Как да престанем да се съмняваме в себе си

Как да престанем да се съмняваме в себе сиУчените твърдят, че всеки ден през ума на човека преминават около 70 000 мисли. За да не луднем от толкова много мисъл, умът е така устроен, че подбира онези, които са съзнателни и тези, които трябва да се запомнят. Многобройни изследвания свидетелстват, че за последните 20 г. мислите за неувереност в себе си се срещат все по-често у човека.
Социологията обяснява този факт с това, че човек все повече и повече се ориeнтира към собствения си успех, повече иска от себе си и все по-трудно оправдава неуспехите си. На практика все повече се осъждаме и се съмняваме в собствените си сили и възможности, което се оказва негативно върху нашата способност да постигаме повече в кариерата и да бъдем щастливи. Според учените има няколко прости правила, които, ако спазваме, ще бъдем далеч по-уверени в себе си и съответно ще ни върви повече.

1. Знайте, че не сте единствена
Преди да започнете да се съмнявате в себе си, обикновено се сравнявате с хората около вас. И често ви се струва, че те са по-умни, по-напористи, по-талантливи от вас и просто нямате никакви шансове в нещо да ги изпреварите. Впечатлява ви и това, че те създават впечатление на хора, които въобще не се съмняват в себе си. Знайте, че това съвсем не е така. В себе си се съмняват дори ония, които изглеждат най-силни и най-уверени. Т.е. вие не сте единствена, те са като вас. Знайте, че в техните очи вие също може би изглеждате уверена в себе си.

2. Престанете да се сравнявате с приятели и колеги
Още един начин да престанете да се съмнявате в себе си – просто спрете постоянно да се сравнявате с постиженията на своите приятели и колеги. Трябва да осъзнаете, че победите на другите не са мерило за вашия успех или неуспех. Вашият опит е уникален. Сравнения в чиято и да са полза не са честни. Хората се намират в различни условия, имат различни възможности, преследват различни цели.

3. Сравнявайте себе си – каква сте била в миналото и каква сте сега
Припомнете си каква сте била преди 5 години. Къде сте била? С какво сте се занимавала? Какви цели сте имала тогава? Днес вероятно печелите повече пари и вероятно умеете повече неща, отколкото преди 5 г. Това означава, че се придвижвате напред. Ще видите, че сте успели, което означава, че ще успявате и занапред, така че не трябва да сте толкова строга към себе си.

4. Престанете да мислите за това какво мислят другите за вас
Първо, защото вие можете само да предполагате, но не може да сте сто процента сигурна какво точно околните мислят за вас. Второ, това е достатъчно глупаво губене на време. И най-важното – това не ви носи никаква полза. Имате две възможности: или да живеете така, че да бъдете одобрявана от околните и да се поддавате на техните изменчиви и ирационални вкусове, или да живеете за собствено удоволствие. Тук ви пречи неувереността в себе си – струва ви се, че да живеете както на вас лично ви харесва, не е достатъчно добре, недостатъчно амбициозно, недостатъчно смело. А не е така – никой по-добре от вас не знае как вие можете да направите себе си щастлива. Доверявайте се на мнението си – не се съмнявайте в него.

5. Не се страхувайте да вземате решения
Ако сте неуверена в себе си, постоянно ви се струва, че каквото и решение да вземете, все ще е неправилното. Подобно отношение към собствените възможности води до това, че вие постепенно започвате да избягвате вземането на каквито и да е решения, за да не сбъркате. Знайте, че да не вземаш решения, означава да тъпчеш на едно място. Трябва да осъзнаете, че дори най-лошото решение е по-добро от никаквото. Просто няма какво да губите, ако вземете решение. Вземайте ги смело, доверявайте се на себе си, не се страхувайте. В края на краищата едно решение обикновено може да се промени.

6. Поставайте си и недостижими цели
Ако вашите жизнени цели не ви плашат, значи са недостатъчно големи и амбицозни. От друга страна, ако са достатъчно големи, съществува вероятност да се упреквате, че не успявате да ги постигнете. Не вярвайте на онези, които ви съветват да си поставяте ло-лесно изпълними цели. Не. Всяка сложна цел може да бъде разбита на множество по-прости. Използвайте това. Ако трябва – напишете си план с целите и с всяка стъпка по него осъзнавайте, че се приближавате до голямата цел. Това ще ви придаде увереност и ще осъзнаете, че в крайна сметка сте една целеустремена и уверена в себе си личност.