Как да преборим стреса на днешния ден

Как да преборим стреса на днешния ден

Как изглежда животът на съвременната жена? Постоянен кръговрат от задължения: дом, работа, семейство, деца… От жената се очаква всичко и навсякъде и не е чудно, че в този шеметен водовъртеж от събития е доста сложно да се запази спокойствие. Как да се справим със стреса на днешния ден, съветва електронното издание woman.ru.

Какво всъщност се случва?

Пред повечето жени по правило стоят много задачи, които изискват бързо решение, а понякога тези задачи трябва да бъдат решени едновременно. Важни делови срещи или годишен отчет на работата, домашни и контролни на детето у дома, грижа за семейството като цяло и за роднините.

Подобно състояние може да доведе всяка жена не само до внезапни прояви на остър стрес, но и до натрупване на стреса. Натрупаният стрес може да не е проявен толкова ярко, но изпускането му е много по-силно и това постепенно ангажира целия ресурс на организма. Умората на организма може да сигнализира за нарушение в съня (трудности със заспиването, безсъние, често пробуждане през нощта), тежест в нозете или обща скованост на мускулите, спазми и други неприятни усещания.

Как да се борим с това?

На първо място, добре е да преосмислим всекидневния си график и ритъм на живот като цяло. Може да ви се иска да се отървете от баналните истини за ползата от умерено физическо натоварване, регулярни разходки на чист въздух и пълноценен сън.

Фактът обаче си е факт: ако се напрягате 14 – 16 часа в денонощието, то от време навреме просто е необходимо да давате на организма си почивка и шанс да попълни своите ресурси.

При това винаги можете да намерите компромис между напрегнатия график и потребността от отдих. Ако ви е трудно да намерите време за разходки, просто преосмислете своя маршрут от дома до работното място – не бихте ли могли да го преминавате не с кола или автобус, а пеша. Или си спестете празните приказки с колегите на чаша кафе в почивката, като това време използвайте за обиколка на района около службата.

Задължително преразгледайте графика на домашните си дела и разпределете задълженията между членовете на семейството. Не се притеснявайте да делегирате част от задачите си на околните, оптимизирайки по този начин процеса на чистене и готвене. Ако все пак някакви по-особени прояви на стреса се появят у вас, задължително се консултирайте със специалист.

Как да поддържаме организма

Да се изведе организма от състоянието на стрес помага не само правилният начин на живот, но и профилактиката на дефицита от витамини и минерали. На първо място става дума за магнезия. Именно той се явява един от регулаторите на нервната система, т.е. играе много важна роля в поддържането на стабилната й работа.

Магнезият снижава нежелателната активност и повишената възбудимост на нервната система, оказва успокояващо и релаксиращо действие на мускулите, помага на организма да се справи със стреса и неговите последствия и адекватно реагира на външни дразнители. Освен това магнезият помага за регулирането на сърдечно-съдовата система и влияе положително върху обменните процеси в организма.

В естествен вид магнезият може да се получи от ядки (особено богати са кашу, бадеми и фъстъци), пълнозърнест хляб, авокадо, картофи, банани и ориз. При необходимост и по препоръка на лекар може да се приема магнезий във вид на витаминни добавки – като профилактика или като запълване на съществуващия в организма дефицит.

Помнете, че поотделно всички тези мерки може да не са така ефективни. Ако стресът все пак ви е застигнал и е започнал сериозно да трови живота ви, борете се комплексно с него. Преосмислете своя всекидневен график и начин на живот, консултирайте се с лекар по повод необходимостта от прием на магнезий и други витамини. И не забравяйте да се усмихвате! Това също влиза в битката със стреса!