Как да преборим пролетната депресия

Как да преборим пролетната депресия

Умора, потиснато настроение, раздразнителност или неясна тревога – такова неприятно наследство, подобно на сив мартенски сняг, оставят след себе си дългите зимни месеци. На това състояние му викаме пролетна депресия.
Според невробиолозите при смяната на годишните времена нашият мозък трябва да превключи от зимен режим на активен летен.

Ако не му достигат необходимите за това вещества, а на организма – физически ресурси, могат да възникнат проблеми с адаптацията. В традиционната китайска медицина тези преходни седмици между два сезона са наречени пето годишно време. В този нестабилен период много хора усещат безпокойство, недостиг на енергия, смяна на настроението. Ако типичните признаци на зимна депресия са вялост и сънливост, то при пролетната напротив, може да се появи безсъние и превъзбуда.

През зимата, ако нямате настроение, може да се опънете на канапето в хола с любима книга или да прекарате цялата вечер с любим сериал. С настъпването на топлите дни обаче да се затворите между четири стени не е добра перспектива. Пролетта буквално ви зове на улицата, кара ви да бъдете активни и общителни.

Друг момент е, че през пролетта може да зациклите върху недостатъците на фигурата си и това да ви извади от релси. Трябва да знаете, че жестоките диети, на които се подлагате през пролетта, често са съпроводени с умора: организмът получава по-малко калории, витамини и полезни вещества и в резултат – по-малко енергия.

При упадъка на силите човек губи и вниманието си: той постоянно се увлича от негативните си мисли, трудно се концентрира на текущите задачи, трудно му е да обмисли евентуална сложна ситуация или да приеме дори просто решение. С други думи, трябва да се справи със сезонната депресия, да възстанови своето физическо равновесие и да намери отново вътрешния си баланс.

За да се преживее благополучно „петото време на годината” и отново да се заредите с енергия, преди всичко трябва да „преработите” всичко, което е оставила у вас дългата зима. Което означава да обърнете особено внимание на вашите органи на храносмилателната система, от която, според древнокитайските лекари, зависи усвояването не само на физическата, но и на нематериалната храна – информация, впечатления, чувства, емоции. Какво можем да променим?

Вашето хранене

Вие ще облекчите работата на стомаха и далака, ако разделите привичния за вас обем храна на по-малки порции. Важно е да не се пропуска полезната закуска, а плътният обяд е по-добре да замените с няколко по-леки приема на храна на интервал не повече от 4 часа.

Никога не яжте в движение! За да хапнете, задължително сядайте на маса – дори неголям прием на храна трябва да продължи поне 20 минути.
Внимателно сдъвквайте всеки къс храна, докато не стане практически течна – така организмът по-лесно ще я усвои и няма да отделя калории за запас.

Пийте вода 15 минути преди храна или 1-2 часа след ядене, за да не снижавате концентрацията на стомашния сок. За да облекчите храносмилането и процеса на отделяне от организма на токсините, заменете студената вода с топла, добавяйки в нея няколко капки лимон.

Най-подходящите за ранна пролет продукти са зеленчуците със сладникав вкус – тиква, моркови, тиквички, корен от целина, пипер. По-добре е да не се ядат сурови, а приготвени на пара или на грил.
Не забравяйте за мазната морска риба: съдържащите се в нея незаменими Омега киселини притежават доказан ефект в профилактиката на сезонните болести и борбата с депресията.

Дишането е важно

Едно просто упражнение може да ви избави от негативните емоции и едновременно с това да приведе в тонус вътрешните ви органи. Застанете прави, с леко разтворени крака, и бройте до 8, като вдишвате бавно, първо пълнейки с въздух корема, а после гърдите.

Задръжте въздуха за 8 секунди, после за още толкова бавно издишайте. Повторете този цикъл пет пъти, като при вдишване поемате въздух максимално, а при издишане изпускате максимално.

Не пропускайте всяка възможност да излезете на чист въздух, за да се насити мозъкът ви с кислород. В движение и под въздействието на слънчевата светлина нашият организъм започва самостоятелно да изработва естествени антидепресанти.

Грижа за тялото

Ако и без друго не ви достигат сили, силови натоварвания не подхождат: по-добре се отдайте на йога и плуване. Бавните, плавни движения могат да възстановят активността на тялото ви и енергийния баланс.

Енергията на важните вътрешни органи може да поддържате с помощта на аромати. Няколко капки ефирно масло розмарин или пелин може да добавите в любимия си шампоан или масло за вана. Приятната процедура не само ще оживи работата на организма, но и ще повдигне настроението ви.

Вечерта в леглото направете лек масаж на корема, за да го успокоите и снемете напрежението. Може просто да поставите в областта на стомаха топла длан: този елементарен прийом ще ви помогне не само да подобрите самочувствието си, но и способства за по-здрав, възстановяващ силите сън.