Как да преодолеем срамежливостта

Как да преодолеем срамежливостта

Срамежливостта е явление, което психолозите определят като не толкова безобидно, колкото изглежда. Именно срамежливостта в един момент се оказва главната причина за провал в събеседването ни за нова лабота, в презентацията на нов добър проект, пречи ни да разширим кръга на запознанствата си и да градим карера.

Добрата новина, казват специалистите, е, че срамежливостта не е вродено качество и въпреки стереотипа не е характерно качество на интровертите. Срамежливостта, колкото и да е любопитно, си има Институт за изследване на срамежливостта – седалището му е в американския щат Индиана. Учените от него са установили, че срамежливостта е преодолимо качество, стига да си изясним причините за него и да се въоръжим със съветите на психолозите. И така – какво да направим, за да се отървем от стеснителността?

Изучете срамежливостта

Някои се вцепеняват само при мисълта, че трябва да говорят пред аудитория, други – когато общуват с човек, когото познават малко, особено ако е от противоположния пол, трети губят увереност, ако са в непознат град или дори в чужд офис или дом. Наблюдавайте се известно време и установете в какви ситуации ви настигат признаци на срамежливост – това ще бъде първата ви крачка по пътя към увереността в собствените сили и възможности.

Помнете, че вашият най-строг съдия сте вие самият

От хроничните пристъпи на срамежливост може да ни избави една проста истина: повечето хора, от които се срамуваме, всъщност нямат никакво значение за нас. Дори най-отявленият ни критик пет минути след вашата презентация (дори тя да е абсолютен провал) ще забрави за случилото се, как сте объркали мисълта си или сте се засуетили в търсене на подходящия слайд.

В същото това време вие ще посипвате отчаяно главата си с пепел и ще се ругаете за провала. Това има своето обяснение според психолозите: хората по правило са заети най-вече със себе си, отколкото с анализ и критика към другите. Запомнете това. Не си мислете, че едва ли не целият свят само чака да ви натрие носа заради поредната грешка – светът просто не се интересува какво правите вие.

Съсредоточете се върху своите преимущества

Срамежливостта нерядко върви ръка за ръка със занижената самооценка: смятайки себе си за недостатъчно добри професионалисти, за недостатъчно обаятелни, за недостатъчно грамотни и т.н., ние сами се програмираме за неуспех. Задължително е да си съставите списък на собствените качества и умения, с които се гордеете, както и да намирйте време за занимания, които ви се отдават леко и ви доставят удоволствие, както и чувство на увереност в себе си. Кулинария, танци, пеене – изберете онова, в което сте добри, и регулярно ще си обезпечите заряд за здрава самооценка.

Концентрирайте се върху другите, а не върху себе си

Пристъпите на срамежлвост често ни заставят да се блъскаме в лабиринт от въпроси: как изглеждам, не трепери ли гласът ми, да не би да говоря глупости… Пробвайте вместо да се занимавате с безкраен самоонализ, да концентирате вниманието си върху другия човек – по-малко говорете и повече слушайте, задавайки въпроси. Ролята на слушател не само ще ви позволи да извоювате разположението на събеседника си (всеки обича да общува с тези, които умеят да слушат), но и ще ви помогне постепенно да преодолеете срамежливостта и да се почувствате уверени.

Излезте от зоната на комфорта

Срамежливостта е нещо коварно: опитвате ли се просто да я избегнете, тя започва да се проявява във всичко – отказвате се от срещи с приятели, от отговорно събеседване, от професионална презентация, като това постепенно ви се превръща в навик. И той се затвърждава с времето. Пробвайте да направите всичко обратно: колкото е възможно по-често си създавайте ситуации, в които трябва не да се поддадете на срамежливостта, а да я преодолеете.

Ако вие обикновено избягвате общуването с непознати, поставете си за цел всеки ден да се обръщате за помощ към непознати хора – пък било то и да ви покажат пътя за някъде или за някой магазин. Ако се боите от публични встъпления, измислете си презентация за пред колегите. Може да опитате и изява в любителски театър – това ще ви помогне много. Стига да приложите усилие и ще разберете, че като всеки навик увереността в себе си се развива по пътя на постоянни тренировки и всекидневни упражнения.

Не се страхувайте от неуспехите

Според някои психолози срамежливостта е свойствена повече за перфекционистите, които, водени от хроничния „синдром на отличника“, страшно много се боят от критиката и неодобрението. По-често трябва да си спомняте, че съвсем не е необходимо да се харесвате на всички. Не се стремете да заслужите одобрението на всеки срещнат и спокойно примете факта, че колкото да се стараете да угодите на всички, винаги ще се намери някой, готов да ви критикува и да поспори с вас. Така че най-доброто, което можете да направите, е да разпуснете и да си позволите да правите грешки: ще се удивите колко по-просто и приятно ще стане вашето общуване с другите.