Как да преодолеем страха си от успеха

Как да преодолеем страха си от успехаМоже на пръв поглед да звучи странно, но много хора се боят от успеха. Това на практика им пречи да живеят по начин, по който те самите биха искали. Защо се получава така, е загадка за тези хора. Опит да я разгадае прави Барбара Шер, автор на бестселъра „За какво мечтаем“.

„Има хора, които са като футболисти, подгонени от карък: владеят сигурно топката и когато им се струва, че са само на един миг от решителния удар, губят топката и така пропускат отлични възможности“, казва Шер.

Помислете дали и при вас не се е случвало. Вие знаете, че имате дарба, поради която ви забелязват. Давали са ви много шансове, тъй като околните са виждали на какво сте способни. Въпреки това обаче, всеки път, когато се приближавате към изпълнение на желанието, нещо се случва: в ключов момент губите концентрация и насочвате енергията си към нещо маловажно. Или пък настроението ви рязко пада без видима причина. Или усещате умора, когато трябва да сте най-бодър. Това се дължи на страх от успеха. Вие обаче не го осъзнавате. Мислите, че всичко е обратно, че не правите опит да постигнете нещо заради страх, че няма да успеете. Всъщност разбирате неправилно ситуацията. На практика вие се боите от успеха. Ако действително се страхувате от неуспеха, бихте били много успешни. Когато хората се боят от нещо, те се опитват да го избегнат по всякакъв начин.

„Какво ще стане, ако с всички сили опитвам да стана писател, посвещавайки на това цялото си време, и не се получи? Тогава най-сериозните ми страхове ще станат реалност. Ще разбера, че всъщност нямам способности за това“, може би ще си кажете вие.

Нищо подобно. Ако се провали вашият опит да станете юрист, художник или да си намерите партньор, това нищо не доказва с изключение на факта, че да се постигне успех е трудно. Нищо повече. Пробвайте, докато се получи. Ако не сте в състояние да се заставите да продължите опитите, може би просто не искате успеха. Може би сте пробвали, само за да можете с чиста съвест да кажете „Видяхте ли? Опитах“.
С какво започва всичко? Вашият страх може да има няколко източника.

Страхувате се да бъдете по-успешен от някой близък
Поразително е, но според световна статистика много деца просто не желаят да надминат успехите на родителите си. Ако вие сте мъж и задминете баща си, той преживява конфликт на емоции. От една страна, той иска да разкаже на приятелите си какъв син има, но, от друга, си задава въпроса „Значи аз съм второ качество?“. В наше време този проблем започва да добива и друга окраска: у жените възниква същият въпрос.
Дори хора, които постигат успехи в професии, доста различни от тези на техните родители, в един момент усещат, че, ставайки победители, те отнемат от своите родители статуса на герои.

Вие сте жена
Този проблем все още стои, въпреки че намалява – все пак културата на мислене не се променя толкова бързо. Малкото момиче го поощряват за трудолюбието и готовността да помогне, но не го одобряват заради излишната заинтересованост в собствения успех.
Още в детската градина педагозите одобряват момчета, които агресивно изискват внимание към себе си, но не одобряват подобно поведение у момичетата. И до днес жените, които правят кариера, е лесно да бъдат убедени, че пренебрегват семейните си задължения, докато обратно – за мъжете се смята, че именно като се занимават с кариерата си, изпълняват задълженията си пред семейството.

Членове на вашето семейство често са се сблъсквали с неуспех
Ако неуспехи са лишили вашите родители от увереност в себе си, това се отразява и на вас. Някои вземат решение да постигнат небивал успех, за да се избавят от злата съдба, а други искат да защитят родителите си. В случая желанието за защита влиза в конфликт с опитите самият вие да постигнете успех, тъй като тогава все едно казвате на семейството си: „Вие не успяхте“. Или: „Вашият свят не е достатъчно добър за мен. Аз имам друг, по-добър“.

Чакате да ви спасят
Има случаи, при които си позволяваме да попадаме в неприятни ситуации, защото чакаме спасение от някого. Или нашите родители прекалено често са ни спасявали, или са ни подготвили, че, попадайки в големия живот, ще имаме неприятности, а за тях ще има още един шанс да ни спасят. Ако вие чакате, докато ви спасят, значи не се наслаждавате на възможността да решите собствените си проблеми, както го правят множеството хора. А когато започнете да устройвате живота си, чувствате, че никой не иска да се погрижи за вас.

Имате завистници и други недоброжелатели
Трябва да признаем: в света е пълно с хора, с които е трудно да общуваме. Не е истина максимата, че всички имат добри намерения, но понякога просто няма разбиране. Понякога няма неразбиране – просто хората искат да ви причинят болка. Още от самото си раждане може да станете жертва на ревност или завист. Възможно е да сте станали център на внимание в семейството вместо по-големия брат или сестра.

Вашите родители са били психично болни или жестоки
Ако вашите родители са имали проблеми с психиката, били са зависими от алкохола, наркотиците или са се отнасяли лошо с вас, у вас може да се е появило чувство и на вина и усещане за собствената нищожност. Ще ви се струва, че не заслужавате успех или любов, ще ги избягвате, тъй като смятате, че не сте направили нищо достойно, което заслужава да бъде възнаградено.

Как в края на краищата да се справим?

Разберете кога сте се отдръпнали от успеха
Вземете лист хартия и запишете най-ранната възраст, когато вероятно сте започнали да се страхувате от успеха. Ако не помните точно, напишете 5 години, под него 10 години и продължавайте така със стъпки от 5 г. до вашата настояща възраст. Срещу всяка възраст запишете какво сте правили, за да избегнете действително желаното. Ако не помните как точно сте саботирали сами себе си, запишете всеки дошъл ви в главата забележителен момент, свързан с тази година. Възможно е да откриете приятни изненади.

Внимателно огледайте записките си
Има ли случаи, в които вие сте си създавали проблем именно там, където нещата е можело да се развият много добре? Понякога за избягване на успеха е достатъчно просто да се откажете от необходимата активност.

Дайте на гласа от насладата от успеха да зазвучи с пълна сила
Една част от вашата личност действително се наслаждава на успеха. И тя има глас. Той казва: „Така обичам да получавам онова, което искам“. Този глас трябва да зазвучи у вас. Представете си, че сте постигнали всичко, за което сте мечтали. Изберете си живот, който отразява максимално вашите представи за успех. Затворете очи и си представете всичко това. Как ви изглежда? Какво чувствате, получавайки всичко желано?

Пуснете гласа, който се противопоставя на успеха
Сега вие знаете защо ви е неприятна идеята да станете успешен – заявете го гръмко и ясно. Изговорете на глас всички негативни мисли, които ви идват в главата.

Препишете живота си
Потърсете в паметта си важен момент, когато сте кривнали от пътя, подвеждайки себе си и пропускайки сериозен шанс, без дори да пробвате. Прегледайте събитията от миналото, докато не намерите онова, когато сте искали да положите повече усилия, но сте отстъпили. А сега си представете, че всичко е станало по друг начин. Представете си, че не сте отстъпили, а сте уловили прекрасната възможност и сте я използвали. Къде бихте били сега? Какво открихте, преписвайки миналото си? Не стана ли болката от пропуснатото почти непоносима? Или, пускайки чувствата на свобода, сте си помислили: „Бях такъв идиот! Сам съм си виновен!“

Престанете да вините себе си
Ако вините себе си, постарайте се да престанете. Не е продуктивно. Но основният проблем дори не е в непродуктивността. Той е в това, че самообвиненията са основани на илюзия за вина, която вие сте си създали, за да се почувствате по-значителни, отколкото сте всъщност. Когато човек има сили да прави онова, което му е нужно, той го прави. Но ако у него има прекалено много вътрешни конфликти, той не е способен на това.

И най-важното
Вие сте мислили, че се боите от бъдещето, но на практика сте се страхували от миналото. Неприятните чувства, които изпитвате, мислейки за бъдещия успех, в действителност са свързани с възвръщането на болката и гнева от миналото. Когато настъпят добри времена, умът ви ще изиграе с вас още една шега: ще възникне страх, че ще изгубите онова, до което сте се добрали: „А ако стане нещо ужасно и всичко изгубя? Няма да го понеса…“ И отново може да помислите, че се боите от бъдеща загуба. Но загубата вече е минала. Ние никога не осъзнаваме напълно колко лошо сме правили нещата, докато животът ни не започне да се подобрява. И оставаме поразени колко силна е била болката от миналото, едва когато почувстваме яркия контраст между болезненото минало и щастливото настояще.

Знайте, талантът задължава. Тоест, вашето задължение по отношение на света е с всички сили да се стараете да правите онова, което обичате и харесвате.
Вие сте също своеобразен природен ресурс. Това, което именно вие обичате, е вашето съкровище. Това е вашият дар от природата. Използвайте го!