Как да победим безсънието

Как да победим безсъниетоСлучвало ви се е и на вас. Лягате, а сън не ви лови. Пробвате какво ли не, дори прословутия опит с броенето. Не помага. Сякаш някой подпрял с клечки зениците ви. Не се затварят. Има начини да си осигурите спокоен сън. Представяме ви някои от тях.

Първо, трябва да установите причината за безсънието.
Притеснявате се за приятели и близки? Просто може да им звъннете, за да разберете как се чувстват. Направете го преди лягане. Безпокоите се за важно съвещание в службата? Преди да легнете, си пригответе план за вашата изява там – какво ще кажете, какво биха ви питали, какво бихте отговорили. Така ще престанете да мислите за това. Утрото е по-мъдро от вечерта, не го забравяйте. Не ви дава покой конфликт с колегите? Помислете какво може да сторите утре, за да изгладите отношенията. И си кажете просто: „Това ще го реша утре“.

Второ, не злоупотребявайте с кофеина през деня.
Той ви зарежда с бодрост кратковременно, след което неминуемо има срив на силите. Заменете кафето с енергетици, които имате под ръка – мед, глог, женшен, корен от женско биле, джинджифил.

Трето, ако имате възможност, у дома изключете мобилния си телефон
и забравете електронната поща. Имайте втори резервен номер за екстремни повиквания, който знаят само най-близките ви хора. Другите ще почакат до утре.

Четвърто, помислете за удобен матрак.
Не е никак маловажно и не е реклама на фирмите производителки. Матракът трябва да отчита особеностите на вашето тяло по време на сън, да не провокира болки във врата и раменете. Спалното бельо трябва да е меко, удобно и комфортно.

След 22 часа не включвайте ярка светлина.
Тя разсънва. Силната светлина пречи на нормалната изработка на мелатонин, хормона на съня. Ако можете, вечеряйте на свещи.
За борба с безсъницата може да приемате и мелатонин на таблетки (за разлика от сънотворните той не води до привикване на организма) или капки на Dr. Bach на растителна основа (те може да се дават и на деца).
Снабдете се с подходящи спрейове за дома, както и ароматни свещи – с лавандула, върбинка, лайка и маточина. Тези аромати действат успокояващо на нервната система.

Старайте се повече да вървите.
Например след работа, ако можете, се приберете пеша, а не с градския транспорт или с автомобила.
И още. Не посещавайте аеробни и силови тренировки след 20 ч. Иначе рискувате да изгубите съня си и да снижите до минимум производството на мелатонин. Вечерта все пак може да се занимавате с пилатес, тай-чи, йога, разтежки и бавни танци.

Вечерята трябва да е лека.
Ако преядете, стомахът трябва да работи извънредно, а вие ще се въртите в леглото.
Избягвайте вечер бялата захар. И по принцип. Захарта предизвиква в организма отделяне на инсулин, нивото на който се понижава толкова бързо, колкото се и повишава. Нестабилното съдържание на глюкоза в кръвта провокира активизирането на хормона кортизол. В резултат на това ви обхваща безпокойство, раздразнителност, а оттам и безсъние. Заменете бялата захар със сироп от агаве или мед.