Как да познаем любовта

Как да познаем любовта

Случва се в живота: често не сме уверени в своите чувства. Мислим си дали това не е само дружеска симпатия. Или пък сме срещнали наистина своята половинка? Учените предлагат три въпроса, отговорите на които могат да ни помогнат най-добре да разберем своите чувства. Пред psychologies.ru коментира психологът Давид Серван-Шрайбер.

Да кажеш „Обичам те”, е все едно да кажеш „Искам да съм с теб, а когато не си до мен, се чувствам зле и ми липсваш”.

Да кажеш „Обичам те”, означава да кажеш „Когато те гледам, нещо в мен се пречупва – искам да те прегърна и да те притисна до мен”.

Да кажеш „Обичам те”, е все едно да кажеш като индианците яномами Ya pihi irakema — «Заразих се от твоето същество».

Да кажеш «Обичам те», означава да кажеш «Част от теб влезе у мен и живее у мен. Затова те виждам на сън, затова усещам твоето присъствие, даже когато не си до мен. Затова не мога да си представя как бих живял без теб». Това е мнението на психолозите относно вълшебната фраза «Обичам те».

«Лаборатория на любовта» в Сиатъл, САЩ, създадена от Джон и Джулия Готман, изучава живота на двойките в дългосрочна перспектива. Целта й е да разбере какво отличава здравите и хармонични съюзи от онези, които бързо се разделят. По данни на тази лаборатория за здрав и траен брак е нужно двамата партньори честно и искрено да отговорят с «да» на три въпроса. Тези въпроси само изглеждат прости, на на практика са доста дълбоки.

Първи въпрос: Искате ли да дружите с този човек?

С други думи биха ли могли у вас с този човек да съществуват наситени и плодотворни отношения, ако не бяхте сексуални партньори и не бяхте сте се събрали, за да имате дете? Този въпрос веднага изключва онези, с които ни свързва на първо място физическото влечение или планове с ежедневната реалност на всекидневния живот. Когато казвам «Обичам те», казвам ли всъщност «На мен ми харесва да живея с теб, дори да не се приласкаваме един друг и да не строим общи планове за бъдещето?»

Втори въпрос: Уважавате ли този човек като личност?

Уважавате ли го с неговите предпочитания, образ на живот, ценности? Уважавате ли отношението му към света и отношенията му с другите хора, независимо от неговото поведение към вас? Това ни позволява да преценим обичаме ли ние този човек не само за това, което той ни дава, но и за това как той взаимодейства със света. Равнозначно ли е нашето признание в любов на думите «Обичам те като подарък на света, дори само твоето присъствие в този свят е подарък».

Трети въпрос: Готови ли сте да приемете факта, че някои негови недостатъци няма никога да изчезнат?

Става дума за недостатъци, които сега ви дразнят почти всеки ден – примерно привичката да се разхвърлят личните вещи или да не се изхвърля пепелта от пепелника в хола, или пък да се излиза с приятели всяка събота. Означава ли моето «Обичам те» всъщност» «Успях да убедя себе си, че с времето всичко, което в момента не ме устройва у теб, ще се изглади».

Или мога да кажа: «Онова, което обичам у теб, е толкова мощно, така уникално и така желано, че аз те обичам, без да гледам факта, че има неща, които те отличават от моя идеал».

«Що се касае до мен, аз съм радостен, когато мога да съединя в едно романтиката и реалността. Харесва ми, когато любовта заема подобаващото й място: с краката си е стъпила здраво на земята, а главата й докосва звездите», коментира Давид Серван-Шрайбер.