Как да разберем, че с нас флиртуват?

Как да разберем, че с нас флиртуват

«Имате удивителни очи. Мога ли да ви поканя на кафе?» В такива случаи флиртът е повече от очевиден. Съвсем не всеки обаче, който е заинтересован от нас, е толкова откровен. «Флиртът може да е завоалиран и ние да не разчетем правилно сигналите, които ни отправят – смята социалният психолог Тереза Дидонато, професор от Мерилендския университет в САЩ. – Често човек се бои да не бъде отхвърлен и затова се заиграва с нас не направо, а по заобиколен начин: старае се да бъде много внимателен, разказва нещо весело, дори вицове понякога. И ние оставаме с въпроса: какво имаше предвид нашият събеседник?…»

Изследване, проведено в Канзаския университет, дава да се разбере доколко добре в крайна сметка разпознаваме ситуацията, когато с нас се опитват да флиртуват. Психолозите наблюдавали как непознати хора общуват помежду си в продължение на 20 минути. След което наблюдаваните споделили първите си впечатления. Какво се оказало?

1. Физическо влечение. Колкото повече ни привлича един човек от противоположния пол, толкова по-охотно ние започваме да флиртуваме още при първото запознанство. По правило обаче съхраняваме трезвия поглед към нещата. С други думи, дори някой много да ни се е харесал, ние не откриваме в неговата вежливост скрит намек за това, че той се е поинтересувал от нас.

2. Мъжете и жените в еднаква степен грешат. Повечето хора не разбират, че с тях се опитват да флиртуват. Така например само 18 на сто от жените се досетили, че мъжът срещу тях им обръща особено внимание. Представителите на силния пол демонстрирали доста по-добър резултат – 36% са разбрали, че жените са им обърнали специално внимание. В повечето случаи обаче флиртът въобще не бил разпознат.

3. Хората по-добре разпознават отсъствието на флирта. Това, че с тях общуват само дружелюбно, без никакъв сексуален подтекст, отбелязали 83% от жените. И това напълно съответствало на намеренията на събеседника им. Почти същия резултат – 84%, показали и мъжете. С други думи, двата пола съвсем трезво оценили дружеското отношение, без да го смятат за проява на някакъв особен интерес. Въпреки това обаче демонстрирали пълна наивност в случаите, когато с тях действително се опитват да флиртуват.

«Хубаво е, че разпознаваме дружеското разположение и романтичния интерес дори в случаите, когато човекът отсреща ни харесва. Заради това обаче, че не успяваме да разчетем адресираните към нас романтични сигнали ние рискуваме да се разминем с потенциално близък човек и да пропуснем любовта си край нас», смята Тереза Дидонато.

 

Как да разберем, че с нас флиртуват?

Наблюдавайте движенията на тялото

В определен контекст усмивката, дългите погледи, наклонът на тялото или главата към вас или пък случайни докосвания до ръката може да говорят за особен интерес към вас.

Бъдете внимателни към това, което говори събеседникът

Така или иначе на думите винаги се доверяваме повече и с помощта на думите именно разпознаваме желанието да се понравим някому. Затова ако искате вашите сигнали да бъдат разпознати правилно, правете комплименти.

Избирайте мястото на срещата

Ако вие сте в настроение да пофлиртувате, отправете се към тези места, където можете непринудено да общувате със събеседника си: клубове, барове, партита. Ако това е някакъв клуб по интереси, ледът ще се разтопи още по-бързо.

 

Как се прави това?

По това как един мъж флиртува може да се досетим как именно той ще ни ухажва. В изкуството на общуването всеки има свой стил, пише psychologies.ru.

Традиционен флирт

Хора с такъв почерк на флиртуване предпочитат партита, клубове по интереси или учебни заведения – места, където събеседниците се срещат неслучайно. Така лекият, с нищо необвързващ разговор, е негласна част от програмата.

Такива хора често са интровертни, те не подхождат първи и чакат, за да бъдат представени на събеседника си от трети лица. Техният романтичен интерес е трудно да бъде разпознат. Те ухажват с подчертана деликатност, без натиск, без да бързат.

Физически флирт

Далеч по-откровен стил: използва се езикът на тялото, зрителният контакт, леките докосвания. Ако вие отвръщате на тези сигнали, мотивирате събеседника си да стане още по-настойчив. Вашето очевидно одобрение на неговите действия е негласно условие за неговата активност.

Игрови флирт

Демонстрира модела на екстравертното поведение. Такива личности се шегуват, не се скъпят на комплименти, опитват се да установят физически контакт: докосват ви по рамото, хващат ръката ви. Ако сте непознати, това е явен сигнал. За бързо уточнени срещи, целта на които е запознаване с повече хора и за кратко време избиране на най-подходящия, такава смела тактика може да да има успех.