Как да подготвим жилището за успешна продажба

Как да подготвим жилището за успешна продажбаСигурно често сте чували някой от приятелите ви да споделя, че е продал за добри пари апартамент или къща. Дали една цена е добра, е относителна величина, за да твърдим, че имотът е продаден с лекота. Има обаче класически правила за подготовката на едно жилище за продажба, които, ако не се спазват или не се вземат под внимание, могат да доведат до значителни загуби. Това, на което не можем да повлияем, е местоположението на жилището, етажът, годината на строеж, квадратурата, изложението. Но от нас зависи интериора, подредбата, усещането за уют, които са важни при сделката. Как да се подготвим и над какво трябва да помислим.

Антрето – първото впечатление
Продажбата на жилището започва именно оттук. Проверете дали осветлението е достатъчно. Освободете помещението от ненужни мебели, скрийте разхвърляните обувки, приберете дрехите, козметиката пред огледалото.
Дайте простор на преддверието, нека да е светло и привлекателно.
Не слагайте в никакъв случай спрей или дезодорант – купувачът може да страда от астма или алергии, а човек с главоболие или трудно дишане едва ли ще може да се концентрира върху достойнствата на жилището ви. За да не изглежда стерилно чисто антрето, закачете само една връхна дреха на закачалката, сменете входното килимче или изтривалка с ново. Ако трябва, сложете в коридора табуретка. Всички дребни неща приберете в красива кутия.

Всекидневната
Централното място в жилището обикновено е най-голямата стая. Преценете дали мебелите са правилно поставени, ако трябва направете разместване. Нека клиентът да има възможност да стигне до прозореца и да погледне навън.
Прекалено натрупаните книжни шкафове не радват окото, сортирайте книгите по големина, ненужните архивирайте в кашони и изнесете от жилището. Освободете етажерките от сувенири, лични снимки, награди от състезания – всичко, което отваря вратата към неприкосновения ви личен живот.
Тук може да се наложи и да инвестирате някой друг лев или да извадите неизползван килим, пердета, покривка. Махнете възглавничките, които не са в тон с цветовете на завесите. На масичката поставете красив поднос с изискани свещи. Стара или скъсана мебел може да се скрие с одеяло, което е небрежно метнато, но да изглежда красиво. И пак основните правила са пространството, чистотата, възможността да се движите свободно.

Спалнята
Това e свято, интимно място, затова лични вещи като сутрешен халат, снимки, чехли са недопустими. Застелете с красива покривка, не пропускайте да подредите няколко красиви възглавнички. Меко килимче на пода придава уют. Светли пердета и никакви прегради за слънчевите лъчи са задължително условие – очите на купувача трябва да се зарадват на простора. Поставете миниатюрни саксии, които наистина ще създадат ведро настроение. Оставете небрежно на нощното шкафче една или две книги.

Детската
Стаята на детето се подрежда и подготвя за оглед най-бързо. Основното в нея не са само мебелите, а и играчките. Сортирайте ги и оставете само няколко, които да са красиво подредени. Останалите изсипете в голям кош или пъстра кутия и я сложете в ъгъла. Детски афиш, малко шарено килимче за игри на пода, няколко рисунки в интересни цветни рамки, светла покривка на леглото – повече не трябва.

Кухнята
Забършете плота и вратичките в кухнята. Не е много приятно да се виждат отпечатъци от мръсни пръсти по хладилника, махнете всички магнитни предмети. Не оставяйте малки чинийки, прибори, шишенца на кухненския плот. Оставете само красив комплект за сол, олио и оцет.
Подредете шкафовете – има клиенти, които искат да погледнат разположението на вътрешните рафтове.
Сменете мушамата на масата или застелете свежа покривка. Напълнете фруктиерата с пресни плодове, не забравяйте ваза с цветя или саксия.
Печката, фурната и котлоните трябва да блестят от чистота. И не натрупвайте саксиите по перваза, кухнята също трябва да е просторна. Сменете пердетата с нови и постелете на пода черга или килим в тон с покривката.

Банята
В банята и тоалетната трябва да се потрудим повечко, за да успеем да ги подготвим ще ни трябват гумени ръкавици и препарати за миене. Изтъркайте плочките, измийте внимателно тоалетната чиния и около крана с вода, сложете дезодорант със свеж аромат. На малкото прозорче може да имате цвете или свещ. Може би е нужно да купите нова гумена постелка.
Изхвърлете остатъците от стари сапуни, празни шишенца, шампоани. Огледайте дали няма следи от мухъл или плочките са пожълтели от насъбрала се мръсотия.
Не подценявайте банята и тоалетната – вашият бъдещият купувач ще си направи веднага сметка колко пари му трябват за ремонт или освежаване и ще иска да се пазари за цената.

Балконът
Малък или голям като квадратура, балконът е място за отдих, свободно време, чаша сутрешно кафе. Той е част от цялото, от общото разположение и впечатление за жилището, обявено за продан. Измийте го и го подредете с вкус. Дори и да няма много място един стол и саксия с мушкато могат да помогнат за доброто впечатление от имота ви.
Не оставяйте препълнен пепелник, кофа с хранителни отпадъци, мръсни четки или метли.
Не простирайте пране преди огледа.

Още малко детайли
Не гответе и не печете курабийки или кексове преди огледа. Старото правило да мирише на нещо вкусно не е на мода днес.
Проверете осветлението: важно е всички стаи да са осветени добре. Лошото осветление създава мрачно впечатление, а площта на жилището ви намалява визуално.
Неутралните миризми са също от значение, не използвайте силни химически препарати за почистване и дразнещи дезодоранти. Чистотата е гаранция за успеха на продажбата – огледайте навсякъде за прах, боклуци, паяжини, мухъл, накъсани тапети, изкъртена мазилка.
Инвестирайте в свежи и съвременни леки завеси, покривки, кърпи за бърсане, красиви хавлии, малки килимчета.
Тези разходи са толкова малко в сравнение с удоволствието, което ще изпитате, когато продадете жилището си на желаната от вас цена.