Как да преодолеем раздялата с любимия

Как да преодолеем раздялата с любимия В живота на много хора се налага да късат връзка. Понякога става дума за любовни отношения, понякога за брак. Идва момент, в който двамата се разделят. Независимо от това какви са причините, това е изпитание, в повечето случаи и за жената, и за мъжа. Независимо от това дали разривът идва по ваша воля, това се изживява или тежко, или много тежко. Психолозите обаче имат своя формула и съветват как раздялата с любимия човек да стане така, че да не се изпада в дълбока депресия и загубата да е с минимални в психологическо отношение последствия. Учените в тази област дават дори алгоритъм от няколко последователни стъпки, които помагат прекъснатата връзка да бъде преодоляна леко.

Позволете си доза страдание
Да, точно така. Съвети от рода на „захващай се за работа“, „развличай се“ и „забрави за този идиот“ няма да ви помогнат. Каквито и да са били отношенията ви, те трябва да бъдат изстрадани. Въпросът е колко. Нима ако сте болни от грип, можете да се излекувате мигновено? Затова при скъсване на връзка си позволете малко страдание. Уединете се у дома с парче шоколадова торта, примерно, потъгувайте под сълзливите мелодии на Адел, поридайте на рамото на приятелка. За да утихне болката, първо трябва да я приемете и да я прочувствате. С едно важно условие: поставете си твърд срок, след изтичането на който ще замените албума на Адел с нещо по-жизнерадостно, а вие ще замените сълзите и тъгата с активни действия.

Сложете окончателно точка на отношенията и на нещата, които са ви свързвали
Тежката раздяла вече е зад гърба ви. Живеете разделени, но все още ви свързват различни неща, най-често предмети, които ви напомнят за старите отношения и ви карат да тъгувате. Американският психолог Рейчъл Сасмън в книгата си, написана за това как трябва да се преживее раздялата с любимия, съветва безжалостно да се избавите от всички неща от старата връзка: изтрийте есемесите, отпишете бившия от социалната мрежа, дори може да си купите ново спално бельо. Привържениците на езотерическия подход настоятелно съветват първо да бъдат изгорени „артефактите“ (има случаи, при които жените дори изгарят сватбените си рокли и това помага), и, второ, върнете на бившия възлюбен подаръците, които ви е правил, или ги продайте. Може и да ги подарите някому.

Вкарайте го в черния списък
Дори поради стечение на обстоятелствата да сте принудени да общувате с бившия си възлюбен, постарайте се след време напълно да прекратите с него всякакви контакти. Включително електронна поща и есемеси. Както казва същата Рейчъл Сасмън в книгата си „Библия на раздялата“, оптималният срок да сторите това е един месец. След изтгичане на това време вие си изработвате „емоционален имунитет“ и общуването с бившия става значително по-леко.

Потърсете помощ
Не е задължително да е професионален психолог. Макар че да го потърсите, би било много полезно. Организирайте си с приятелки вечер на маникюра, примерно, поръчайте пица, гледайте заедно весели филми, идете заедно на караоке или даже на някакво пътуване. Тук ще отбележим, че може да създадете приятелска група и без да каните гости или да излизате от къщи. Може да потърсите помощта на съвършено непознати. Така например младата американка Катрин, която отменила своята собствена сватба, създала в интернет цял блог за това как преживява раздялата с любимия си, и го нарекла SimplySolo. Сайтът станал невероятно популярен и бил за Катрин не само отдушник, но и източник на нови запознанства.

Бъдете неотразима
Има една шега, че колкото у жената по-зле вървят личните дела, толкова тя е длъжна да изглежда по-добре. Тъгата ще е по-приятна с безупречен външен вид, с моден макияж, обезателно и с нови тоалети. Така се показвайте пред хората, където и да е, може дори в спортната зала, тъй като добра порция ендорфин (хормонът на щастието) въобще няма да ви навреди.

Намерете източници на радост
Пригответе торта по нова рецепта. Направете си нова прическа. Пренаредете мебелите в хола. Приятни емоции може да откриете дори в най-дребните неща. Ще бъде още по-добре, ако имате възможност да се порадвате на някого: да поседите с ваши приятели, които имат дете и да се заиграете с него, да помогнете някому за някакъв ремонт, или дори да донесете чантата с тежки продукти на възрастна съседка. Дори малките добри дела ще ви дадат възможност да се развлечете и да повдигнете настроението си.

Направете ревизия на плановете и целите си
Когато сте двама, строите съвместни планове за бъдещето, избирате общи ориентири, правите многобройни компромиси в името на общата идея. Сега, когато половинката ви я няма, всичко трябва да се преосмисли. Примерно. Вие винаги сте мечтали да пътувате до Норвегия, Франция или Италия, но любимият ви не е признавал друг вид туризъм, освен плажния. Реализирайте желанията си. Или пък не сте имали смелост да смените професията си, тъй като приятелят ви ви е убеждавал, че именно банковото дело, примерно, е вашето призвание. Пробвайте сега нещо друго! Ако решите да разчупите рамките по този начин, с удивление ще откриете, че раздялата носи не само тъга и мъка, а и свобода и само вие може да решавате как да се разпореждате с нея!