-гинеколог, който ще й даде изчерпателни отговори на всички сложни въпроси. Затова посещавайте редовно своя гинеколог.

Кога да започнем посещения при гинеколога?
По правило първият преглед при детски гинеколог момичето трябва да мине преди започване на училище или не по-късно от 12-годишна възраст. Преди първото посещение майката трябва да подготви детето си, да отдели достатъчно време да й обясни на достъпен език защо са необходими такива прегледи. Преглеждайки децата и подрастващите момичета лекарят гинеколог обръща внимание на телосложението, степента на развитие на млечните жлези, изразената окосменост на външните полови белези. Понякога се провежда палпация на вътрешните органи през ректума. В случай на необходимост лекарят може да вземе намазка от влагалището, без да нарушава девствената ципа и без да причинява дискомфорт на момичето. Най-важното е какво трябва да знае то преди прегледа – че от лекаря не трябва да се страхуваме. Също така не трябва да се притесняваме да отговаряме на неговите въпроси, защото той пита не от любопитство, а за да бъде полезен при решаването на здравен проблем.

Какво е менструацията?
Менструалният цикъл е ред циклични изменения, които стават всеки месец в женския организъм. Продължителността на менструалния цикъл е промеждутъкът време от първия ден на едната до първия ден на следващата менструация, който при здравите жени се колебае в рамките на 21 до 35 дни. Нормалната продължителност на менструалното кръвотечение е от 3 до 7 дни.
Първата менструация при момичето настъпва по време на нейното полово съзряване, например около 11-15 години. През първата година от появяването й са възможни известни нарушения, което се приема за нормално. Но ако менструацията не е станала редовна след половин-една година, това е повод да се обърнем към гинеколог. Особено внимателни в такива ситуации трябва да бъдат майките на момичетата – техен дълг е да организират консултация при гинеколог при първите признаци на някакво отклонение от нормата.

Кой обем на менструацията се смята за нормален?
Нормалната кръвозагуба по време на менструация е от 50 до 150 мл. За удобство можем да се ориентираме от количеството превръзки, които използваме за един ден. Ако сменяме превръзките не по-често от веднъж на 2 часа, кръвозагубата се смята за нормална. При наличие на съмнения можем да се посъветваме с гинеколог и да си направим изследване за нивото на хемоглобина. Не само прекалено обилните, но и оскъдните кръвотечения са повод да се обърнем към лекаря.